Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НУЛТИ ПАЦИЈЕНТ МОРА БИТИ ПРОНАЂЕН: Траже га на четири стране света, одговор се ипак и даље крије у Вухану?

08.07.2021. 08:50
Пише:
Србија Данас/Курир
Vuhan
Вухан / Извор: Shutterstock

Кинески рачуновођа се разболео од короне 9. децембра 2019.

Касније је стручњацима из Светске здравствене организације који су истраживали порекло коронавируса САРС-ЦоВ-2 рекао да није ушао на тржиште Ханан у кинеском граду Вухану. Радије је отишао у филијалу малопродајног ланца РТ-Март поред његове куће на источној обали реке Јангце.

Само да се не понове слике од зимус: Све више младих се разболева од короне у медитеранском епицентру епидемије

Само да се не понове слике од зимус: Све више младих се разболева од короне у медитеранском епицентру епидемије

ДЕЛТА СОЈ СЕ ШИРИ У ГРЧКОЈ: Бележи се пораст новозаражених други дан заредом, највише оболелих у овим регионима

ДЕЛТА СОЈ СЕ ШИРИ У ГРЧКОЈ: Бележи се пораст новозаражених други дан заредом, највише оболелих у овим регионима

ЕГЗОРЦИЗАМ КРЕНУО ПО ЗЛУ Тинејџер убио оца алкохоличара: Покушао да из њега "истера демона", па га УДАВИО

ЕГЗОРЦИЗАМ КРЕНУО ПО ЗЛУ Тинејџер убио оца алкохоличара: Покушао да из њега "истера демона", па га УДАВИО

Пре него што се разболео, рачуновођа није напустио Вухан. Ако је неко добио коронавирус увукавши се у пећину пуну слепих мишева, то није био он.

Потрага за почетном тачком пандемије заустављена је на "Пацијенту С01", што је први званични случај заразе у Кини прилично сажет описан у заједничком извештају Светске здравствене организације (СЗО) и Кине објављеном у марту 2021. године. Није био продавац рибе, ловац на слепе мишеве. Био је књиговођа по имену Чен који је куповао у једном великом супермаркету.

- Невероватно је колико мало можемо да кажемо о настанку пандемије - рекао је Сергеј Понд, професор биологије са Универзитета Темпле у Сједињеним Државама, за Вашингтон Пост. Понд већ неко време анализира неке од најранијих секвенци генома вируса САРС-ЦоВ-2. "Проучавамо само неколико секвенци и покушавамо да сазнамо што више информација од њих".

Нису познати ни сви подаци о пацијенту С01, пацијенту који је био убедљиво најпроученији.

У извештају СЗО, узорак генома пацијента С01 регистрован је под шифром ЕПИ_ИСЛ_403928. Али према бази података кинеског Националног центра за биоинформације, тај узорак припада 61-годишњем запосленом на тржишту који је умро од септичног шока након што се разболео 20. децембра 2019. године.

Вашингтон Пост пише да се 41-годишњаку коме је дијагностикован коронавирус крајем децембра 2019. године боље уклапа у слику пацијента С01. Његов случај толико је узнемирио докторе да је офталмолог Ли Венлианг о њему написао на друштвеним мрежама. Али база података кинеског Националног центра за биоинформације наводи да се 41-годишњак разболео 16. децембра 2019.

Портпарол СЗО рекао је да се несклад истражује.

У научном раду који се бавио овим истраживањем, Зинс је изјавио да је могуће да су постојали лажно позитивни тестови, али да је мало вероватно да су сви позитивни тестови били лажно позитивни.

Најспорнија студија о пореклу пандемије објављена је у новембру 2020. године, када је група научника из Италије рекла да су пронашли трагове коронавируса још у септембру 2019. године. Студији је тада речено да ће "преобликовати историју пандемије". Научници из Националног института за рак у Милану и Универзитета у Сијени анализирали су скоро хиљаду узорака крви прикупљених 2019. године у оквиру пробног скрининга за рак. Антитела на covid-19 пронађена су у више од 10 процената узорака, укључујући и оне узете у септембру 2019.

То истраживање је толико одјекнуло да је СЗО затражила да се узорци поново тестирају у лабораторији у Холандији. The Васхингтон Пост пише да је урађено поновно тестирање, али холандска лабораторија није желела да открије резултате. СЗО је упутила све заинтересоване стране на адресу научника који су објавили оригинални научни рад. Ђовани Аполоне, један од аутора првобитне студије и директор Националног института за рак у Милану, рекао је да није постигнут консензус о томе како тумачити резултате поновљених тестова, додајући да је његов тим радио на новом раду. Холандски истраживачи се неће појавити као његови коаутори.

Vuhan
Вухан / Извор: Профимедиа

- Из наше перспективе, резултати су повољни за нашу оригиналну студију, али у врло сложеном сценарију - рекао је Аполон.

Емануеле Монтомоли, други коаутор научног рада, рекао је у интервјуу да је могуће да су он и његове колеге открили "мање заразну" верзију вируса која се ширила без изазивања епидемије.

Неки лекари сумњају да је вирус толико дуго могао непримећено да циркулише и да тестови на антитела могу дати лажно позитивне резултате.

Друга истраживања сугеришу да је могуће да су се догодила мања избијања. У априлу 2021. године научници су у часопису Сајенс известили да је више од две трећине од 1.000 симулираних пандемија коронавируса САРС-ЦоВ-2 пропало или постепено изгубило снагу. Џоел Verthajm, еволуциони биолог са Универзитета у Калифорнији и један од аутора студије у Сајенсу, рекао је да је његов тим проценио да је жаришна тачка Вухан избила у новембру 2019. године, али да не може искључити постојање мањих изолованих жаришта.

