Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОВО ЈЕ УБИЦА СА ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ ЗА УПОЗНАВАЊЕ: Мамио младе момке у стан, силовао их, дрогирао па УБИО

09.10.2021. 16:11
Ubica sa Grindera
Убица са Гриндера / Извор: Фото: Мет Полице

Користио је сајтове и апликације за упознавање попут "Гриндра" да би упознао мушкарце који су били млађи од њега

Више од седам година након што је Стивен Порт починио убиство први пут, започела је истрага о смрти његове четири жртве.

ЈЕЗИВО! Девојчица (14) пронашла биолошког оца преко Фејсбука, па зажалила: Држао је заробљену и годину дана је НЕПРЕСТАНО СИЛОВАО

ЈЕЗИВО! Девојчица (14) пронашла биолошког оца преко Фејсбука, па зажалила: Држао је заробљену и годину дана је НЕПРЕСТАНО СИЛОВАО

ОРБАН ПОТПИСАО РЕЗОЛУЦИЈУ: Мађарска дала пуну подршку Пољацима, Варшава рекла "стоп надмоћи ЕУ"!

ОРБАН ПОТПИСАО РЕЗОЛУЦИЈУ: Мађарска дала пуну подршку Пољацима, Варшава рекла "стоп надмоћи ЕУ"!

ПОТРПУНИ МРАК У ЛИБАНУ: Цела држава остала без струје, а РАЗЛОГ је...

ПОТРПУНИ МРАК У ЛИБАНУ: Цела држава остала без струје, а РАЗЛОГ је...

Порт (46) један је од само 60 затвореника у Великој Британији који служе доживотну казну затвора, што значи да ће умрети иза решетака.

Између јуна 2014. и септембра 2015. године Порт је намамио четворицу младића у свој стан у источном Лонону, надрогирао их, силовао и убио, преноси Sky News.

Полиција у почетку није могла да пронађе везу између ових смрти, након чега су се извинили породицама жртава, а против неколико полицајаца покренута је истрага јер нису успели да га ухвате, пре него што је наставио са злочинима.

Истрага ће трајати око 10 месеци и испитаће се да ли је полиција пропустила прилику да раније заустави серијског убицу.

Када је 25. новембра 2016. године осуђен на доживотну казну затвора, негирао је кривицу по 22 оптужбе, али је проглашен кривим за убиства Антонија Валгатеа (23), Џека Тејлора (25), Данијела Витворта (21) и Габријела Коварија (22).

Осуђен је за четири силовања, четири сексуална напада и десет давања недозвољених супстанци.

Ubica sa Grindera
Убица са Гриндера / Извор: Фото: Мет Полице

Познат је и под псеудонимом "Убица са Гриндра".

Порт је са 16 година отишао у уметничку школу, али његова породица није могла да приушти да му плаћа студије, па је променио смер и уместо тога две године се обучавао за кувара. Декларисао се као геј у двадесетим годинама.

Радио је као кувар на разним местима у свом локалном подручју. У тренутку када су злочини почињени био је запослен као кувар у ресторану на аутобуској станици.

Мушкарци са којима је био у вези пре него што је починио поменута убистава рекли су полицији да редовно користо дрогу за силовање. Користио је сајтове и апликације за упознавање попут "Гриндра" да би упознао мушкарце који су били млађи од њега.

Порт је са 32 године био у двогодишњој вези са 16-годишњим дечаком.

Прва жртва Ентони Валгат

Ентони Валгат је имао 23 године када је пронађен мртав испред стамбене зграде у раним сатима 19. јуна 2014. године.

Студирао је моду на Универзитету Мидлесек и живео у изнајмљеном смештају далеко од своје породице. Повремено је радио као пословна пратња, а услуге нудио на веб страници под називом "Слипибојс" . Преко те странице контактирао га је Стивен понудивши му 800 долара за сексуалну услугу.

Њему је ова понуда била сумњива, па је како његови пријатељи кажу, са собом понео маказе, ако буде било потребно да се брани.

Од када се упутио ка Стивеновом стану, нико за њега није чуо до момента када Порт позива хитну помоћ у 4.18 ујутру тврдећи да се неки млади дечко срушио испред његове куће.

