Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАУЧНИЦИМА ОМИКРОН СОЈ ИЗГЛЕДА ЧУДНО: Сумња се да је имао ЖИВОТИЊСКОГ ДОМАЋИНА

04.12.2021. 20:28
Пише:
Србија Danas/Business Инсидер
Omikron soj virusa
Омикрон сој вируса / Извор: Профимедиа/илустрација

"Могло би да буде то да се вирус преместио у популацију дивљих животиња, затим га нисмо видели једно време, а онда се вратио"

Омикрон сој короне изгледа чудно, чак и научницима који се баве изучавањем коронавируса, пише Business Инсидер.

НОВА ЕРУПЦИЈА ВУЛКАНА, МЕШТАНИ БЕЖЕ!, ИДЕ ПРАВО НА ЊИХ: Облак дима висок 15.000 метара потпуно заклонио Сунце! (ВИДЕО)

НОВА ЕРУПЦИЈА ВУЛКАНА, МЕШТАНИ БЕЖЕ!, ИДЕ ПРАВО НА ЊИХ: Облак дима висок 15.000 метара потпуно заклонио Сунце! (ВИДЕО)

ДВА НИЛСКА КОЊА У ЗОО ВРТУ ПОЗИТИВНА НА КОРОНУ! Има ли разлога за забринутост? Ево какве симптоме имају

ДВА НИЛСКА КОЊА У ЗОО ВРТУ ПОЗИТИВНА НА КОРОНУ! Има ли разлога за забринутост? Ево какве симптоме имају

САВЕЗ КОЈИ СВЕ ВИШЕ ЈАЧА: Владимир Путин долази у посету Индији - предвиђено потписивање великог броја СПОРАЗУМА

САВЕЗ КОЈИ СВЕ ВИШЕ ЈАЧА: Владимир Путин долази у посету Индији - предвиђено потписивање великог броја СПОРАЗУМА

Ова варијанта се раширила у скоро 30 држава откад је откривена у Боцвани, пре више од 3 недеље. Научници покушавају да схвате одакле овом соју тако забрињавајуће велики број мутација, од којих би неке могле да учине Омикрон преносивијим од Делта соја, а неке да учине вакцине мање ефикасним или учине ковид озбиљнијим. За сада, сви одговори су на чекању.

Из Јужноафричке Републике стижу узнемирујуће вести о јако повећаном броју деце млађе од 5 година у болницама, услед заразе Омикрон сојем коронавируса.

Омикрон не подсећа на "обичне" сојеве коронавируса, као што су Алфа или Делта (још увек доминантан сој на планети), а многе од ових чудних мутација нису примећене раније код других варијанти. Научници процењују да су се најближи "рођаци" Омикрон соја појавили средином 2020. године.

- Омикрон није "син" или "ћерка" Делта соја. Он се одвојио раније, и био је одвојен од других линија короне раније, дакле био је негде присутан. Али где је резервоар? Да ли је то био појединац, или нека животиња, или популација животиња, или људска популација? - пита се Ендрју Рид, који изучава еволуцију заразних болести на Државном универзитету Пенсилванија. 

Научници полемишу око одговора на ова питања.

Једна од теорија које највише обећавају је да је Омикрон потекао у имунокомпромитованом домаћину, као што је особа са нелеченом инфекцијом ХИВ. Људи са ослабљеним имуним системима су уобичајени резервоари за мутавије, пошто њихова тела често не успевају да "очисте" вирусе, што омогућава патогену да се реплицира месецима.

Ова теорија може да објасни зашто Омикрон садржи "тако чудну комбинацију мутација", рекао је за Business Инсидер Черити Дин, бивша званичница Одсека за јавно здравље Калифорније.

- Могуће да је вероватније да је ово био резултат текуће молекуларне еволуције унутар домаћина, која се затим "пресула" на популацију - рекла је она.

Али неки научници нису спремни да одбаце идеју да се Омикрон развио у некој животињској врсти. Роберт Гери, професор микробиологије и имунологије на Тулејн медицинској школи, рекао је да Омикрон носи неколико кључних мутација које би могле да помогну коронавирусу да зарази глодаре. 

- Могло би да буде то да се вирус преместио у популацију дивљих животиња, затим га нисмо видели једно време, а онда се вратио - то није луда хипотеза. Али немамо доказе за то - каже Мартин Хиберд, професор заразних болести на Лондонској школи хигијене и тропске медицине.

Омикрон има укупно 50 мутација, од којих су више од половине потпуно нове. Како би развио оволики број мутација, научници кажу, вирусу је потребно много прилика да се реплицира - што је знак да је Омикрон вероватно еволуирао у имунокомпромитованом домаћину.

- Не знамо у овом тренутку детаљно колико инфекција може да потраје у појединој животињи било које врсте, али знамо да имунокомпромитовани људски домаћини могу да имају хроничне инфекције - рекао је Ендрју Рид.

Студија из 2020. објављена у Њу Ингленд медицинском журналу показује да је коронавирус "преживео" чак 5 месеци у телу 45-годишњег човека са антифосфолипидним синдромом, врстом поремећаја имуног система. У току тог периода, развио је кључне мутације које се налазе у другим варијантама као што су Делта, Алфа и Гама.

Истраживачи су такође сумњали да се Алфа варијанта развила у телу имунокомпромитоване особе.

- Омикрон ме мало подсећа на то како се Алфа варијанта појавила у Уједињеном краљевству. Зато људи и сада размишљају о овоме као о нечему што се појавило у телу једног пацијента - каже Хиберд.

Ипак, научници кажу да је теоретски могуће да коронавирус хронично инфицира животиње. Епидемије у популацијама белорепих јелена прошле зиме и на фармама куна у Данској могу бити докази ове теорије, мада Хиберд и други остају скептични по овом питању. 

- Не видим зашто би вирусу било лакше у телу животиње него у телу човека. Видели смо то мало у Европи, код заразе куна, били смо забринути око ових варијанти које су прошле кроз куне, али оне на крају нису биле опасније од тренутних сојева - рекао је Хиберд.

Теорија о животињском пореклу Омикрон варијанте, међутим, може помоћи у објашњавању тога зашто су научници детектовали први случај Омикрона 9. новембра, а линија ове варијанте датира од прошле године. Да је Омикрон био присутан у животињама, било би га веома тешко приметити.

- Посматрање код људи је само пре извесног времена подигнуто на ниво којег не треба да се стидимо. Посматрање код животиња је далеко од тога - рекао је Рид.

Научници можда никад не сазнају порекло Омикрон варијанте.

- Да заиста пронађемо Омикрон варијанту у популацији дивљих животиња, то би очигледно било битно откриће и показатељ. Али убрзано ширење ове варијанте повећава шансе да се овај сој прошири на неку животињску врсту, ако се то већ није и десило. Ово значи да постоји узак прозор да се утврди да ли су животиње заиста биле домаћини  каже Рид. 

Хиберд је изразио уздржаност око узимања узорака од дивљих жиотиња, пошто наше интеракције са њима повећавају шансе да се појаве нови патогени.

- Не желим да људи иду унаоколо и да јуре слепе мишеве, на пример, јер можемо изазвати више пробема нето што покушавамо да решимо - рекао је он.

Чак и проналажење изворног људског домаћина ове варијанте би било тешко.

- Ако бисмо пронашли имунокомпромитованог човека са Омикроном сада, не бисмо могли да знамо да ли је он нулти пацијент - рекао је Рид. 

Дакле, услед недостатка информација, научници су принуђени само да нагађају.

- Кладио бих се на људског имунокомпромитованог домаћина, али не бих стављао много новца на то - рекао је Рид.