Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ ТАЛАС КОРОНЕ ХАРА ЕВРОПОМ - МИЛИОНИ У КАРАНТИНУ: Британски сој загосподарио континентом, шта је следеће?

21.03.2021. 23:08
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Број нових инфекција скочио је за 24 одсто широм ЕУ прошле недеље

Скоро три четвртине земаља Европске уније бележи драстичан пораст заразе корона вирусом, због чега су велики делови континента поново стављени у карантин.

КОРЕНИ СУКОБА У ЕТИОПИЈИ: Шта је довело до велике ескалације у најмногољуднијој држави на Рогу Африке?

КОРЕНИ СУКОБА У ЕТИОПИЈИ: Шта је довело до велике ескалације у најмногољуднијој држави на Рогу Африке?

ЕСКАЛАЦИЈА НАСИЉА У ЛОНДОНУ - КУЉАЈУ СУКОБИ ПОЛИЦИЈЕ И ДЕМОНСТРАНАТА: Туче, хапшења и немири на улицама (ВИДЕО)

ЕСКАЛАЦИЈА НАСИЉА У ЛОНДОНУ - КУЉАЈУ СУКОБИ ПОЛИЦИЈЕ И ДЕМОНСТРАНАТА: Туче, хапшења и немири на улицама (ВИДЕО)

ПУТИН БАЦИО НОВЧИЋ У РЕКУ, ПА ЗАМИСЛИО ЖЕЉУ: Са Шојгуом ужива у лепотама Сибира, а ево шта је пожелео (ВИДЕО)

ПУТИН БАЦИО НОВЧИЋ У РЕКУ, ПА ЗАМИСЛИО ЖЕЉУ: Са Шојгуом ужива у лепотама Сибира, а ево шта је пожелео (ВИДЕО)

Нови талас ковида-19 хара Европом и од 27 чланица ЕУ чак 20 је забележило нагли пораст нових случајева заразе последњих недеља, а 15 њих је упозорило на драматичан пораст пријема на интензивној нези.

Упркос томе што се увелико укида суспензија вакцине коју су развили Оксфорд и "АстраЗенека", постоје страхови да је то успорило ионако споро одвијање вакцинације у ЕУ. Европска комисија је ургирала земље да убрзају вакцинацију, док бројке показују да владе седе на залихама милиона неискоришћених доза.

Европа чини 9,7 одсто удела у светској популацији, али је прошле недеље држала 39,5% свих случајева ковида.

Број нових инфекција скочио је за 24 одсто широм ЕУ прошле недеље, а у њима је сој Кент имао удела од чак 75 одсто. Постоје забринутости и због "џепова" јужноафричког соја - истраживања наводе да су вакцине мање ефикасне против њега.

Становници Велике Британије су јуче упозорени да су шансе да отпутују у иностранство током летњих одмора "екстремно мало вероватне", како је рекао др Мајк Тилдесли члан групе СПи-М која саветује владу. Британци су у суботу масовно протестовали због карантина.

У међувремену у Француској, 21 милион становника у суботу се пробудио уз нови, драконски карантин, док се милиони у Италији, Немачкој, Пољској и Грчкој суочавају са тешким мерама.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Француска је забележила 35.000 нових случајева у четвртак, са до 4.246 пацијената на интензивној нези - према Ројтерсу 4.353, што је највиша бројка у овој години, након што је прошлог новембра забележено скоро 5.000. Четвртина оболелих је у Паризу, где су улице празне овог викенда, а већина радњи затворена бар до краја месеца.

У Пољској, већина радњи ће бити затворена следеће три недеље, заједно са хотелима и биоскопима, а сличне мере уведене су и у Кијеву, престоници Украјине.

Улице Рима и Милана, где су затворене продавнице, ресторани и школе, су празне, али су путеви у градовима у Немачкој, Шведској и Холандији били закрчени демонстрацијама против карантина, од којих су неке постале насилне.

У Јеру, граду близу Париза, градоначелник је рекао да је наложио фирмама да остану отворене, пркосећи "потпуно неразумљивим" рестрикцијама. Естонија је тренутно најпогођенија земља у свету са 1,130 случајева заразе на милион људи. Британија их има 79,55 на милион.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Италија - која вероватно неће успети да до краја месеца вакцинише све старије од 80 година – разматра нову стратегију. Уведена су нова правила која значи да људи у више од половине земље могу напустити своје куће само због посла, здравља или других важних разлога.

Премијер Марио Драги запретио је да ће Италија усвојити сопствену стратегију вакцина, која би укључила надодавања руске вакцине "Спутњик В", ако се одговор ЕУ не побољша.

Док Британци можда неће моћи да путују, у Шпанији статистика показује да је број туриста пао за 80 одсто, на 19 милиона прошле године, што је најниже од 1969. Шпанија је жестоко заговарала сертификате о вакцинацији како би спречила другу изгубљену летњу сезону.

У Грчкој петина радне снаге живи од туризма. И они су очајни да дочекају туристе, али земља има стопу од 220,1 дневних случајева на милион становника.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Због драконских нових мера нису очајне само оне земље које важе за популарне летње дестинације.

У Немачкој је полиција у суботу воденим топовима и пендрецима терала десетине хиљада демонстраната који су изашли на улице због карантина. Више од 20.000 их је протестовало у Каселу, упркос судској забрани. Низ група - укључујући екстремну десницу - позвале су на акције у градовима широм земље усред растућег беса због спорог вакцинисања и рестрикција.

Број зараза је скочио у Немачкој последњих недеља, док је свега четири одсто земље вакцинисано.

Немачки национални центар за контролу болести рекао је да нове инфекције експоненцијално расту јер је заразнија варијанта која је први пут откривена у Британији постала доминантна у земљи. У суботу је Институт Роберт Кох пријавио 16.033 нових случајева и још 207 смрти, чиме је укупан број мртвих од Ковида у Немачкој дошао на 74.565.

Министар здравља Јенс Шпан је указао да ће и Немачка можда кренути својим путем и купити руску вакцину, одвојено од заједничке схеме набавке Брисела. Овакав потез, истиче "Дејли мејл", је дозвољен према правилима ЕУ, али сигнализира на растућу фрикцију у блоку.

Шпан је рекао да је карантин тренутно једина одбрана од новог таласа који хара Европом, услед недостатка вакцина.

- У трећем смо таласу пандемије, бројке расту, удео мутација је велик… Нема довољно вакцина у Европи да се заустави трећи талас само вакцинацијом. Чак и да испоруке од ЕУ наруџби дођу како треба, свеједно ће требати неколико недеља док се ризичне групе не вакцинишу потпуно. Онда тек можемо разговарати о ширем отварању друштва - рекао је он.

"Шпигл" је хаос око вакцина у земљи назвао "новом немачком некомпетентношћу".