Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВЕ ЧЕТИРИ ЗЕМЉЕ СУ УСПЕЛЕ ДА ПОБЕДЕ ВИРУС: Ово је 12 лекција које свет мора да научи, пракса која је спасила МНОГЕ ЖИВОТЕ

16.04.2020. 19:21
Пише:
Србија Данас/Курир
korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

И док свет помало ублажава мере затварања, још постоје лекције које се могу научити од ове четири земље које су успеле да обуздају корона вирус.

Попут домина, нови коронавирус затвара земље једну за другом.

Сада је фокус на изравнавању кривуље, односно успоравању ширења вируса, како би се спречио даљи пораст броја смртних случајева, пише CNN.

И док свет помало ублажава мере затварања, још постоје лекције које се могу научити од ове четири земље које су успеле да обуздају коронавирус.

CNN доноси 12 таквих лекција.

МОМЦИ И ДЕВОЈКЕ, СВАКА ЧАСТ! Оно што запослени у Меридиану раде за своју Србију је за велико поштовање

МОМЦИ И ДЕВОЈКЕ, СВАКА ЧАСТ! Оно што запослени у Меридиану раде за своју Србију је за велико поштовање

У АМЕРИЦИ ЋЕ ВИРУС НЕСТАТИ ЈЕДИНО ЧУДОМ: Ове ПОГРЕШНЕ КОРАКЕ су направиле САД због којих је дошло до ЕКСПЛОЗИЈЕ ВИРУСА

У АМЕРИЦИ ЋЕ ВИРУС НЕСТАТИ ЈЕДИНО ЧУДОМ: Ове ПОГРЕШНЕ КОРАКЕ су направиле САД због којих је дошло до ЕКСПЛОЗИЈЕ ВИРУСА

Дели коњак сиромашном становништву, И ТВРДИ ДА ЈЕ ТО ЛЕК ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА!

Дели коњак сиромашном становништву, И ТВРДИ ДА ЈЕ ТО ЛЕК ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА!

ТАЈВАН

С обзиром на то да је од континенталне Кине удаљен само 180 километара, епидемија је у Тајвану могла бити катастрофална. Крајем јануара ова острвска земља је, према процени Универзитета Џон Хопкинс, имала други највећи број случајева на свету. Али Тајван је у својој популацији од око 24 милиона људи досад имао тек нешто више од 390 случајева заразе и шест преминулих, а у среду није имао ниједног новозараженог. Тајван је то успео без увођења строгих мера, попут карантина или затварања школа или вртића.

У смислу броја смртних случајева, Тајван нема кривуљу коју би требало изравнавати, пре би се рекло да има линију с неколико оштрих корака.

Сједињене Америчке Државе, тренутно најтеже погођена земља света, барем кад су у питању апсолутне бројке, имају најмање 26.000 смртних случајева, пише CNN. Чак и кад се у обзир узме величина становништва, кад би био на тајванском нивоу успешности, САД би имале само 83 смртна случаја. Иако Тајван има висококвалитетну универзалну здравствену заштиту, његов успех лежи у спремности, брзини реакције, централном управљању и ригорозном тражењу контаката.

Лекција броја 1: Будите спремни

Спремност Тајвана произлази из неких научених лекција из епидемије тешког акутног респираторног синдрома (САРС) из 2003. године, који је у тој земљи усмртио 181 особу. Као резултат тога, Тајван је основао посебан Централни командни центар за епидемије, који се може активирати како би координирао одговор у случају епидемије. Као знак колико је Тајван желео да буде испред корона вируса, рецимо да је тај центар активиран 20. јануара, дан пре него што је на острву потврђен први случај инфекције.

Будући да је његов ауторитет већ успостављен, центар је могао да спроводи строге мере, а да га притом не успоравају дуготрајни политички процеси. Центар је у року од три недеље предузео више од 120 акција, објавио је часопис "Јоурнал оф the Америцан Медицал Association". Сама та листа може послужити као приручник о томе шта тачно треба учинити током епидемије.

