Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОД СИМБОЛА ПАНДЕМИЈЕ ДО КРЦАТИХ УЛИЦА И КЛУБОВА: Вирус у Вухану је прошлост, али су ОЖИЉЦИ ОСТАЛИ

01.01.2021. 23:18
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vuhan dočekao Novu 2021.
Вухан дочекао Нову 2021. / Извор: Реутерс

Пре годину дана, у децембру 2019, први симптоматични случајеви Ковида-19 пријављени су у Вухану, престоници кинеске провинције Хубеј са 11 милиона становника.

Кад је тај број скочио на 400 потврђених случајева заразе, град је 23. јануара за 24 сата изолован од остатка Кине и света и остао у блокади следећих 76 дана.

УХАПШЕН ФАРМАЦЕУТ КОЈИ ЈЕ УНИШТИО ВАКЦИНЕ: Намерно упропастио више од 500 доза цепива против корона вируса

УХАПШЕН ФАРМАЦЕУТ КОЈИ ЈЕ УНИШТИО ВАКЦИНЕ: Намерно упропастио више од 500 доза цепива против корона вируса

ЕУ УЛАЖЕ У РАЗВОЈ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: БиХ добија 250 милиона евра зајма од Европске уније!

ЕУ УЛАЖЕ У РАЗВОЈ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: БиХ добија 250 милиона евра зајма од Европске уније!

"БИО ЈЕ УВЕК НАСМЕЈАН И ЗДРАВ" Њујорк у сузама због смрти дечака (4) од корона вируса

"БИО ЈЕ УВЕК НАСМЕЈАН И ЗДРАВ" Њујорк у сузама због смрти дечака (4) од корона вируса

Аутобуски, трајектни, подземни, железнички, авио и међуградски саобраћај је био обустављен, забрањена су јавна окупљања, грађанима је саветовано да не излазе из града, а изласци из куће су строго ограничени на нужне. Такође је саграђена нова болница и покренуто је масовно тестирање становника.

Тешка изолација престонице Хубеја није, међутим, била довољно благовремена да спречи да се зараза не прошири даље. Корона вирус убрзо је детектован у Пекингу, Шангају, Хонг Конгу, потом у Италији и остатку Европе, Сједињеним Америчким Државама, Тајвану, Јужној Кореји и Јапану.

Тако да је у време кад је пандемија кренула да дрма Европу, Вухан прошао кризу, а власти кренуле да постепено лабаве мере, да би 8. априла потпуно укинуле карантин.

Данас у Вухану има нешто више од 50.300 заражених и скоро 4.000 умрлих, док у целој Кини има малтене 87.000 оболелих, а умрлих преко 4.600. Широм света та бројка је 78 милиона инфицираних и више од 1,7 милиона умрлих.

Међутим, годину дана касније ситуација у Вухану је небо и земља у односу на остатак света, бар на површини. У Вухану није забележена трансмисија корона вируса од 10. маја. За многе становнике Вухана, сећања на карантин заменило је брзо отварање града, али мере заштите су остале.

МАСКЕ ЈЕДИНИ ПОДСЕТНИК НА КРИЗУ

Још у августу су свет су обишле фотографије са фестивала који је одржан у воденом парку у Вухану. И многи Кинези су били изненађени, али су из хубејске престонице - чије су власти у мају одлучиле да тестирају све становнике - образложили да нису имали локалних преноса инфекције током три месеца.

Живот у граду данас се увелике вратио у уобичајене оквире. Улице и радње су поново крцате, на улицама је густ саобраћај, ресторани су пуни. Ситуација изгледа нормално до те мере да су само маске на лицима становника Вухана сведочанство кризе која, надамо се, пролази. Чак се и ноћни живот вратио у град.

- Недостајала ми је забава, попут излазака у шопинг или вечере са пријатељима - каже 27-годишњи Ху Ханг.

Раде и пијаце, укључујући оне са морском храном и живим животињима, осим оне која је била жариште пандемије, "Хуанан". На њима, живот изгледа као некад - људи долазе и купују свеже поврће, рибу и месо.

- Не плашим се, чега да се плашим? - каже продавац рибе Ние Гуангџен, указујући да она и даље користи дезинфекциона средства и искувава своју одећу.

- Не плашим се јер се добро штитим. Чак и да избије други талас, држаћу се тога.

ОЖИЉЦИ СУ ОСТАЛИ

Иако се живот углавном вратио у Вухан, ожиљци су остали.

Иако у Вухану од маја није забележен случај локалног преноса Ковида, како се у неколико делова Кине појавио мали број потврђених случајева заразе, становници хубејске престонице ослањају се на превенцију како не би поново дошло до епидемије. Након што је кинеска влада пронашла трагове корона вируса на смрзнутој храни из увоза, неки су одлучили да не купују такве производе ове зиме.

- Поново смо почели да носимо маске, многи гомилају залихе маски, дезинфекционих средстава и друге заштитне опреме која ће бити корисна ако дође до нове епидемије Ковида - каже Јен.

Док многе земље широм света све наде у решење здравствене кризе полажу у вакцине против Ковида, неки житељи Вухана имају суздржанији став.

- Иако ме новости о вакцини чине мање нервозном с доласком зиме, верујем да то није ултимативни лек за пандемију. Мислим да ће наука бити једина ствар на коју ћемо моћи да рачунамо - истиче 30-годишња Ли из Вухана.

Оштар карантин наметнут Вухану почетком године многима је тешко пао не само физички, због недостатка кретања, већ и психички. Бројне породице су остале раздвојене кад је Вухан стављен у карантин, а ту су били и страх и неизвесност. Лоу је рекла да је ментално здравље и даље својеврсна табу тема у Кини и да многи становници Вухана не желе да причају о томе кроз шта су прошли.

- За њих је то нешто што се догодило и желе да наставе даље... Људима је тешко да причају о том страху, неизвесности кроз коју су пролазили посебно у раним данима карантина кад нису знали колико ће то трајати, шта се тачно догађа, хоће ли имати хране, хоће ли залихе трајати. Кад се људи подсете тог страха постану емотивни - наводи Лоу.