Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ОНО ШТО САМ ВИДЕО МЕ ЈЕ УЖАСНУЛО, БИЛИ СУ СВУДА" Потресна исповест младих Израелаца: Меци су им фијукали изнад глава а рафали одјекивали около (ВИДЕО)

10.10.2023. 07:01
Пише:
Србија Данас
gaza
газа / Извор: Фото: Printscreen/x/voice оф еуропе

Сукоб који је потресао свет.

Палестински милитанти из Газе упали су у суботу на територију Израела, убивши и отевши стотине људи. Сведоци су за The New York Тимес описали овај најсложенији напад на израелску територију последњих пола века. Хиљаде младих Израелаца провеле су ноћ плешући на рејв партију на отвореном, но ноћ је завршила масакром.

ЦРНЕ СЛУТЊЕ ТРАМПА Оптужио Бајдена за "издају Израела" па најавио нешто чега се сви плаше

ЦРНЕ СЛУТЊЕ ТРАМПА Оптужио Бајдена за "издају Израела" па најавио нешто чега се сви плаше

АПЕЛ ЗА МИР Гутереш дубоко забринут: Осуђујем нападе Хамаса на израелске градове, хуманитарна катастрофа у Гази ће се погоршати (ВИДЕО)

АПЕЛ ЗА МИР Гутереш дубоко забринут: Осуђујем нападе Хамаса на израелске градове, хуманитарна катастрофа у Гази ће се погоршати (ВИДЕО)

"НЕ ПРЕГОВАРАМО НИ СА КИМ" Званичници најављују нове акције против Хамаса: Израел је у рату!

"НЕ ПРЕГОВАРАМО НИ СА КИМ" Званичници најављују нове акције против Хамаса: Израел је у рату!

Непосредно након зоре у суботу, стотине палестинских милитаната пробили су се булдожерима кроз барикаде између Газе и Израела, одвезли се у многе израелске градове уз границу и пројурили кроз пољопривредна земљишта, гдје је рејв парти досегнуо врхунац у тренуцима изласка сунца.

Милитанти су убили више од 100 гостију и отели многе друге, рекла су двојица високих израелских званичника, док су бежали по пољима.

Видеозапис, који је потврдио The New York Тимес, приказује милитанте како су се одвезли на мотоциклу с Израелком која је вриштала и запомагала, док је њен дечко одведен пешице, с руком заврнутом на леђима.

Многи од оних који су преживели скривали су се у грмљу сатима. Меци су им фијукали изнад глава, а пуцњи су одјекивали уоколо, свједочи 35-годишњи Ендри Пери, један од преживелих.

Описао је како је пузао до врха оближњег брда како би боље схватио што се догађа. "Дим, пламен и пуцњава - рекао је Пеаирие.

- Имам војно искуство, али никада нисам био у оваквој ситуацији.

Тако је започео један од најкрвавијих викенда у израелској и палестинској историји, чији су сви детаљи почели излазити у недељу, док су преживјели препричавали најсложенији напад на њихову земљу од арапско-израелског рата 1973. године.

Палестински милитанти су убили око 700 Израелаца, а најмање 150 их узели као таоце, према прелиминарној процјени коју је подијелио високи израелски војни званичник. Дељене су бројни видео снимци отетих из својих домова у Израелу и мртвих тела на рубовима цеста.

Борба за живот

Напад, незапамћен у својим размерама, изазвао је жестоки противнапад Израела у којем је, према посљедњим подацима, убијено најмање 687 становника Газе у ракетним ударима и борбама, према здравственим дужносницима у Гази.

Насиље је почело ракетном паљбом из Газе, одмах након зоре. Амир Тибон и његови суседи у кибуцу Нахал Оз, селу које се налази неколико стотина метара од Газе, навикли су на честу ракетну ватру милитаната. Склоништа постоје у свакој кући у кибуцу, а становници су навикли сваких неколико недеља трчати у њих.

Но, убрзо након што се 35-годишњи Тибон склонио у суботу са својом супругом и две мале кћери, знао је да је нешто посве другачије у овом нападу, а то је била пуцњава.

- Било је терориста у кибуцу, у нашем сусједству и - у неком тренутку - испред нашег прозора - свједочи Тибон.

- Могли смо их чути како говоре. Могли смо их чути како трче. Могли смо их чути како пуцају на нашу кућу, у наше прозоре.

На сеоској WhatsApp групи сусједи су објављивали паничне поруке. "Људи су говорили: ‘У мојој су кући, покушавају провалити у склониште - каже Тибон, иначе новинар Хааретза, једног од најугледнијих израелских медија..

