Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОДРУБИО ТИНЕЈЏЕРКИ ГЛАВУ ЗБОГ ЧАСТИ? Брутално убиство разоткрило стравичан положај жена у Ирану

14.02.2022. 18:16
Пише:
Србија Danas/BBC
Mona Hajderi
Мона Хајдери / Извор: Фото: Инстаграм Printscreen/tahminehmilani

Убиство седамнаестогодишњакиње у Ирану починио је човек који јој је наводно био муж, што је покренуло јавну расправу о законима у вези са тзв. „убиствима из части" у овој земљи, али и медијском извештавању о оваквим трагедијама.

Видео снимак на ком се види бруталан призор човека који држи крупан нож у једној руци и одсечену женску главу у другој кружио је друштвеним мрежама, а објавила га је иранска новинска агенција Рокна. Власти Ирана забраниле су рад Рокне.

БОЉИ ЖИВОТИ ЗА ГРАЂАНЕ! ОБЕЗБЕЂЕН КРОВ НАД ГЛАВОМ: У Србији додељено око 6.000 стамбених решења

БОЉИ ЖИВОТИ ЗА ГРАЂАНЕ! ОБЕЗБЕЂЕН КРОВ НАД ГЛАВОМ: У Србији додељено око 6.000 стамбених решења

НЕМАЧКА ШАЉЕ ОГРОМНУ ПОМОЋ УКРАЈИНЦИМА: Канцелар Олаф Шолц пресрећан, не искључује још једну опцију

НЕМАЧКА ШАЉЕ ОГРОМНУ ПОМОЋ УКРАЈИНЦИМА: Канцелар Олаф Шолц пресрећан, не искључује још једну опцију

КРИСТИНА ИМА САМО 24 ГОДИНЕ И 22 ДЕТЕТА! Недељно троши невероватну суму на основне потребштине и поручује: “Не мислим да се ту зауставим"

КРИСТИНА ИМА САМО 24 ГОДИНЕ И 22 ДЕТЕТА! Недељно троши невероватну суму на основне потребштине и поручује: “Не мислим да се ту зауставим"

Шта се догодило?

Верује се да се инцидент одиграо у суботу 5. фебруара, у југоисточном граду Ахваз, покрајина Кузестан. Иранска новинска агенција Рокна јавила је да је седамнаестогодишња девојка наводно убијена и обезглављена, а да је починилац човек за ког се тврди да је њен муж.

Према извештавању BBC на фарсију, девојка која је у том месту била позната као Мона (Газал) Хајдери наводно је имала трогодишњег сина и побегла је у Турску због "насилничког понашања њеног мужа".

Градски тужилац из Ахваза, Абас Хосеини Пуја, рекао је да су Мони у Турској пронашли њен муж и отац, па су је довели кући.

Агенција је поделила снимак наводног убице како хода улицама са жртвином одсеченом главом пре него што је ухапшен. Снимак је после тога кружио друштвеним мрежама. Агенција је замутила одсечену главу.

Наредног дана, иранска новинска агенција ИЛНА пренела је да су два брата ухапшена четири сата после убиства и да су у полицијском притвору признали да су жени одсекли главу.

ИЛНА је цитирала полицијског пуковника Сохраба Хосеинеџада како каже да су ухапшени "предати судској власти".

Локални медији су касније јавили да су осумњичени мушкарац и његов брат ухапшени под оптужбом за "убиство супруге", тврдећи да су "највероватнији мотив породични проблеми".

Шта каже породица жртве?

Монин отац је дао изјаву за иранску новинску агенцију Ентекаб. Испричао је да је отпутовао у Турску са Мониним свекром да је врати у град Ахваз у јужном Ирану.

Монин отац тврди да је његову ћерку првобитно из Ахваза отела „банда трговаца људима", која ју је прво пребацила у Техеран, па у Турску. Додао је да је сиријски кријумчар у Турској потом изнудио од Монине породице новац за ослобађање.

Монин отац је негирао да је она желела да се разведе од мужа Саџада. Такође, потврдио је да је одобрио тај брак док је Мона још била дете и после тога набавио судску потврду о „физичкој зрелости" као доказ да је Мона „способна за брачни живот".

Монин отац је рекао да је у међувремену поднео кривичну пријаву против Саџада за „обезглављивање његове ћерке" и да нема планове да му одобри помиловање или да му опрости.

Каква је била реакција јавности?

Многи су на друштвеним мрежама осудили убиство и искористили онлајн платформе за расправу о женским правима у Ирану под персијским хештеговима #Ahvaz, #honour_killing и #child_marriage.

Неки корисници су се пожалили што жртва није именована у вестима, сматрајући да је "дискриминисана чак и после смрти".

Вест се појавила на насловним страна многих иранских листова. Наслов дневног листа Арман-е Мели гласио је "Убиства из части: Жене су и даље жртве".

Реформистички Ебтекар је написао:

- Насиље над женама је друштвено питање… и доводи до развода, бекства од куће и убистава из части - написао је Реформистички Ебтекар.

Ирански лист тврде струје Џаван критиковао је објављивање експлицитних снимака у медијима рекавши.

