Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО ЈЕ ОБЈАВА РАТА? Бајден се окреће Бриселу, на помолу нови дил Европе и Америке који се Кини неће допасти

01.12.2020. 19:17
Пише:
Србија Данас
Kina
Кина / Извор: Профимедиа/илустрација

Кина се у документу спомиње као "привредни конкурент" и "супарник" кад су у питању државни системи

Иако је новоизабрани амерички председник Џо Бајден јасно ставио до знања да неће одступити ни милиметар од захтева за повећање финансирања НАТО из Европе, ипак свесно шаље пријатељске сигнале према Европи, између осталог, кад су у питању климатске промене и сузбијање пандемије корона вируса.

Будите креативни у избору поклона! Новац за то је на један клик од вас

Будите креативни у избору поклона! Новац за то је на један клик од вас

ПОСЛУШАЈТЕ САВЕТ МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ: Људи лако умиру, поштујте мере како не бисте завршили на респиратору!

ПОСЛУШАЈТЕ САВЕТ МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ: Људи лако умиру, поштујте мере како не бисте завршили на респиратору!

ПОВРЕЂЕНЕ РУСКЕ ДИПЛОМАТЕ Експлозија одјекнула престоницом!

ПОВРЕЂЕНЕ РУСКЕ ДИПЛОМАТЕ Експлозија одјекнула престоницом!

Непосредно пре последњег редовног самита шефова држава и влада 27 чланица ЕУ ове године председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Савета Европе Шарл Мишел раде на развоју нове стратегије о трансатлантском партнерству. Немачки "Билд" је дошао до нацрта документа, који у среду треба да буде усвојен као стратегија у наредном периоду, при чему кључни елемент предвиђа самит САД и Европске уније већ "у првом полугодишту 2021".

Документ под насловом "Нова агенда ЕУ-САД за глобалне промене" указује на заједнички потенцијал:

- Наша заједничка глобална моћ и наш заједнички глобални утицај до данас су непревазиђени. Покривамо скоро милијарду људи и највећа смо два блока напредних демократија. Генеришемо око две трећине светског БДП и трговине, као и 60 одсто директних инвестиција из иностранства – наводи се у документу.

Ekonomija
Економија / Извор: Профимедиа/илустрација

Унија и САД су „најважнији покретачи иновација и најјачи научни центри на свету“, а „наше заједничко ангажовање неопходно је у свету у коме ауторитарне силе настоје да подрију демократије, агресивни актери покушавају да дестабилизују регионе и институције, а затворене економије искоришћавају отвореност од које зависе наша друштва“.

Аутори документа нису пропустили прилику да индиректно критикују Доналда Трампа:

-Последњих година наши односи су стављени на проверу због промене геополитичког односа снага, билатералних криза и повратка унилатералној политици- наводи се у тексту.

Унија је свесна да није решила унутрашње проблеме, као што су сукоб око буџета и помоћи у пандемији, те Брегзит: "Уједињена, способна и независна ЕУ је добра за Европу и добра за трансатлантско партнерство – они се међусобно јачају и не искључују једно друго".

Основни елементи плана

1. Заједничка борба против пандемије

- На дужи рок, ЕУ и САД заједно треба да извуку поуке из пандемије и сарађују у областима спречавања заразе, заштите и реаговања. Ово укључује размену података и знања, системе за рано упозоравање и стварање залиха најважније медицинске технике - наводи се у документу, који предвиђа конкретизацију сарадње на самиту Светске здравствене организације 2021.

Fajzer
Фајзер / Извор: Реутерс

2. Очување планете и благостања

Европска унија поздравља "потврду изабраног председника Бајдена да ће поново приступити Париском споразуму и актуализовати допринос", али очекује и више од тога: да се партнери обавежу на "остваривање циља од нула емисије штетних гасова до 2050".

-Унија је дала пример Европским зелени планом (Греен деал)-наводи се у документу. Нарочито у области трговине емисијом гасова, дефинисања цена и опорезивања емисије угљен-диоксида ЕУ И САД убудуће треба тешње да сарађују - предвиђено је стратегијом.

Брисел такође апелује на САД да се заложи за заједничку иницијативу за заштиту мора (на пример, смањењем количине пластичног отпада) и шума.

3. Технологија, трговина, стандарди
Европска стратегија може да се протумачи и као објава рата Кини.

- Наше заједничке вредности – људско достојанство, индивидуална права и демократски принципи – чине нас природним партнерима који ће искористити убрзане технолошке промене и одговорити на изазове противничких система дигиталног управљања. Ово нам пружа невиђену шансу да дефинишемо заједнички технолошки програм ЕУ и САД – наводи се у нацрту документа.

Кина се у документу спомиње као "партнер у преговорима за сарадњу“ са ЕУ, али и као "привредни конкурент" и "супарник" кад су у питању државни системи.

Да би документ могао да изазове забринутост у Пекингу наговештава и ова реченица:

-Унија ће предложити Америци да се ослони на водећу улогу Европе у домену технологија како би на глобалном плану инсистирала на безбедној 5Г инфраструктури и отворила дијалог о мрежи 6Г.

Kina
Кина / Извор: Профимедиа

У исто време, неопходно је решити билатералне трговинске спорове.

–Ту спадају напори за решавање спора између Боинга и Ербаса - наводе бриселски стратези.

"Први корак” могло би да буде “разматрање трансатлантске стратегије за онлајн-платформе и технолошке гиганте, на пример, у потрази за глобалним решењима за праведно опорезивање.

Многе европске земље страхују од шпијунских напада кинеског понуђача 5Г и мобилне телефоније "Хуавеј", па због тога у на настојањима да се успешније реагује на "стратешки изазов", који представља Кина, тежиште треба да буде на тешњој сарадњи ЕУ и САД. Брисел као будуће области сарадње види одбрану од сајбер-напада и детаљну проверу кинеских инвестиција. На тај начин треба да се спречи да кинеске компаније, често лојалне власти, "усисавају" европска сазнања у домену технологије.

Huavej
Хуавеј / Извор: Профимедиа

Документ Европске комисије указује на чињеницу да САД и ЕУ често немају јединствен став о томе како да се поставе према Кини, која наступа све самоувереније. Док Вашингтон види Пекинг као највећег глобалног конкурента, не само када је у питању економски и политички утицај, већ и војна премоћ у региону Пацифика, Брисел осцилује између сарадње, конкуренције и супарништва. Многе чланице ЕУ већ извесно време траже да Кина отвори тржиште за европске инвеститоре, које је и даље прилично затворено. Кинеско тржиште пружа огромне могућности за европски раст и већ сада је од животног значаја за бројне концерне из ЕУ. То је и један од разлога што се чланице често не слажу у томе колико оштар треба да буде приступ према Кини, на пример у међународним организацијама као што је СЗО, у којима утицај Пекинга све више расте.

4. Безбедност, благостање, демократија

Предлог Џоа Бајдена да се ускоро организује "Самит демократија" у Бриселу изазвао нескривено одушевљење у ЕУ, при чему је реч о новој "кичми" међународне заједнице. С тим у вези, Унија изражава спремност да „у пуном обиму преузме своју улогу на самиту демократија“ и "прихвати нове задатке у борби против корупције, ауторитаризма и кршења људских права".

Релативно неодређене формулације везане за жаришта сукоба, на пример за Русију и Украјину, или компликован однос са Турском, указују на то да одавно постоји потреба за разговорима и усаглашавањем.

Два блока се умногоме разилазе по питању нуклеарног споразума са Ираном, који Брисел и даље сматра "важним стубом" глобалне безбедносне стратегије.