Лекција број 2: Будите брзи

Тајванска реакција уследила је доста пре 21. јануара, односно првог потврђеног случаја covida-19. Три недеље раније, у време кад је Кина први пут пријавила случајеве заразе Светској здравственој организацији, тајвански званичници почели су да контролишу путнике у авионима из Вухана, изворног епицентра вируса у Кини, и још тада тражити симптоме грознице и упале плућа. Тајван је 20. јануара објавио упозорење о путовањима у Вухан, а два дана касније, док је још био само један потврђен случај, званичници су почели свакодневно да обавештавати јавност.

Током дана након првог случаја Тајван је почео да електронски надзире особе у карантину путем мобилних телефона које им је додељивала влада. Најављена су и ограничења путовања и уласка у земљу, углавном усмерена на провинцију Хубеи и њен главни град Вухан. Готово сваког дана до краја фебруара влада је уводила нове мере како би вирус држала под контролом.

Тајван је имао само 329 случајева кад је 1. априла увео строге мере социјалног дистанцирања. За поређње, у Великој Британији било је већ 335 смртних случајева и више од 3.000 заражених кад је 20. марта премијер Борис Џонсон најавио затварање ресторана и пабова те повлачење већине деце из школа и вртића. А с обзиром на то да Велика Британија не тестира довољно, верује се да је стварни број инфекција много већи него што показују службени подаци.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Лекција број 3: Тестирајте, пронађите и одредите карантин

Власти су спровеле широко тестирање и пронашле контакте заражених особа те им свима одредиле карантин. Проактивно се тестирао свако ко је сишао са крузера па се чак поново тестирали људе којима је дијагностикован грип или упала плућа, како би се осигурало да није било решака и да нису заражени коронавирусом.

Лекција број 4: Користите податке и технологију

- Координирани владин одговор уз пуну сарадњу становништва био је надопуњен коришћењем база података и технологије - рекао је CNN-u ванрдни професор педијатрије на Станфорду Џејсон Ванг, који се бави и политиком јавног здравља и један је од аутора извештаја о тајванском одговору на пандемију. Тајван је податке о здравственом осигурању спојио с подацима царинских и имиграционих база података како би у реалном времену створио систем упозорења за идентфиковање осетљивих популација.

- Добар систем здравствених података помаже у праћењу ширења болести и омогућава њено рано откривање. Кад се неко обрати лекару због респираторних синдрома, национални систем здравственог осигурања ће то забележити. Тако је лакше пратити жаришта епидемије - рекао је Ванг.

Тајван је увео обавезно онлајн извештавање и пријављивање за свакога и до 14 дана након ограничавања путовања. Такође је користио "дигиталну ограду“ за око 55.000 људи у кућном карантину, при чему би се огласио аларм ако би се такве особе превише удаљиле од својих домова. Методе техничког надзора које је користио Тајван и неке друге владе изазвале су забринутост организација за грађанска права када је у питању приватност.

ИСЛАНД

Подвргнути се тестирању на корона вирус у многим је земљама готово немогуће, осим ако нисте јако болесни, наставља CNN. На Исланду није тако и тамо може да се тестира ко год жели. Свеобухватно тестирање било је кључно за мали број заражених и преминулих, сматрају исландске власти. На Исланду је заражено тек око 1.700 људи, а само осам особа је преминуло.

Лекција број 5: Будите агресивни

Исландски одговор на корона вирус није био посебно иновативан. Био је темељан и брз. Попут Тајвана, брзина реакције значила је да не треба бити посебно рестриктиван, људи и даље смеју да се окупљају у групама до 20, под условом да се држе међусобног размака од два метра. Иако су универзитети затворени, школе и вртићи и даље раде, што родитељима омогућава да раде.

