Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ НАМ ПРЕДСТОЈЕ НОВА ЗАТВАРАЊА? Огласили се стручњаци - "Ситуација као у марту 2021. године"

30.12.2022. 19:31
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Mutacija korone
Мутација короне / Извор: Профимедиа/илустрација

Стручњаци су рекли да оваква ситуација представља савршено тло за развој проблематичних варијанти, које би могле да се шире много брже и да наруши имунитет

Експлозија ковида у Кини створила је идеално тло за развој мутант варијанте, која би могла бити заразнија и отпорнија на вакцине. Међутим, експерти верују да је мало вероватно да би свет могао да се врати на почетак борбе са пандемијом.

Велики број оболелих забележен је у Кини, након што су власти у Пекингу одлучиле да укину своју политику "нултог-ковида" почетком децембра, која је подразумевала масовно тестирање, драстичан локдаун и изолацију за сваког за ког се сумња да је био у контакту са зараженим.

УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА! Чувајте се "СУПЕР ПРЕХЛАДЕ", озбиљни симптоми подсећају на Ковид-19, а тестови су НЕГАТИВНИ

УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА! Чувајте се "СУПЕР ПРЕХЛАДЕ", озбиљни симптоми подсећају на Ковид-19, а тестови су НЕГАТИВНИ

КОРОНА И ДАЉЕ У ЈЕКУ: Ову земљу очекује пораст броја заражених и преминулих

КОРОНА И ДАЉЕ У ЈЕКУ: Ову земљу очекује пораст броја заражених и преминулих

ТАЈВАН ПОСТАО ТАЧКА КЉУЧАЊА! Кина изводи нове вежбе у близини острва - "Ово је одговор Америци"

ТАЈВАН ПОСТАО ТАЧКА КЉУЧАЊА! Кина изводи нове вежбе у близини острва - "Ово је одговор Америци"

Земља која је престала да објављује број оболелих и преминулих од ковида има, како се претпоставља, 5.000 смртних случајева и више од милион оболелих свакодневно. Болнице су препуне, а мртвачнице више немају довољно капацитета.

Стручњаци су рекли за DailyMail да оваква ситуација представља савршено тло за развој проблематичних варијанти, које би могле да се шире много брже и да наруши имунитет.

Међутим, други су приметили да су шансе да се нова варијанта појави у Кини исте као и било где другде.

Слаб имунитет, лоша стопа вакцинације и недостатак претходних инфекција допринели су да овај талас буде заиста тежак.

Стручњаци упозоравају да би ново жариште, које не показује да ће успорити, могло да утиче на читав свет.

Професор Лоренс Јанг, вирусолог са Универзитета Ворвик, рекао је да брзо ширење ковида у Кини представља значајну забринутост.

- Комбинација неодлучности о вакцинацији, употребе мање ефикасних вакцина, у поређењу са мРНА вакцинама, и релативно ниских таласа претходне инфекције значи да кинеско становништво нема висок ниво имунитета - рекао је Јанг.

Ово, како наводи, доводи до широко распрострањене инфекције са последичним високим нивоима тешких болести и смрти, а такође пружа идеално окружење за развој нових варијанти.

Кина се до сада ослањала на своје вакцине - Синовак и Синофарм. Последњи подаци показују да су мРНА вакцине, које су највише коришћене широм свете, смањиле ризик од хоспитализације до 84 одсто у случају омикрона.

Истовремено, подаци о кинеским вакцинама су ограничени.

Ипак, експерти дуго упозоравају да су вакцине, које су направљене по старој технологији, мање ефикасне.

Научници су упозорили да је ово оставило земљу у тешкој ситуацији због лошег квалитета вакцина и ниског природног имунитета међу становништвом, јер су године ограничења довеле до мале стопе заразе вирусом.

Професор Јанг је приметио да би свака нова варијанта морала да се такмичи са тренутном мешавином високо преносивих омикрон варијанти.

Подаци показју да је подваријанта БА.5 омиркона и даље одговорна за већину ковид инфекција у Кини.

Откако се овај сој појавио прошле зиме, његове подваријанте остале су најдоминантније широм света. Ипак, како каже професор Јанг, не може се искључити могућност појаве инфективније варијенте услед великог броја оболелих у Кини.

- Ово може да се прошири ако не будемо пратили људе који долазе из Кине - напомиње он.

Koronavirus u Austriji
Коронавирус у Аустрији / Извор: Профимедиа

Кина је одлучила да укине правило карантина за путнике од 8. јануара, након скоро трогодишњих рестрикција. Ово омогућава да путовања буду много лакша за оне који живе у Кини, док они који трагају за послом, долазе на студије или да посете породицу сада ће моћи да уђу у земљу.

Размере епидемије и сумње у званичне податке из Кине навеле су САД, Индију, Италију, Тајван и Јапан да наметну нова правила путовања кинеским посетиоцима. Али друге нације, укључујући Велику Британију и Француску, сугеришу да неће следити њихов пример.

- Сваки пут када се неко зарази ковидом, шанса за стварање нове проблематичне варијанте расте. Више инфекција значи више сојева - каже др Сајмон Кларк, микробиолог на Универзитету у Редингу.

Он додаје да то значи да ће путовања људи из Кине довести до даљег ширења вируса.

Епидемиолог професор Пол Хантер каже да велики број оболелих у Кини у овом тренутку представља повећани ризик од стварања нове варијанте.

Међутим, сматра да имунитет на тешка обољења, који смо стекли вакцинацијом или претходном инфекцијом, доста одржан.

 - Дакле мало је вероватно, али не и немогуће, да би нова варијанта могла да изазове додатне проблеме - рекао је Хантер.

Подаци секвенционирања сугеришу да је подваријанта омикрона БФ.7 у порасту у Кини, узрокујући 35,3 одсто позитивних случајева који су проучавани у лабораторијама.

Овај сој је први пут примећен у Европи у јануару 2022. године, пре него што је достигао глобални врхунац у јесен. Сада је у паду широм света, са изузетком Кине.

Италија, која проверава посетиоце из Кине, није открила ниједну нову варијанту коронавируса, а сви случајеви су омикрон варијанте које су већ присутне у Европи.

Други стручњаци су мање забринути да би жариште у Кини могло да изазове поремећаје на глобалном нивоу.

Професор Роберт Дингвал, социолог са Универзитета Нотингем Трент, који је био саветник у британској влади на почетку пандемије рекао је да не постоји разлог да се верује да је већа шанса да се нова варијанта појави у Кини него било где другде.

Професор Франсоа Балу, стручњак за заразне болести са Универзитетског колеџа у Лондону, приметио је да су се сојеви ковида који круже у Кини раније проширили остатком света.

- Ово је другачија ситуација у односу на претходне таласе када су кренули алфа, делта и омигран сој, које су углавном биле вођене у то време новим, преносивијим варијантама -  каже Балу.

- Не очекује се да ће тренутне варијанте које се шире у слабо имунизованим популацијама, као што је Кина, значајно повећати ризик од појаве нових варијанти у кратком року - додао је професор Балу.

Стручњаци кажу да је епидемију изазвала влада председника Си Ђинпинга која се држала своје политике нултог-ковида толико дуго након што је увела вакцине.

Таква стратегија оставила је кинеско становништво са мало или нимало природног имунитета.

Насупрот томе, земље на Западу прибегле су животу са вирусом, који сада представља блажу претњу захваљујући имунитету који даје вакцина и природне инфекције.