Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НИШТА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТО: Шта ће се десити изласком Велике Британије из ЕУ?!

29.03.2017. 08:51
Пише:
Србија Данас
Velika Britanija
Велика Британија / Извор: Профимедиа

Грађани Велике Британије су гласали за Брегзит у одлуци која ће заувек трансформисати ову земљу и Европу. Али, шта ће се следеће догодити?

Шта је заправо Брегзит?

Грађани Велике Британије гласали су за британски излаз, или популарније "Брегзит", из ЕУ на историјском референдуму 23. јуна 2016. године. Исход је довео до прославе међу еуроскептицима широм континента и уздрмао светску економију. Након проглашења резултата, фунта је пала на најнижи ниво од 1985. године, а Дејвид Камерон је поднео оставку на место премијера.

"ТЕРОРИЗАМ НАС НЕЋЕ ПОДЕЛИТИ, БРЕГЗИТ ХОЋЕ": 80.000 демонстраната изашло на улице Лондона

Најлепше жеље и из Беле куће! Трампова администрација честитала Европској унији 60. рођендан

Brexit
Brexit / Извор: Профимедиа

Нова премијерка Тереза ​​Меј потписала је данас писмо, упућено председнику Европског савета Доналду Туску, у којем обавештава Европску унију о намери Британије да напусти тај блок. Активирањем Члана 50 започињу двогодишњи разговори о британском напуштању ЕУ, а ако све буде по плану Британија треба коначно да напусти ЕУ до краја марта 2019. године, али Тереза Меј каже да ће то бити "постепен процес имплементације". Тереза Меј је прихватила да Британија напусти јединствено тржиште како би повратила контролу над имиграцијом и окончала превласт закона ЕУ на острву. Премијерка се залаже за раскид са ЕУ и одбацује било какво разводњавање и одлагање споразума који оставља земљу "пола у а напола ван" ЕУ. Она се такође залаже за ЕУ слободан трговински споразум, док Велика Британија чека да изађе из царинске уније у садашњем њеном облику.

ЈУНКЕР УПОЗОРИО: Ако ЕУ пропадне, биће новог рата на Балкану!

tereza mej
тереза меј / Извор: Реутерс

Краљица Елизабета II је недавно потписала закон о Брегзиту који је сада правно успостављен и овлашћује коришћење Члана 50 - корак којим ће започети двогодишњи преговори о изласку из ЕУ.

Раније ове године, посланици су гласали да прође закон о Брегзиту и одбацили амандмане од европски настројених представника у Дому лордова. Он долази након што је Врховни суд потврдио одлуку Вишег суда да мора постојати парламентарни избор пре него што Члан 50 ступи на снагу. Посланици ће имати још једно гласање о коначном договору са ЕУ након двогодишњег разговора о Брегзиту.

На дан Брегзита, Високи закон о укидању ће ступити на снагу и окончати превласт закона ЕУ над законима Велике Британије. Лидер СНП-а Никола Стругон позива на други референдум о шкотској независности, јер је већина Шкота гласало да остану у ЕУ. Шпанска влада је, такође, позвала на успоставу заједничке контроле над Гибралтаром и Шин Фејн је захтевао гласање да би се поново ујединиле Република Ирска и Северна Ирска. Убрзо након успеха Брегзита, главни "брегзиташ" Нигел Фараж саопштио да је поднео оставку како би "живео свој живот".

ЕВРОПСКА НОЋНА МОРА: Трамп и Брегзит раде на слабљењу Европске уније?!

Britanska kraljica Elizabeta II
Британска краљица Елизабета II / Извор: Профимедиа

Шта Брегзит значи за привреду?

Победа Брегзита уздрмала је светска тржишта и Велика Британија је изгубила свој врхунски АА кредитни рејтинг. Али је Банка Енглеске смањила каматне стопе и преузела друге хитне кораке како би зауставила могућност да земља скрене у рецесију. У току је велика неизвесност око тога шта ће се десити када Британија напусти ЕУ јер је онда потребно направити нове трговинске споразуме са остатком света.

Тереза Меј је дошла на место премијерке да би Британију извукла из јединственог тржишта ЕУ, како би окончала слободно кретање радника из ЕУ које уз то иде. Ако се то догоди, еурофили брину да ће стране компаније мање инвестирати на острву што би могло преселити велике компаније на континент.

Ипак, присталице Брегзита тврде да земље ЕУ имају могућности да задрже трговинске аранжмане са Великом Британијом која је велики увозник робе и услуга. Избор Доналда Трампа за новог америчког председника значи да је Британија сада испред формирања аранжмана у оквиру Америчког трговинског споразума.