Поруке колега новинара откриле су још страшнију вест. Рекли су да је Хамас, милитантна скупина која контролира Газу, упао у бројне израелске пограничне градове и да ће израелској војсци требати времена да дође до села. Недуго након тога, његов мобилни почео је губити сигнал.

Неких 20-ак километара источно, дубоко унутар израелског територија, Меитав Хадад и њезин брат Итамар нису имали појма да је Израел нападнут. Брат и сестра су искључили своје телефоне за јеврејски сабат. Изненада су одјекнули пуцњи у њиховој четврти Офаким, малом граду од 33.000 становника у јужном Израелу. Хадад, 22-годишњи војник изван дужности, зграбио је пушку и изјурио на улицу. Његова сестра, 18-годишња студентица, следила га је.

Очекивали су можда једног нападача, ‘вука самотњака‘ какви често нападају израелске цивиле, рекла је Хадад. Но, оно што су видели било је далеко шокантније - била је ту читава група палестинских милитаната, наоружана пушкама и ракетним бацачем на раменима, која је упала у њихово мирно суседство, километрима далеко од границе с Газом.

- Нисмо разумели што се догађа - рекла је Хадад. Сва ужаснута, сакрила се на игралиште, али њезин брат је наставио даље с још двојицом наоружаних мјештана. Почео је пуцати на милитанте, погодивши двојицу, пре него што му се пиштољ заглавио, па се морао склонити.

Док се повлачио, милитанти су га упуцали три пута - у јетру, ногу и леђа. Брзо је губио крв, није се имао гдје сакрити. Очајнички тражећи склониште, почео је шепати од куће до куће, покушавајући наговорити становнике да га пусте унутра, ни нитко се није усудио отворити, страхујући да се ради о палестинском нападачу.

Стога је спремио пиштољ и напокон је један пар отворио врата и пустио га унутра. Затворили су му ране тако што су му подерали траперице и користили их као подвез, свједочи његова сестра. Кад су израелске безбедоносне снаге почеле поновно преузимати контролу над мјестом, стигла су два полицајца и кренула одвести Хадада у болницу. Зауставили су аутомобил, а игром случаја возачица је била његова мајка Тали. Како се њезин син није враћао кући, посудила је аутомобил од суседа да га потражи.

Неких 60-ак километара сјеверније, Тибонови родитељи, Ноам и Гали Тибон, такођер су кренули спасити своју породицу - напустили су дом у Тел Авиву, ускочили у свој џип и кренули према југу, у кибуц Нахал Оз.

Спашавање обитељи

Имали су само један пиштољ за обрану, рекао је Ноам Тибон, но нису жељели стајати по страни док је њихова породица била у опасности.

- Схватили смо да ако ми не одемо по њих, нико неће - рекао је Ноам, иначе умировљени генерал. "Ако има толико терориста унутар Нахал Оза, нешто је пошло криво".

Док су се возили према југу, почели су наилазити на полицијске блокаде, где су им полицајци наредили да се врате. "Рекли смо, ‘Слушајте, имамо децу и унуке у опасности‘ - свједочи Ноам. "И само смо гурали напред."

Како су се приближавали граници с Газом, наишли су на особе које су бјежале с места раве partyja, трчећи низ пут, у крвљу умрљаној одећи. Одвезли су их до оближњег града, док су на рубовима улица и по пољима лежала мртва тела. Неколико километара од кибуца Нахал Оз, Ноам је оставио супругу на мање опасном месту прије него што је кренуо даље с рањеним војником којег су сусрели на путу.

Но, пре него што су стигли до села, упали су у пуцњаву између израелских војника и палестинских милитаната те су и сами кренули у борбу. Тибон каже да је потом одвео двојицу рањених Израелаца на сигурно те предао њих и свој џип супрузи, која их је превезла на север до болнице.

Он је кренуо према југу, а повезао га је пријатељ, такођер бивши генерал, за којег је рекао да је случајно наишао. На периферији кибуца Нахал Оз, рекао је, удружили су снаге с израелском јединицом командоса која се спремала покушати поновно заузети село.

Након што су ушли унутра, затекли су улице препуне тела, Палестинаца и Израелаца. Затим су почели чистити село од милитаната, кућу по кућу. У свом склоништу, Амир Тибон и његова породица могли су их чути како долазе. Сат времена касније зачуо се ударац у зид њиховог склоништа, рекао је Амир. "И чули смо мог оца како каже ‘Овде сам‘".