Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОБУНА ПРИГОЖИНА МОГЛА ДА ДОВЕДЕ ДО НЕСАГЛЕДИВЕ КАТАСТРОФЕ: Откривено зашто је група Вагнероваца кренула на Вороњеж (ВИДЕО)

11.07.2023. 17:07
Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin
Јевгениј Пригожин и Владимир Путин / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/Guardian News/Firstpost

Гувернер области Псков, Михаил Ведерников, рекао је да су двојица убијених чланова посаде стационирани у војној бази у његовом региону на северозападу Русије.

Један контингент припадника Вагнера током оружане побуне 24. јуна, према наводима Ројтерса, наводно је кренуо ка руској војној бази у којој је ускладиштено нуклеарно оруже.

ОВО ЈЕ ПРИГОЖИНОВА СУДБИНА Огласио се Кремљ о вођи Вагнероваца - да ли је споразум и даље на снази?

ОВО ЈЕ ПРИГОЖИНОВА СУДБИНА Огласио се Кремљ о вођи Вагнероваца - да ли је споразум и даље на снази?

"БОРИЛИ СМО СЕ ЗА ДРЖАВУ, А НЕ ЗА ЋЕЛАВОГ ИДИОТА" Бивши Вагнеровац отворио душу за руске медије

"БОРИЛИ СМО СЕ ЗА ДРЖАВУ, А НЕ ЗА ЋЕЛАВОГ ИДИОТА" Бивши Вагнеровац отворио душу за руске медије

"КОМАНДАНТИ ИСПРИЧАЛИ СВОЈУ ВЕРЗИЈУ ДОГАЂАЈА" Кремљ открио детаље састанка Путина и Пригожина

"КОМАНДАНТИ ИСПРИЧАЛИ СВОЈУ ВЕРЗИЈУ ДОГАЂАЈА" Кремљ открио детаље састанка Путина и Пригожина

Док се већина снага Вагнера тог 24. јуна кретала на север према Москви, мањи контингент војних возила скренуо је на исток ауто-путем у правцу утврђене базе руске војске у Вороњежу, тврди британска агенција Ројтерс, позивајући се на снимке постављене на локалним друштвеним мрежама и изјаве мештана.

Траг колони се наводно изгубио око 100 км од нуклеарне базе Вороњеж 45 док Ројтерс није могао да потврди шта се даље догодило.

Шеф украјинске војне обавештајне службе, Кирило Буданов, међутим, тврди да су Вагнерови борци отишли ​​далеко даље. Буданов наводи да су стигли до нуклеарне базе и да им је намера била да набаве мале нуклеарне уређаје из совјетског доба како би "подигли улог" током побуне.

- Ако сте спремни да се борите до последњег човека та војна база је један од објеката који значајно подиже улог - рекао је Буданов.

Једина препрека између Вагнерових ловаца и нуклеарног оружја, тврди Буданов, била су врата нуклеарног складишта.

- Врата складишта су била затворена и нису ушли у технички део - рекао је шеф обавештајаца.

Ројтерс, међутим, није могао независно да потврди да ли су Вагнерови ловци заиста стигли до Вороњежа 45. Буданов са друге стране није пружио доказе за своје тврдње. Одбио је да каже и какви су разговори, ако их је уопште било, вођени тог дана са САД и другим савезницима о инциденту. Такође није рекао зашто су се борци Вагнера накнадно повукли.

Извор британске агенције близак Кремљу наводно је потврдио делове извештаја.

- Вагнеров контингент је успео да уђе у зону од посебног интереса због чега су се Американци узнемирили, јер се тамо налази нуклеарна муниција - рекао је извор не износећи више детаља.

Западни званичници су више пута говорили да руске нуклеарне залихе нису биле у опасности током побуне која се завршила брзо и мистериозно касније тог дана. Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће, Адам Хоџ, рекао је да САД нису у могућности да потврде наводе да су припадници Вагнера кренули на војну базу.