Британци ПОКАЗУЈУ ЗУБЕ Русији, а послали ДВА ТЕНКА у Естонију!

Dejvid Kameron
Дејвид Камерон / Извор: Профимедиа

Нејл Вудфорд, шеф инвестиција у "Вудфорд Управљању Инвестицијама", је изјавио да је видео зашто је глас о брегзиту виђен као нешто што егзистенцијално удара на економију.

- Стварност је веома другачија по мом мишљењу и не мислим да ће бити рецесије у Великој Британији.. 

Глас за Брегзит је довео до већих трошкова увоза али то је добра вест за извознике који су се борили са високом вредности фунте. Сада када је Британија гласала да напусти ЕУ, она више неће морати да допринеси милијардама фунти годишње буџету Европске уније.

ПАЛА ОДЛУКА У ЛОНДОНУ: Брегзит почиње 29. марта!

Britanija i EU
Британија и ЕУ / Извор: Профимедиа

Током референдумске кампање, евроскептици су ударили на Конфедерацију британске индустрије тврдећи да ће Брегзит проузроковати шок од 100 милијарди фунти за економију Велике Британије. Трезор је такође оптужен за "пропаст", након предвиђања да ће брегзит коштати домаћинства 4.300 фунти годишње до 3030, остављајући Британији лоше деценије пред њом.
Анти-европски активисти су тврдили да ће излаз из ЕУ подићи трошкове продавница и путовања у иностранство. Али и даље постоји забринутост о томе шта ће се десити са британским исељеницима који живе у Европи и европским фудбалерима који играју у Великој Британији.

БРИТАНИЈА СПРЕМНА ЗА КРАЉИЧИНУ СМРТ: Тајни план због којег ће у КРАЉЕВСТВУ завладати МУК! (ФОТО)

Samit EU-Turska
Самит ЕУ-Турска / Извор: Профимедиа

Шта ће се десити са имиграцијом када Британија напусти ЕУ?

Брегзиташи тврде да је Британија сада слободна да поврати контролу над својим границама како би се сузбила имиграција и повећала сигурност. У Великој Британији више неће важити "слободно кретање људи" из Европе, јер се припрема да напусти јединствено тржиште ЕУ. То је зато што је ЕУ јасно ставила до знања да Британија треба да омогући слободно кретање радника из ЕУ уколико остану у унутрашњем тржишту. Тереза Меј је одбацила обећање дато током Брегзит кампање да се уведе "Аустралијски систем поена" за управљање имиграцијом. Активисти про-ЕУ сматрају да је Брегзит погодио британску економију, која се ослања на слободно кретање радника и миграната у ЕУ, као што су здравствени стручњаци. Неки еурофили су такође рекли да ће Брегзит угрозити способност Британије да се бори против прекограничног криминала и тероризма у Европи. Током такозване "Кампање застрашивања", Камерон је чак предложио да ће вођа ИС Абу Бакр Ал-Багдади "бити срећан" када Британија оде.

ТЕРЕЗА МЕЈ КРИТИКОВАЛА ШКОТСКУ ВЛАДУ: Ваша тежња за независношћу је ОПСЕСИВНА! (ФОТО)

Boris Džonson i Dejvid Kameron
Борис Џонсон и Дејвид Камерон / Извор: Профимедиа

Шта ће се десити са положаје Британије у свету?

Активисти Брегзита сматрају да су британски бирачи добили јединствену прилику у животу за враћање суверенитета Британији. Евроскептици виде институције ЕУ као инхерентно недемократске и тврде да закони о којима се одлучује у УК не треба да одлучују бирократе у Бриселу. Брегзит фигура и министар спољних послова Борис Џонсон тврди да је ЕУ у великој мери еродирала способност јавности да бирају политичаре и да доносе законе који су битни за њих. У свом победничком говору, бивши градоначелник  Лондона је рекао да ће британски народ сада бити у стању да "реши своју судбину" изван ЕУ. Он је рекао:

- Ради се о самим принципима наше демократије. Права свих нас да изаберу и склоне људе који доносе кључне одлуке у њиховим животима. 

Migranti
Мигранти / Извор: Профимедиа/илустрација

РАСТУ ТЕНЗИЈЕ! Британска премијерка страхује од одлуке Шкота?!

Ипак, еурофили тврде да ће Велика Британија сада руководити мањим снагама на међународној сцени, јер неће бити у соби када се доносе кључне одлуке. Постоји страх да ће британски радници, експерти и путници изгубити право да живе и раде у иностранству кад Велика Британија напусти блок. Еуроскептичне популистичке странке широм континента су одушевљено прихватиле вест о Брегзиту како би унапредили своје кампање за независност.