Лекција број 6: Укључите приватни сектор

У јавно-приватном партнерству исландске Националне универзитетске болнице и биотехнолошке компаније "деЦОДЕ Генетицс Исланд" је рано осмислио тестове и очекује се да ће до краја ове недеље тестирати укупно 10 одсто своје популације. Циљ је тестирати готово свакога и Исланд је због тога већ постао вредан извор информација о коронавирусу за цео свет.

Недавно откриће да 50 одсто људи који су у лабораторијским тестовима на Исланду били позитивни немају никакве симптоме подстакло је остале земље да предузму оштрије мере социјалног дистанцирања, јер се показало да ће спечавање ширења вируса бити изазовније него што се мислило.

Кари Стефансон, директор "деЦОДЕ Генетицса, рекао је за CNN да је до понедељка у масовним тестовима становништва пронађено 528 мутација коронавируса. Ове мутације могле би дати увид у смртоносност вируса и понудити важне податке свету како би боље разумео његово деловање.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Лекција број 7: Делујте превентивно

Исландска министарка здравства нагласила је брзину реакције као снажно средство, рекавши да је њихов приступ био "остати испред кривуље". Чини се да је Исланд учинио управо то. Након што је 3. марта откривено шест увезених случајева, Исланд је одмах одредио карантионске мере за све путнике који долазе из Италије те ограничио путовања у следећим недељама.

Директор исландске полиције прогласио је ванредно стање 6. марта, након што су потврђена два случаја заразе у заједници. То је послало сигнал владиним телима да повећају спремност, али су јавна окупљања и даље била допуштена, уз упозорење рањивим групама да се држе подаље од јавних места.

Исланд је затворио универзитете и више школе 13. марта, а три дана касније забрањена су окупљања са више од 100 људи. До тада је био потврђен 61 случај заразе, али нико није умро. Сви становници Исланда који се враћају у земљу морали су се 19. марта подвргнути 14-дневном карантину, без обзира на то одакле долазе. Тек након свих споменутих мера, 24. марта, Исланд је имао први смртни случај због коронавируса. Тог истог дана власти су забраниле окупљања више од 20 људи и затвориле јавне просторе попут барова, јавних базена, музеја и спортских дворана.

Лекција број 8: Користите технологију, али поштујте приватност

Као и Тајван, Исланд је такође представио апликацију коју људи могу преузети и тако помоћи мапирању ширења вируса. Апликација чува запис о томе камо се све корисник кретао. Корисници не морају да деле податке с властима, али многи то ипак чине и тиме помажу екипама за проналажење контаката који су можда изложени ризику.

Поређења ради, наставља CNN, реакција Велике Британије била је спора. Владина апликација тек је у изради и проћи ће недеље пре него што буде доступна. Будући да се заостаје у тестирању, тек сад се разматра јавно-приватно партнерство.

ЈУЖНА КОРЕЈА

Јужна Кореја први случај корона вируса пријавила је отприлике у исто време кад и САД и Велика Британија. Јужна Кореја данас има око 30 нових случајева дневно, у Великој Британији има их око 5.000, а у САД више од 20.000 на дан. Начин тестирања разликује се у свакој земљи, али разлика у стопи смртности међу становницима је драматична. У Јужној Кореји од вируса је умро једва један становник на 100.000, док та стопа у Великој Британији износи 18. Подаци показују да у САД тренутно умире осам особа на 100.000 становника.

Лекција број 9: Можете увести "drive-through" тестове

Успех Јужне Кореја увелико је последица тестирања, сматра др. Еом Јунг Сик с Медицинског центра Гил близу Сеула. Еом је у болници лечио пацијенте с коронавирусом, а члан је одбора који саветује владу како да одговори на пандемију.

Рана дијагноза, рани карантин и рано лечење су кључни. Откако је потврђен први случај, препознали смо сумњиве случајеве и спровели тестове у више од 500 клиника широм земље. Напорно смо радили на развоју и одржавању система  за спровођење многих тестова с мало особља у кратком раздобљу рекао је Еом за CNN.

