Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО ЋЕ БИТИ ЈЕДНА ОД НАЈТЕЖИХ ГОДИНА ЗА ЕВРОПУ: Државе се сусрећу са екстремном сушом, ствари измичу контроли (ФОТО/ВИДЕО)

25.07.2022. 21:09
Пише:
Србија Данас/Блиц
požar
пожар / Извор: Профимедиа

Европа би могла да се суочи са једном од најтежих година када је у питању суша, са екстремно сувим временом које ће погодити неколико медитеранских земаља.

То је упозорење комесара ЕУ Мароша Шефчовича, који је недавно поручио законодавцима да би "садашња суша у Европи могла да постане најгора икада".

Продужени услови суше већ су погодили неколико земаља чланица ЕУ, укључујући Грчку и Италију, повећавајући забринутост широм Европе у наредним месецима.

КАДА СТРЕС УЗМЕ ДАНАК СТРАСТИ! Сваки ПЕТИ СРБИН због ОВОГ има проблеме са ерекцијом - постоји ПРИРОДНО решење

КАДА СТРЕС УЗМЕ ДАНАК СТРАСТИ! Сваки ПЕТИ СРБИН због ОВОГ има проблеме са ерекцијом - постоји ПРИРОДНО решење

ПУЦЊАВА НА АЕРОДРОМУ У ДАЛАСУ! Путници у паници: "Само смо почели да бежимо..." (ВИДЕО)

ПУЦЊАВА НА АЕРОДРОМУ У ДАЛАСУ! Путници у паници: "Само смо почели да бежимо..." (ВИДЕО)

АМЕРИКА НА КОРАК ОД ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ?! Бајден под притиском, Конгрес му окренуо леђа

АМЕРИКА НА КОРАК ОД ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ?! Бајден под притиском, Конгрес му окренуо леђа

Прошлог месеца је објављено да би изузетно рани топлотни талас у Француској и Шпанији могао да утиче на усеве пшенице, након што је дошао после изразито сушног пролећа.

Италија

Италија доживљава најгору сушу у последњих 70 година, а власти се брину да би продужена суша могла да доведе до озбиљне несташице воде за пиће и наводњавање, што утиче на локално становништво широм северне Италије.

У јуну је објављено да је у великим деловима највеће италијанске реке По воде било толико мало да су локални становници шетали по пешчаном кориту, а олупине бродова су израњале на површину.

kanader
канадер / Извор: Реутерс

У парку у близини села Гуалтиери, бициклисти и планинари су се зауставили да погледају Зибело, 50 метара дугу баржу која је превозила дрва током Другог светског рата, али је потонула 1943. Брод је иначе био потпуно под водом.

Португал и Шпанија

Португалска влада је у почетком јула прогласила осмодневно стање приправности због повећаног ризика од пожара, а земља погођена сушом се спремала за температуре до 43°Ц.

Усвојена ограничења укључивала су забрану приступа јавности шумама за које се сматра да су под високим ризиком. У 2017. шумски пожари у Португалу убили су више од 100 људи.

Крајем јуна 96% земље је класификовано као у "екстремној" или "оштрој" суши.

У међувремену, у деловима Шпаније и Португала избили су велики пожари који су буктали данима, а неки су и даље активни.

У Шпанији је забележено више од 500 смртних случајева повезаних са топлотним таласом названим "Луцифер" који је захватио западну Европу, изазвавши разорне пожаре и подижући температуре на рекордне нивое.

Температуре у Португалу су прошлог четвртка достигле 47 степени. Око 1.000 ауди умрло је од последица топлотног таласа и ватрене стихије.

Резервоари у земљи имају капацитет од 45 одсто, у просеку, према владиним подацима, што је забрињавајући развој за државу чланицу ЕУ у којој је у јуну пала само половина од просечних падавина за тај месец.

Румунија

Почетком јула румунске власти су позвале становништво да смањи употребу воде, јер је велика суша оптерећивала ресурсе који су потребни за производњу електричне енергије и пољопривреду. Румунија је један од највећих произвођача житарица у ЕУ.

Румунски министар животне средине Барна Танчош рекао је новинарима да треба чувати воду за пиће, док би заливање башта и пуњење базена требало да буду ограничени, а очекује се да ће ниво воде у 40 главних резервоара у земљи пасти са 82% на 68% до краја јула. Више од 70% земље тренутно је погођено сушом.

Француска

Раније овог месеца француски ЕДФ је објавио да би могао да буде приморан да смањи своју нуклеарну производњу због дуготрајних високих температура и недовољне количине речне воде, која се користи за хлађење нуклеарних реактора пре него што се врати у реку на вишој температури.

Постоје прописи који ограничавају производњу реактора у временима изузетне топлоте и ниског нивоа воде.

- Имамо чудну годину због суше која је рано почела, посебно у југоисточној Француској. Али генерално има мало мање воде на располагању ове године - рекла је Цатрине Лаугијер, директорка ЕДФ-а за животну средину.

Француску је исто погодио топлотни талас, регистроване су рекордно високе температуре у чак 64 области. На југозападу су били највећи пожари због чега је морало да се екавуише на хиљаде људи.

Грчка

Грчка је претрпела неке од најразорнијих шумских пожара у Европи у августу 2021. и многи брину да би земља могла да доживи сличне пожаре у будућности.

У јуну се дивљи пожар отргао контроли на Евији, другом највећем острву у Грчкој, наглашавајући растући ризик, а у четвртак је саопштено да ЕУ већ финансира распоређивање преко 200 ватрогасаца из целог блока да се боре са пожарима у Грчкој. Недавно је ватрена стихија избила близу Атине и на Криту.

Атика, регион који укључује главни град Атину, овог викенда може очекивати највишу температуру ваздуха до 40 степени Целзијусових, прогноза је Националне опсерваторије Атине.

Са врелим таласом поново се суочавају и западни, централни и северни региони копна, као и јужна острва Егејског мора и Додеканез, пише "Катимерини".

БОНУС ВИДЕО: Бацао бомбе и провлачио се кроз ровове - Борис Џонсон у несвакидашњем издању