- Вероватно је нападнут или је само био пијан - рекао је тада полицији.

Када су болничари стигли заједно са полицијом, затекли су Ентонијево мртво тело наслоњено на Стивенову зграду. Поред тела је имао црну торбу са флашом воде, али код себе није имао мобилни телефон. Порт је рекао полицији да се вратио из ноћне смене око четири сата ујутро и затекао човека како лежи испред његових врата.

Тврдио је да је покушао да га пробуди шамарањем, а када то није успело, позвао је хитну помоћ и оставио га напољу.

Недељу дана касније, полиција је открила да је Ентони радио као пословна пратња, а да је Порт приступио његовом профилу и договорио се да се састане са њим.

Ухапшен је 26. јуна под сумњом да је лагао на увиђају.

Стивен је тада променио причу, трвдећи је да је његова жртва конзумирала дрогу познату као МДМА и да су имали два пута секс, а затим заспали. Када се око три ујутро тргао из сна, почео је да паничи јер је Ентони био укочен. Одвукао га је ван стана због страха да ће бити окривљен за његову смрт.

Тада је осуђен је на осам месеци затвора, али је одлежао само четири месеца и у јуну 2015. године је пуштен на слободу.

Габријел Ковари

Габријел Ковари је Стивенова друга жртва. Његово тело је пронађено на гробљу у цркви Свете Маргарете.

У овом тренутку Стивен је био на условној казни. Габријел је тада имао 22 године и тек се доселио из Шпаније у Лондон. Пореклом је био Словак.

Његово тело пронађено је тек три недеље након убиства у дворишту цркве. На њега је случајно наишла жена која је шетала пса 20. септембра 2014. године.

Треће убиство испланирано до детаља

Трећа Стивенова жртва је 21-годишњи Данијел Витворт. Данијел и Стивен су се дописивали око месец дана преко апликације за састанке, а онда одлучили да се упознају.

Након тог састанка Данијел се није појавио на послу, а његови пријатељи пријавили су нестанак. Истог дана обрисан је и Данијелов профил на друштврним мрежама.

Неколико дана затим тело је пронађено на истом гробљу и веровало се да се ради о самоубиству. Пронађена је његова белешка у којој је “написао” како не може више и како користи таблете за спавање и дрогу за силовање.

- Молим те, немој да кривиш момка са којим сам био синоћ, имали смо секс, али он не зна ништа о томе шта сам радио - писало је у делу белешке.

Али, нико детаљније није истраживао, јер су супстанце које су наведене у белешци пронађене у Данијеловом организму, па нико није сумњао у то да је она права.

Четврта жртва

Џек Тејлор је био је возач виљушкара из источног Лондона и имао је 25 година.

Он је био Стивенова последња жртва. Његово тело пронађено је 15. септембра 2015. године, два месеца након што је Стивен пуштен из затвора.

Џек је живео код куће са родитељима и имао две сестре. Није било познато да је хомосексуалац.

Три дана пре него што је пронађен мртав, изашао је у клуб. Када се вратио у раним јутарњим сатима 13. септембра, његов отац је био будан и пожелео му лаку ноћ. Али убрзо је сео на такси и поново отишао до града.

Последња порука на његовом телефону јесте Стивенова у којој га пита да ли је икада узимао кристал мет.

Пронађен је такође на гробљу, без телефона, а и профил на сајту за упознавање му је избрисан.

И овај случај је окарактерисан као предозирање. Полиција у то није желела да поверује, те је покренула истрагу. Захвлајујући томе, 15. октобра 2015. године, Стивен је ухапшен због сумње да је дрогирањем изазвао смрт све четири жртве.

Након подизања оптужнице, још неколико мушкараца се јавило са причама да их је Стивен дрогирао и силовао у свом стану након што су се упознали на интернету.

Један од њиих описао је како овај чин изгледа.

Стивен му је сипао чашу вина, приметио је да је "имао горак укус" и да је на дну чаше "муљ". Испоставило се да је то дрога та силовање. Била је толико јака да је неколико минута касније пао у несвест.