- У људска права спада и право да се буде информисан. Међутим… приказивање чистог насиља, експлицитних снимака… граница су коју не сме да пређе ниједан професионални медиј на свету - наводе.

Десетине хиљада људи у Ирану виделе су и реаговале на снимак који је новинска агенција Рокна поделила на друштвеним мрежама. Објављивање експлицитних снимака у неким медијима нашироко је критиковано у земљи.

Ирански Одбор за надзор штампе забранио је у недељу рад Рокне због "сталних кршења прописа о објављивању садржаја".

Иранско Регулаторно тело за аудиовизуелне медије (Сатра) забранило је "објављивање било ког садржаја из поменутих слика и сцена, па и фотографије и снимке."

Иранска званична новинска агенција ИРНА цитирала је Рокниног генералног директора Масуда Ебрахимија који је рекао да „они признају да су погрешили и да ће одговарати за то".

Говорећи за ИРНА-у, Ебрахими је преузео одговорност за „погрешну процену".

- Прихватамо одлуку… и признајемо да је снимак можда узнемирио јавност. Грешке се у новинарству дешавају, а ми ту нисмо изузетак - изјавио је он.

Ебрахими је додао и да се они надају да ће „створити ново окружење" у Рокни увођењем промена у уредничком тиму једном кад забрана буде укинута.

Ирански државни тужилац генерал Мухамед Џафар Монтазери такође је „осудио" објављивање видео клипова, али је истакао да „његово тужилаштво за сада неће предузети никакве правне кораке против Рокне."

Romina Ašrafi
Ромина Ашрафи / Извор: Фото: Twitter Printscreen

Какви су закони о тзв. "убиствима из части"у Ирану?

Ирански исламски кривични закон смањује казнене мере за очеве или деде с очеве стране осуђене за убиство или који су физички наудили деци у породичном насиљу или „убиству из части".

Према BBC Мониторингу, закон изузима очеве или претке са очеве стране од смртне казне ако буду проглашени кривим за убиство своје деце или унука.

Ако браћа или други рођаци жртве буду проглашени кривим за убиство, могу да буду осуђени на кисас (чин одмазде у Шарији). Међутим, њих може да помилује њихова властита породица.

Убиство Ромине Ашрафи

Скорашње убиство подсетило је многе у Ирану на обезглављивање четрнаестогодишње Ромине Ашрафи, које је починио њен отац зато што није одобравао везу са њеним тридесетпетогодишњим дечком и противио се њиховом браку.

После њене смрти, Иран је увео закон чији је циљ да заштити децу од насиља.

Закон је био на чекању више од деценије, али после убиства Ромине Ашрафи, 7. јуна га је усвојило надзорно тело Савет чувара.

Према Закону о заштити деце и адолесцената, „насилничко понашање и злостављање деце млађе од 18 година, укључујући физичко насиље, сексуално злостављање и проституцију, као и економско искоришћавање, по закону је кажњиво."

Али неки активисти су и даље критиковали ово, нарочито решеност да се закон примени како би се спроводиле неке исламске судске наредбе.

Након убиства Моне Хајдери у суботу, Азар Мансури, иранска реформистичка политичарка и генерална секретарка Уније исламске иранске народне партије осудила је убиство рекавши:

- Мона Хајдери је још једна жртва убиства из части. Закон који треба да заштити жене после много година расправе међу заинтересованим странама и даље се налази у лимбу […] О насиљу над женама се теоретише и оно се званично врши на разне начине.

Колико је ово честа појава у Ирану?

Не постоји званична статистика о учесталости "убиства из части" у Ирану, али према BBC мониторингу, неке студије процењују да има између 375 и 450 случајева годишње.

Студија коју је објавила иранска полицијска служба 2019. године наводи да је са овом врстом насиља повезано и до 30 одсто убистава у Ирану. Каже се да је оно чешће у селима и племенским заједницама, међу којима су многи случајеви забележени у западним покрајинама Кузестан, Керменшах и Илам. Али било је пријава сличних злочина и у великим градовима.

Убиство Ромине Ашрафи које је починио њен отац 2020. године познато је као један од најсвирепијих случајева у земљи.

У мају 2021, Али Фазели Монфаред, двадесетогодишњи геј мушкарац из покрајине Кузестан наводно је отет и обезглављен у Ахвазу, а починиоци су били његови рођаци и браћа, пошто је његова породица сазнала за његову сексуалност. (У Ирану су све врсте сексуалних активности ван хетеросексуалног брака забрањене).

Медији су јавили да је пред смрт он желео да побегне и придружи се дечку у Турској.

Шта је "убиство из части"?

То је убиство члана породице за ког се сматра да је обешчастио родбину. Хјуман рајтс воч каже да су најчешћи разлози за овај злочин када је жртва:

  • одбила да уђе у уговорени брак
  • била жртва сексуалног напада или силовања
  • имала ванбрачне сексуалне односе, чак и ако само према гласинама

Други разлози које су навели починиоци за таква убиства јесу када се жена "обукла неприкладно" или "била непослушна".