Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛЕКАРИ ЗБУЊЕНИ МИСТЕРИОЗНИМ СИМПТОМИМА КОЈИ ПОДСЕЋАЈУ НА МОЖДАНИ УДАР: Пацијенти се грче, цвокоћу зубима и ХАЛУЦИНИРАЈУ - нова БОЛЕСТ на помолу

17.11.2021. 09:43
Пише:
Србија Данас/Блиц
Lekari zbunjeni
Лекари збуњени / Извор: Профимедиа/илустрација

Када се Роџер Елис (64) разболео пре две године, његова породица је мислила да је доживео срчани удар. Лекари су брзо одбацили ту могућност, а неколико дана касније доживео је напад, преноси Гардијан.

У наредним недељама, пензионисани индустријски механичар, из канадског града Bathursta, у провинцији Њу Бранзвик, постајао је све забринутији и дезоријентисан. Његово стање се брзо погоршавало. Током прва три месеца у болници, смршао је и морао је да једе на сонду и да користи инвалидска колица.

- Замало да га изгубимо неколико пута - рекао је његов син Стив.

Лекари су били затечени. Искључили су епилепсију, мождани удар, Кројцфелд-Јакобову болест, аутоимуни енцефалитис и рак. Роџер је провео више од годину дана у болници пре него што је пребачен у старачки дом.

ОПЕТ ЗВЕЦКАЊЕ ОРУЖЈЕМ! Израел ракетирао предграђе Дамаска

ОПЕТ ЗВЕЦКАЊЕ ОРУЖЈЕМ! Израел ракетирао предграђе Дамаска

ГРАД КОЈИ НЕ СПАВА! Најављен дочек на Тајмс Скверу за стотине хиљада људи уз поштовање мера

ГРАД КОЈИ НЕ СПАВА! Најављен дочек на Тајмс Скверу за стотине хиљада људи уз поштовање мера

СВИ ЗАНЕМЕЛИ! Младић признао у ИГРИ ИСТИНЕ да је УБИО члана породице - полиција открила ЈЕЗИВУ позадину злочина

СВИ ЗАНЕМЕЛИ! Младић признао у ИГРИ ИСТИНЕ да је УБИО члана породице - полиција открила ЈЕЗИВУ позадину злочина

- Нажалост, само смо прихватили чињеницу да нећемо знати од чега пати док не умре - рекао је Елис.

Роџер остаје у старачком дому, а његова породица верује да је он део групе људи који пате од мистериозне прогресивне неуролошке болести.

Случајеви, углавном концентрисани у слабо насељеном подручју Њу Брунсвика, збунили су стручњаке, а мистерија је изазвала жесток сукоб између званичника који сугеришу да случајеви нису повезани и научника који су тврдили да су сви могли бити узроковани факторима животне средине или загађивачима.

Жртве доживљавају необјашњив бол, грчеве и промене у понашању, рекао је неуролог Алијер Мареро.

Многи су тада показивали знаке когнитивног пада, трошење мишића, слињење, цвокотање зубима и застрашујуће халуцинације.

До сада је јавно признато 48 случајева, али званичници упознати са истрагом рекли су Гардијану да број пацијената сада премашује цифру од сто.

Званичници јавног здравља прате случајеве скоро годину дана и дали су мало назнака да су близу решења. Али у изненадном преокрету догађаја, министарка здравља Њу Брунсвика Дороти Шепард објавила је на конференцији за новинаре крајем октобра да епидемиолошка студија није пронашла значајне доказе да би било која позната храна, понашање или изложеност животној средини могли бити узрок болести.

Конференција за новинаре уследила је након контроверзног документа представљеног Канадском удружењу неуропатолога, у којем се тврди да је осам смртних случајева услед ове мистериозне болести погрешно приписано већ познатим болестима, попут Alchajmerove болести и рака. Званичници провинције Нев Брунсвицк дошли су до закључка да би то заправо могли бити неповезани случајеви. Али изненадни помак у случају изазвао је забринутост међу породицама жртава, које сматрају да се покрајини жури да прогласи случај затвореним.

Lekari zbunjeni
Лекари збуњени / Извор: Профимедиа/илустрација

- То је био само доказ колико су покрајинске власти биле неспособне и неорганизоване - рекао је Роџер Елис.

- Срамота је што мој отац и многи други оболели и њихове породице морају да учествују у овом нереду - додао је он.

Овај догађај је показао колико је поремећен однос покрајинске и савезне здравствене власти од којих је затражено да не помажу у истрази. Такође, онемогућено им је да тестирају узорке ткива преминулих пацијената.

Особље Канадске агенције за јавно здравље изјавило је да је шокирано конференцијом за новинаре и контроверзним документом да нема везе између мистериозних случајева - и довели у питање сугестију покрајине.

- Било је невероватно - рекао је један научник за Гардијан.

- Чак и лаик разуме да посматрајући саму појаву никада ништа нећете наћи. Морате имати контролну групу... То је била само почетничка епидемиологија - закључио је он.

Становници су се први пут сусрели са мистериозном болешћу пре скоро годину дана, када су стручњаци за јавно здравље затражили од лекара да пазе на симптоме сличне Кројцфелд-Јакобовој болести (ЦЈД) - ретку, смртоносну болест мозга узроковану деформисаним протеинима познатим као приони.

Али крајем октобра, документ који је представио др Герард Јансен из Канадског удружења неуропатолога шокирао је породице, сугеришући да је осам жртава умрло од неповезаних болести мозга.

- Недвосмислено смо захтевали да се студија повуче и да се извини - рекла је Кат Лантеигне, вођа непрофитне групе за заступање BloodVatch.

- Сваки научник са којим је наша организација икада сарађивала или коме је приступила је апсолутно ужаснут. Јансенов рад је осудила и Канадска агенција за јавно здравље, која га је оптужила за непрописну употребу приватних података.

Јансен је рекао да подаци нису у власништву Канадске агенције за јавно здравље и да су се колеге, након представљања налаза, "једногласно сложиле са мојим налазима у свих осам аутопсија и мојим закључцима - рекао је он.

Али неки други научници су такође довели у питање Јансеново откриће.

Породице и научници су такође забринути због очигледних напора владе Њу Бранзвика да се дистанцира од Марера, неуролога који је први открио постојање ове мистериозне болести. Министарка здравља Њу Брунсвика Дороти Шепард недавно је рекла новинарима да постоје „проблеми“ у процесу извештавања који су довели до ескалације ситуације. Он тврди да је Мареро радио са савезним научницима као и неуролозима из других провинција када је открио болест.

Очекује се да ће друга истрага, коју води комисија неуролога из целе покрајине, али вероватно не укључује неуролога Морера, објавити други извештај почетком следеће године након прегледа 48 пацијената, од којих је скоро све лечио Мареро.

- Чини се да га заиста дискредитују без употребе његовог имена - рекао је Елис.

- Ово је неприхватљиво. Од свих људи, ових последњих месеци био је најкомуникативнији. Његова радна етика и његов професионализам и емпатија су једноставно врхунски. -

Елис каже да би јавност и даље била у мраку да прошле године није било цурења писма.