Тешко је утврдити тренутак када је неко заражен коронавирусом. Зинс је рекао да велика већина људи код којих су пронађена антитела на covid-19 нису повезани са Кином. Једна особа је два месеца путовала кроз Кину, али није посетила Вухан.

Кинески званичници сугеришу да је вирус у Вухан донет из иностранства. Научници из других земаља оспорили су ову теорију, делом и зато што су геноми вируса САРС-ЦоВ-2 и других познатих вируса изведених из слепих мишева присутни на југу Кине слични.

Pijaca u Vuhanu
Пијаца у Вухану / Извор: Профимедиа

Кинеска амбасада у Вашингтону рекла је да студија о пореклу вируса мора да "прати науку" и да може бити само "заједничко улагање". "Свака активност која би политизовала овај процес трула би атмосферу научног истраживања", рекла је кинеска амбасада.

Званичне потраге за пацијентом С01 у Вухану до сада нису уродиле плодом. У извештају који је заједнички написала СЗО, кинеска влада је рекла да су локалне болнице провериле на десетине сумњивих случајева и да су сви били негативни.

Веи Бинг, 32-годишња власница продавнице у Вухану, рекла је да се јесени 2019. не сећа као посебно упечатљиве. Вухан је тада био домаћин Светских војних игара, својеврсне војне олимпијаде. Улице су биле чисте и забарикадиране због Игара. "Као становник Вухана, био сам веома поносан", рекао је Бинг.

Неколико тимова научника процењује да је пандемија могла започети већ у октобру 2019. године. Додају да се лако могла сакрити, јер се Кина тада борила са епидемијом грипа каква у тој земљи није виђена десет година.

Неки посланици у Конгресу Сједињених Држава траже да истраже да ли је коронавирус можда присутан међу учесницима Светских ратних игара. Вухан је, међутим, био домаћин неколико међународних догађаја од јесени, од којих је сваки могао да допринесе ширењу вируса широм света.

Vuhan
Вухан / Извор: Профимедиа

Стела Џоу, становница Вухана, рекла је за Вашингтон Пост да је чула приче о мистериозној пнеумонији која се догодила у Дечијем здравственом центру 8. децембра 2019. истог дана када се пацијент С01 разболео и скоро месец дана пре званичних извештаја о коронавирусу инфекција. Други становник Вухана, Џу Веи, рекао је да првих неколико случајева вероватно уопште није дијагностиковано.

Извештај СЗО такође помиње друге пацијенте за које се сумња да су међу првима заражени коронавирусом, али Вашингтон Пост није успео да их контактира.

Стручњаци СЗО затражили су преглед ранијих узорака крви узетих из Центра за крв Вухан и болничких картона са Светских ратних игара. СЗО је одбила да каже да ли је проведена ревизија, а Центар за крв Вухан и друге тамошње заразне институције одбиле су да коментаришу случај.

У добром делу 2020. године, веровало се да је најранији случај заразе коронавирусом у Вухану забележен 1. децембра 2019. Ове информације су касније ревидиране у извештају СЗО. Утврђено је да је пацијент почетком децембра боловао од друге болести и да је тек тог месеца заједно са супругом оболео од коронавируса.

Као резултат ревизије, рачуновођа Чен, која је први симптом инфекције осетила 8. децембра 2019. године, постала је званични први случај заразе коронавирусом.

Научници кажу да је до новембра 2019. године мање људи у Вухану већ оболило од коронавируса. Тог месеца су се у граду одвијале бројне међународне манифестације, попут пољопривредног сајма и студентског сајма промене између Италије и Кине.

Истог месеца, кинески стручњак за заштиту животиња посетио је тржиште Ханан, тржиште на које је пазио две године, и приметио да се тамо још увек продају дивље животиње у лошој хигијени.

Институт за вирусологију Вухан одржао је 19. новембра годишњи семинар о заштити на раду. На том семинару разговарано је о недостацима уоченим у претходној години. Институт није желео да каже Вашингтон Пост о пропустима. Руководство Института тврди да вирус САРС-ЦоВ-2 није наишао пре пандемије и било каквих могућих цурења из њихове лабораторије.

Извештај СЗО каже да је теорија о цурењу вируса "крајње невероватна". Један број научника и даље тврди да ову теорију не треба одбацити.

- Порекло вируса је нејасно. Постоје две могуће теорије о његовом пореклу - природна зооноза или лабораторијска несрећа - рекао је Џес Блум, рачунарски биолог из Центра за истраживање рака Фред Хачинсон у Сијетлу.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Потрагу за пореклом вируса отежава недостатак поузданих и временски релевантних научних података. Поред тога, чланци неких локалних медија из тог периода више нису доступни.

Блум је изазвао праву олују прошлог месеца када је тврдио да је пронашао 13 раних секвенци генома које су научници из Вухана из непознатих разлога избрисали из базе података.

- Морамо да пронађемо више начина за приступ подацима - рекао је Блум.

Блумов чланак о тих 13 избрисаних секвенци наводи да они појачавају теорију да тржиште Јуанана није било једини извор пандемије.

- Чак и ових 13 секвенци, које се могу сматрати малим бројем, могу значајно променити наше разумевање порекла пандемије - закључио је Понд, професор у Темплеу.