- Нисмо имали назнаке да је нуклеарно оружје у опасности - наводи Хоџ.

Контигент који је кренуо ка Вороњежу наводно се одвојио од веће тешко наоружане колоне која је напредовала ауто-путем М4 ка Москви. Ројтерс на основу снимака и изјава мештана наводи да је убрзо дошло до обрачуна са руском војском код једног села, али онда се чини да је колона несметано прошла наредних 90 км - укључујући и неспорну вожњу кроз центар града у коме се налази војна база.

Ројтерс је пратио напредак колоне до града Таловаја који се налази око 100 км од базе Вороњеж 45. База из совјетске ере је једно од 12 руских националних складишта за нуклеарно оружје. Становници су за Ројтерс рекли да су код Таловаје руске снаге напале колону и да је при томе један хеликоптер оборен и да су погинуле два члана посаде.

Буданов иначе тврди да се у Вороњежу 45 налазе мали нуклеарни уређаји који се могу носити у ранцу, међутим, поново није пружио никакве доказе за своје тврдње.

Тренутак кретања колоне забележен је наводно на видео снимку објављеном на сајту вести из региона Вороњеж. Ројтерс тврди да се на снимку види раскрсница у близини града Павловска. На другом видео снимку постављеном на локалној онлајн огласној табли види се поље у близини села Елизаветовка док се све време чују експлозија и пуцњава.

- Да ли је почео рат - чује се панични мушки глас.

Ројтерс је разговарао са једним мештанином који је наводно потврдио да је руска војска напала Вагнерове снаге.

Неколико сати касније конвој је прошао кроз село Воронцовку. На два видео снимка објављена на Телеграму види се више од десет возила укључујући оклопне транспортере и тенкове и камионе са митраљезима или артиљеријом. Конвој је затим према објавама на градској онлајн огласној табли стигао до Бутурлиновке.

Корисници онлајн форума ВКонтакте касније тог дана почели су да пријављују присуство војне колоне у граду Таловаја. На једном снимку који је локални становник поделио са Ројтерсом види се колона војних возила која се креће периферијом града. Други видео снимак приказује најмање 75 возила у конвоју на ивици града укључујући пет оклопних транспортера и двоје кола хитне помоћи, али и артиљеријски топ кога вуче камион.

Један становник рекао је да су локални људи нудили храну и воду Вагнеровим трупама. Ситуација је према његовим речима била мирна све док руски хеликоптер није пуцао на колону. Припадници Вагнера наводно су узвратили паљбу и хеликоптер је пао на земљу праћен експлозијама и облаком дима.

Руски државни медији су касније емитовали снимак дрвеног крста подигнутог на месту у округу Таловаја где се срушио Ка-52. Гувернер области Псков, Михаил Ведерников, рекао је да су двојица убијених чланова посаде стационирани у војној бази у његовом региону на северозападу Русије.

- Верни својој заклетви учинили су све да заштите нашу земљу - рекао је Ведерников у видео обраћању објављеном на његовом каналу на Телеграму.

Ројтерс међутим није могао да утврди шта је колона следеће урадила. Један становник Таловаје рекао је агенцији да се колона није кретала даље и да се након што је примирје проглашено окренула и вратила путем којим је дошла.

Буданов тврди да је Вагнер заправо стигао до Вороњежа 45 са намером да заплени преносиво нуклеарно оружје из совјетске ере које је ускладиштено у том објекту.

Постоје, међутим, докази да је руска војска предузела драстичне мере да блокира још један потенцијални приступни пут Вороњежу 45.

Пут Е-38 се одваја од ауто-пута М-4 код насеља Рогачевка и води до базе. Мештани су 24. јуна увече пријавили да су чули експлозије. Снимак објављен на једном локалном Телеграм каналу ухватио је звук авиона након којег је уследила експлозија.

Мотоциклиста, који се возио Е-38, објавио је потом снимак на коме се види пут прекривен рушевинама у близини моста преко реке Битјуг. На снимку се види да је у једној траци дубок кратер.