Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ЗА ТРАМПА: Сада и због ОВОГА може да изгуби шансу да поново постане амерички председник!

14.07.2023. 17:34
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Лобистичке групе се удружиле

Две лобистичке групе писале су званичницима у неколико америчких савезних држава позивајући их да забране Доналду Трампу да се кандидује као председнички кандидат због наводног подстицања побуне.

ДРАМА НА МОРУ: Погледајте како ГРБАВИ КИТ тежак 22,6 тона спасава рониоца од ТИГРАСТЕ АЈКУЛЕ дуге шест метара! (ВИДЕО)

ДРАМА НА МОРУ: Погледајте како ГРБАВИ КИТ тежак 22,6 тона спасава рониоца од ТИГРАСТЕ АЈКУЛЕ дуге шест метара! (ВИДЕО)

ОБОРЕН МОРБИДАН РЕКОРД: До сада највећи број жртава у масовним пуцњавама

ОБОРЕН МОРБИДАН РЕКОРД: До сада највећи број жртава у масовним пуцњавама

ИЗОСТАО СУСРЕТ ДВОЈИЦЕ ДРЖАВНИКА: Амерички државни секретар Блинкен незадовољан поступцима свог руског колеге у Џакарти

ИЗОСТАО СУСРЕТ ДВОЈИЦЕ ДРЖАВНИКА: Амерички државни секретар Блинкен незадовољан поступцима свог руског колеге у Џакарти

Групе "Фрее Speech Фор Пеопле" (ФСФП) и "Ми Фамилиа Вота Едуцатион Фунд" (МФВЕФ) су послале писма државним секретарима и изборним званичницима у Калифорнији, Колораду, Џорџији, Мичигену, Масачусетсу, Њујорку, Северној Каролини, Орегону и Пенсилванији захтевајући да "преузму одговорност" тако што ће забранити Доналду Трампу да буде на гласачким листићима следеће године због наводног кршења 14. амандмана услед његових поступака око напада на Капитол 6. јануара 2021. године.

Одељак 3 14. амандмана, унетог након грађанског рата, каже да особа која се "упушта у устанак или побуну" након што је положила заклетву у Конгресу треба да буде спречена да се поново кандидује за функцију, пише "Newsweek".

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Писма су послата јер је Трамп велики фаворит на републиканским председничким предизборима следеће године. Бивши председник је такође под федералном истрагом канцеларије специјалног тужиоца Џека Смита због његових поступака у и око напада 6. јануара, као и покушаја да поништи резултате избора 2020. Трамп негира сва кривична дела у вези са побуном на Капитолу, и још тврди да су последњи избори "намештени" против њега. Трампова канцеларија је контактирана путем мејла за коментар.

- Докази су необориви да је Доналд Трамп подстакао и мобилисао побуну 6. јануара 2021. на Капитолу против наше земље - навела је у саопштењу Александра Флорес-Куилти, директорка кампање за ФСФП.

- Устав САД је јасан да је свакоме ко положи заклетву, а затим се укључи у побуну, заувек забрањено да поново обавља јавну функцију. Изборни званичници морају да извршавају своју дужност, да поштују овај уставни амандман и да Трампу забране да буде биран.

Donald Tramp, amerika
Доналд Трамп, америка / Извор: Профимедиа

Ово није први пут да се Трамп суочава са позивима да му се забрани кандидовање због наводног кршења одељка 3 14. амандмана.

Крајем 2022, прогресивна предизборна група "МовеОн" поставила је онлајн петицију тражећи да Трамп буде дисквалификован из кандидовања за јавну функцију због навода да су бивши председник и његови савезници "планирали, промовисали и платили за злочиначку заверу која је постала побуна 6. јануара". Петиција је од тада прикупила више од 194.000 потписа.

Такође, 14. амандман је цитиран у правним оспоравањима група које се надају да ће одбацити друге републиканске личности са дужности због напада 6. јануара, укључујући представницу Џорџије Марџори Тејлор Грин и бившу представницу Северне Каролине Медисон Которн.

У мају 2022, судија из Џорџије одбацио је покушај да се Грин дисквалификује од поновног кандидовања за функцију јер није било довољно доказа који би сугерисали да је подржавала побуну. Которнова је напустила функцију у јануару 2023. након што је прошлог маја изгубила изборе за кандидатуру од Чака Едвардса.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

ФСФП и МФВЕФ раније су у априлу послали писмо државном секретару Неваде Сиску Агилару позивајући га да спречи Трампа да се кандидује за функцију након што је бивши председник наводно "подстицао и омогућио" побуну против Сједињених Држава.

Ирвинг Завалета, менаџер националног програма МФВЕФ, рекао је: "Државни секретари и државни изборни званичници имају овлашћења да забране бившем председнику Доналду Трампу да буде биран. Сви знамо да је Доналд Трамп подстакао побуну како би зауставио сертификацију избора 2020."

- Према трећем одељку четрнаестог амандмана, свако ко положи заклетву да ће бранити Устав, а затим се упусти у побуну, дисквалификује се да обавља будућу јавну функцију. Трамп је дисквалификован, а ми снажно позивамо изборне званичнике да му забране да буде на гласачком листићу.