Јужна Кореја била је иновативна у начину тестирања. Еомов саветнички тим поставио је широм земље стотине кабина за тестирање кроз које се може спровести возилом. Такви су тестови углавном бесплатни, брзи и сигурни за особље. Овај приступ уведен је и у неким америчким савезним државама.

Кад је СЗО 16. марта владама упутио слоган "тестирајте, тестирајте, тестирајте", Јужна Кореја држала се тог приступа већ недељама те је досад тестирала више од 500.000 људи, по чему је међу најбољима на свету.

Многе земље имају проблем с спровођењем хиљада тестова дневно. На пример, у Великој Британији тако је тешко доћи до тестирања да су људи почели да наручују кућне тестове поштом, иако влада тако нешто још није регулисала. Јужна Кореја била је брза, примјењујући мере карантина и прегледа за све особе које су пристигле из Вухана након 3. фебруара, више од две недеље пре него што је потврђен први случај заразе у земљи. Власти су у следећим недељама увеле низ ограничења на путовања.

Јужна Кореја била је врло строга у проналажењу контаката, иако то и није било тешко након што се показало да се највећи број случајева може повезати с једном верском групом у граду Диђуу. То је олакшало проналажење контаката и омогућило властима да на одређеном подручју спроведу интензивно тестирање

Кад је Диђу једном препознат као епицентар, власти су већ имале могућност и политичку вољу за свеобухватно тестирање, проналажење контаката заражених особа те одређивање карантина како би се ширење вируса сузбило пре него што крене масовније умирање, као што је сад случај у Европи и САД.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Лекција број 10: Учите из прошлости

Јужна Кореја могла је брзо да реагује зато што се раније већ опекла, баш као и Тајван и многе друге азијске нације. Јужна Кореја углавном није била погођена САРС-ом, имала је само три случаја и ниједног преминулог. Али била је ухваћена на спавању током епидемије Блискоисточног респираторног синдрома (МЕРС) 2015. године, када је забележено 186 заражених особа и 38 смртних случајева. Ниједна друга земља изван Блиског истока није имала толико случајева.

Дакле, политичка воља потребна за спровођење мера током епидемије коронавируса није била проблем и постојала је добра координација између централне владе и провинција, напомиње CNN. Помогло је и то што је Јужна Кореја једна од технолошки најиновативнијих земаља света. Добар део живота ионако се одвија online па развој и примена апликације за надзор људи у карантину није била тако тешка, иако су и тамошњи активисти упозоравали на пробој приватности.

НЕМАЧКА

Случај Немачке понешто је друкчији. Ова земља заправо није успела да контролише случајеве заразе ништа боље него најтеже погођене нације. Тренутно има више од 132.000 заражених па је према подацима ЈХУ пета на свету. Али Немачка је успела да задржи стопу смртности на ниским ивоима. Више од 3.400 људи умрло је због вируса у Немачкој, отприлике четири особе на 100.000 становника. То је знатно испод стопе у Италији (35) и Великој Британији (18), напомиње CNN.

Лекција број 11: Тестирајте више док ублажавате ограничења

Успех Немачке такође се темељи на масовном тестирању, али главну улогу имао је добро финасирани универзални систем здравствене заштите, сматра Мартин Стурмер, виролог који води ИМД лабораториј у Франкфурту, један од оних који спроводе тестове. Немачка је такође ангажовала приватни сектор како би осигурала довољан број тестова.

"Немачка се од почетка није ограничила на тестирање у два или три централне лабораторије. Многе приватне компаније су укључене па сада можемо обрадити 100.000 тестова дневно. Неке земље су биле боље од Њемачке у контролисању инфекције, али оно што је заиста важно је масовно тестирање, на темељу којег се може видети шта се догађа у популацији. Само масовним тестирањем могу се идентификовати људи који су заражени“, нагласио је Стурмер за CNN.

