Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОРКЕ НАПАЛЕ БРОД! Зоранова језива прича леди крв у жилама (ВИДЕО)

14.07.2023. 10:30
orka
орка / Извор: Фото: Printscreen Youtube/GMA

Зоран Ереш са Института "Руђер Бошковић" прича како је изгледоа сусрет са орком.

Јуче се медијима јавио Зоран Ереш са Института Руђер Бошковић. Он се тренутно налази на хрватском броду који плови Гибралтарским мореузом који су напале орке.

Испричао како је то изгледало.

"ПОСЕТИТЕ САМО ГЛЕДАЈУЋИ..." На популарном летовалишту почели да НАПЛАЋУЈУ СЕЛФИ, све је почело као шала а онда су донели СРАМОТНУ ОДЛУКУ

"ПОСЕТИТЕ САМО ГЛЕДАЈУЋИ..." На популарном летовалишту почели да НАПЛАЋУЈУ СЕЛФИ, све је почело као шала а онда су донели СРАМОТНУ ОДЛУКУ

ТРАГЕДИЈА! Девојчица преминула на одмору у Грчкој од алергијског шока - хитна помоћ касно реаговала

ТРАГЕДИЈА! Девојчица преминула на одмору у Грчкој од алергијског шока - хитна помоћ касно реаговала

"ВАГНЕР ЈЕДНОСТАВНО НЕ ПОСТОЈИ" Путин открио детаље састанка са Пригожином пар дана после побуне: Показао сам им могуће опције...

"ВАГНЕР ЈЕДНОСТАВНО НЕ ПОСТОЈИ" Путин открио детаље састанка са Пригожином пар дана после побуне: Показао сам им могуће опције...

- Како то обично и бива, пловидба је текла сасвим уобичајено. Након почетних ексцеса у виду морске болести пригрлили смо дневну рутину дежурања, клопања готове хране и спавања. Нас пет чланова посаде се добро слагало, баш као у некој сладуњавој савременој реклами због које инстинктивно пожелите променити програм - прича од почетка Ереш о томе како су се људи из целог света нашли на броду.

- Радим на Институту Руђер Бошковић као стручни саветник у Заводу за истраживање мора и околине. Иначе се не бавим оркама, него истраживањем графена, али је ово била тако добра прилика за експедицију која се не пропушта. Случајно сам упознао капетана брода који је планирао путовање подручјем где орке нападају бродове и тражио је моје савете и карте опасног подручја.

- Били су му потребни људи на палуби брода, а мени је био потребан превоз у опасно подручје како бих истражио што се тамо тачно догађа, идеална комбинација - прича нам како се уопше нашао на броду.

- Испловили смо из луке у недељу 2.7. 2023. по лепом времену и кренули на тронедељну пловидбу према Задру. Свако је био ушушкан у своје мисли. Бразилац Рикардо, новопечени скипер, дошао је скупити пређене миље и искуство како би могао добити боље послове. Џозефина и Роко желели су да науче да једре под свим условима, млади међународни пар којима је пловидба на бродовима спојила животне путеве - прича Ереш.

Случајан сусрет с капетаном

- Капетан је Фран Хржић, човек којег сам пре месец дана сасвим случајно упознао путем апликације за дељење превоза. Невероватно је вешт у свакој ситуацији, попут Индијане Џонса, неко кога желите имати на својој страни кад почне туча у кафићу!

Током првих дружења споменуо је како ће проћи Гибралтаром и упитао ме за савет око орки које су у то време нападале бродове. 

- Па ти си научник на Институту Руђер Бошковић у Заводу за истраживање мора и околине, ваљда знаш више од мене о томе – рекао ми је.

- Јесам научник, али тада о оркама нисам много знао. Рекао сам да ћу да проверим, па ћемо бити паметнији - прича о томе како су дошли на идеју за овакву експедицију.

- То је збиља био улазак у један нови фасцинантни свет. Орке су врло интелигентне животиње из породице делфина, али до пре два-три месеца нису нападале бродове! Да ли им је то неки нови хир?

Баш као онај кад су на глави носиле мртвог лососа и то им је било урнебесно забавно! Можда су се навикле на звукове изворне морске симфоније у раздобљу пандемије ковида док су бродови тихо скупљали рђу и алге љуљајући се на доковима сигурних лука... Да ли им сад бродови долазе попут галамџија који ремете мир и ред?

А шта ако је ово чисти акт територијалности? Ако је тако онда можемо очекивати чешће вести о нападима! У том случају само је питање времена кад ће се, на жалост нас заљубљеника у природу, правно дозволити лов на ове импресивне животиње – наставља причу.

- Експедиција је добила на ритму кад је шеф моје лаболаторије дао зелено светло. Све је лакше кад имате нешто властитих средстава сачуваних у јастучници, успомена на недавно завршене научно-техничке пројекте - прича Ереш о припремама за експедицију.

Нико не зна зашто орке одједном нападају бродове

- Неколико до сада забележених напада орки на бродове догодило се искључиво испред Гибралтарског мореуза с атлантске стране, јужно од шпанске обале. Све је кренуло пре 2-3 месеца, а нико на свету не зна зашто! До сад је забележено 4-5 напада, а сценарио је врло сличан. Прво из даљине видите како долазе орке.

Разликујете их од делфина по томе што делфини искачу из воде много брже, а орке то раде лагано. Одједном су испод вас и крену ударати у труп и кормило брода. Након неког времена изгубе интерес и оду даље.

Некад одустану одмах, а понекад направе штету јер развале кормило до неупотребљивости, чак се десило и да пробију труп, што покрене спасилачке службе да крену у акцију. Нико не зна зашто то раде и како спречити њихово лупање по броду. Део одговора је требала дати ова експедиција - прича.

Први сусрет с оркама

Онда је препричао како је изгледао први сусрет с оркама. 

- Наш први сусрет с оркама је био много северније од Гибралтара. 6.7.2023. Нешто око ручка сусрели смо орке, тек 8 километара западно од копна близу северне границе Португала и Шпаније.

- Дошле су изненада, једна или две велике орке с младунцем и нежно су кврцнули труп брода 2-3 пута од испод. Док су родитељи посматрали са удаљености око 20 метара, младунче је дошло тик иза крме брода. Смањили смо гас мотору и одвојили га од пропелера.

У том тренутку је брод постао оркама незанимљив и након овог кратког сусрета удаљили су се – завршава Зоран своју причу.