Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВА СВЕМИРСКА СИЛА: Африка шаље све више сателита у космос, стручњаци предвиђају огромну зараду

27.09.2021. 22:27
Пише:
Србија Данас/Курир
raketa
ракета / Извор: Профимедиа/илустрација

Свемирска индустрија Африке је у почетку била успорена, али се очекује да ће наредних година вртоглаво полетети увис.

Више од 20 година после лансирања првог афричког сателита у свемир, 13 афричких земаља послало је још 44 у орбиту, наводе званичници. Очекује се да ће до 2025. бити послато још 125 које развијају 23 земље.

Зарада ће бити позамашна. Светски економски форум процењује да ће подаци прикупљени у свемиру годишње доносити Африци 2 милијарде долара.

СА МАЧЕТАМА У ВЕЛИКОМ БРОЈУ УПАЛИ У СЕЛО: Поклали све што им је пало шака, 37 људи БРУТАЛНО убијено!

СА МАЧЕТАМА У ВЕЛИКОМ БРОЈУ УПАЛИ У СЕЛО: Поклали све што им је пало шака, 37 људи БРУТАЛНО убијено!

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ТИНЕЈЏЕРКЕ У БИКИНИЈУ СЕ ПОТУКЛЕ У ПАРКУ! Севале песнице, чупале косу једна другој, мушкарци навијали

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ТИНЕЈЏЕРКЕ У БИКИНИЈУ СЕ ПОТУКЛЕ У ПАРКУ! Севале песнице, чупале косу једна другој, мушкарци навијали

90 ОДСТО ПУМПИ ОСТАЛО БЕЗ ГОРИВА: Стравична криза у Великој Британији - проблеми и у снадбевању храном (ВИДЕО)

90 ОДСТО ПУМПИ ОСТАЛО БЕЗ ГОРИВА: Стравична криза у Великој Британији - проблеми и у снадбевању храном (ВИДЕО)

У извештају, објављеном ове године, наводи се да би сателити могли да се позабаве пољопривредним изазовима у виду праћења здравља усева, побољшања менаџмента вода, праћења суша и шума у потрази за ефикаснијим решењем.

На континенту где мање од трећине становништва има приступ интернету, комуникациони сателити би могли да повећају тај број.

Изазови

Јужноафрички стартап Астрофика, основан пре четири године, пружа консултантске услуге за "свемирске" компаније. Подржао је КјубСат програм Tehnološkkog универзитета са Кејпа, који је лансирао сазвежђе поморских сателита за праћење бродова дуж јужне обале Африке.

Кооснивач Астрофике, Халид Манџу каже да је циљ стартапа да искористи свемирску индустрију како би се позабавили изазовима са којима је суочена Африка, од несташица хране до националне безбедности.

Надају се да ће до краја 2022. бити лансирана њихова прва група сателита који ће доносиоцима одлука пружити кључне податке у реалном времену, рекао је Манџу, који се нада да ће ти подаци бити искоришћени како би се пратили усеви и употреба фертилизатора, али и у менаџменту вода.

- Сателити које шаљемо горе су кул, али то није наш крајни циљ. Крајњи циљ Астрофике је да се позабавимо проблемима и изазовима које бисмо желели да решимо - рекао је он.

- Они не могу да буду решени искљућиво земаљским системима, потребни су нам увиди из свемира - додао је он.

Манџу сматра да афричке земље превише новца троше за пољопривредне податке које купују од међународних провајдера и то не увек на време.

Додаје, међутим, да је компаније отворена за сарадњу са страним партнерима. Манџу каже да су "трошкови вожње" - када произвођачи сателита могу да купе место на туђој ракети, учинили путовање у свемир јефтинијим и приступачнијим.

Астрофика ће свој сателит лансирати уз помоћ америчке СпејсИкс ракете, руског Сојуза или индијског Полар возила за лансирање сателита.

Satelit u Zemljinoj orbiti
Сателит у Земљиној орбити / Извор: Профимедиа/илустрација

Лансирање

Консултантска компанија Спејс ин Африка процењује да преко 283 компаније на континенту ради у индустрији свемира и сателита, која је 2019. генерисала више од 7,3 милијарде долара прихода, а очекује се да ће 2024. генерисати преко 10 милијарди.

Још једна јужноафричка компанија, Драгонфлај ероспејс, која сателите снабдева системима за снимање, сада планира да лансира своју групу сателита.

- Нова свемирска индустрија пружа много прилика, јер се развија - каже Брајан Дин, извршни директор Драгонфлаја. "Сада можете да за исте паре лансирате много више сателита него пре, а систем сателита у орбити је моћнији од једног сателита, јер раде заједно и комбинују податке", додао је он.

Предузетник Макс Пољаков купио је компанију у априлу и Дин каже да је Драгонфлај при крају изградње фабрике за производњу сателита од 3000 квадрата Стеленбошу. Јужноафричка фабрика годишње ће моћи да прави 48 сателита.

Дин каже да је једини застој у производњи могу да буду тестови како ће се понашати у екстремним температурним условима у свемиру. "У прошлости су то биле владине просторије које сте могли да изнајмите. Са све више комерцијалних опција, многе компаније сада улажу у изградњу тих постројења код куће", рекао је Дин.

Компанија се нада да ће први сателит лансирати у јуну следеће године из САД.

satelit
сателит / Извор: Профимедиа

Препреке

Мину Ратанасабапати, свемирски инжењер из Јужне Африке који ради на МИТ-у каже да пред афричком свемирском индустријом има још изазпва, а да је недостатак ресурса највећи од свих.

- Када погледате САД или Европу, видите разлику. У САД имамо приватну индустрију и приватне фондове и НАСА и Европска свемирска агенција могу да добију средства из тих фондова. Са друге стране, у Африци још нисмо стигли до тога и то је потпуно разумљиво, имајући у виду друге приоритете земље - рекао је он.

Манџу каже да је други проблем, промеменити мишљење људима.

- И даље постоји прилично распрострањено мишљење да би новац који је уложен у свемирску индустрију био боље искоришћен негде другде, на образовању, борби против сиромаштва, унапређењу инфраструктуре - каже он.

Манџу каже и да државне бирократе успоравају и коче афричку свемирску индустрију и да је потребно уложити у локалне фирме. "То су огромна улагања али земље полако почињу да увиђају да је инвестирање у свемир данас, заправо инвестирање у одрживост и просперитет земље у годинама које долазе".