Попут Тајвана, Јужне Кореје и Исланда, Немачка је такође осмислила тест на коронавирус и довољно рано припремила велики број комплета, много пре него што је забележен први смртни случај. Иако је немачка канцеларка Ангела Меркел у среду најавила поступно ублажавање мера, Немачка је спремна да настави са још више тестирања у случају да се због повећаних контаката догоди други талас инфекције. Као и многе друге земље, Немачка ће такође тестирати на антитела како би покушала да утврди ко је имун на вирус.

Број смртних случајева у Немачкој широм је остао релативно мали зато што је коронавирус у земљу ушао углавном међу младим људима. Многи су били на скијању у Италији или Аустрији. Власти су успеле да тестирају људе који су се враћали у Немачку из скијалишта и да пронађу њихове контакте. Многи од тих људи били су млађег узраста па је и данас највећи број заражених у узраста од 35 до 59 година, а потом од 15 до 34 године. Вирус се широм света показао смртоноснијим међу старијима.

Али, како зараза у заједници расте, Стурмер страхује да ће више старијих особа умрети у следећим недељама и да ће стопа смртности у Немачкој порасти.

Лекција број 12: Повећајте болничке капацитете

Немачка је 18. на свету према доступности квалитетне здравствене заштите, према научном часопису "The Ланцет". Велика Британија је на 23. месту, а САД на 29. позицији. Али то нам не говори баш много. Италија се, примера ради, налази на деветом месту и спровела је ригорозне тестове, али ипак има другу највећу стопу смртности на свету, одмах иза Шпаније.

У овој ситуацији, чини се да је разлика у огромном капацитету немачког здравственог система. Процењује се да ће Њемачкој на врхунцу епидемије средином овог месеца требати око 12.000 болничких кревета. Тренутно их има више од 147.000. Поређења ради, САД има 94.000 кревета, 15.000 мање него што је потребно. Немачка има више слободних кревета на јединицама интензивног лечења него што их Италија има укупно. Немачки здравствени систем има тако велики капацитет да тренутно лечи људе с коронавирусом из Италије, Шпаније и Француске.

Власти су успеле да довесу у болницу чак и људе са умереним симптомима пре него што се њихово стање погорша, што је неке стручњаке нагнало да размисле може ли ранији почетак лечења и примена респиратора пре него што се стање погорша повећати изгледе за преживљавање.

- Немачка није у ситуацији да је здравствени систем преоптерећен, као што то видимо у Италији, где се одлучује кога ће лечити, а кога неће - рекао је Стурмер.

ПУТИН И СИ ЂИНПИНГ САГЛАСНИ: Политизација пандемије је злонамерна, Кина и Русија ће сломити корону!

ПУТИН И СИ ЂИНПИНГ САГЛАСНИ: Политизација пандемије је злонамерна, Кина и Русија ће сломити корону!

После короне, Кинези решавају проблем у Хонг Конгу: ОЧИСТИЋЕМО ТАЈ МРАВИЊАК (ВИДЕО)

После короне, Кинези решавају проблем у Хонг Конгу: ОЧИСТИЋЕМО ТАЈ МРАВИЊАК (ВИДЕО)

ПУТИН ПРЕЛОМИО: Одлаже се војна парада у Москви!

ПУТИН ПРЕЛОМИО: Одлаже се војна парада у Москви!

ЦРНЕ БРОЈКЕ У БРИТАНИЈИ: Забележен највећи дневни пораст ПРЕМИНУЛИХ последњих дана

ЦРНЕ БРОЈКЕ У БРИТАНИЈИ: Забележен највећи дневни пораст ПРЕМИНУЛИХ последњих дана

СНИМАК КОЈИ НАЈБОЉЕ ПОКАЗУЈЕ ПУТ ИНФИЦИРАНИХ КАПЉИЦА: Оне доспевају много даље него што смо мислили (ВИДЕО)

СНИМАК КОЈИ НАЈБОЉЕ ПОКАЗУЈЕ ПУТ ИНФИЦИРАНИХ КАПЉИЦА: Оне доспевају много даље него што смо мислили (ВИДЕО)