Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВОМ ГРАДУ СТИГЛО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ У СЛУЧАЈУ НУКЛЕАРНОГ НАПАДА: Једну ствар НИКАКО не смете радити (ВИДЕО)

24.09.2022. 14:47
Пише:
Србија Данас/Слободна Далмација
Nukelarni napad
Нукеларни напад / Извор: Shutterstock

Становници Њујорка били су изненађени када је градско Одељење за ванредне ситуације објавило ново јавно саопштење о нуклеарној спремности (Нуцлеар Preparedness ПСА).

Иако је "вероватноћа инцидента са нуклеарним оружјем у и око Њујорка веома мала", наводи се у посту, "важно је да Њујорчани знају које мере предострожности треба да предузму да би остали безбедни".

Нови ПСА охрабрује Њујорчане да предузму кључне, једноставне кораке у случају таквог инцидента.

ДА ЛИ ЋЕ ДОЋИ ДО СУКОБА НА ЈУГУ БАЛКАНА? "Имамо право на самоодбрану, почела је милитизација"

ДА ЛИ ЋЕ ДОЋИ ДО СУКОБА НА ЈУГУ БАЛКАНА? "Имамо право на самоодбрану, почела је милитизација"

ИТАЛИЈА СУТРА БИРА: Парламентарни избори у земљи ЕУ, ево ко за сада има УБЕДЉИВУ предност

ИТАЛИЈА СУТРА БИРА: Парламентарни избори у земљи ЕУ, ево ко за сада има УБЕДЉИВУ предност

СЕНКА НУКЛЕАРНОГ РАТА СЕ НАДВИЛА НАД СВЕТОМ! Најсмртоносније оружје постављено, цео свет застао

СЕНКА НУКЛЕАРНОГ РАТА СЕ НАДВИЛА НАД СВЕТОМ! Најсмртоносније оружје постављено, цео свет застао

У ствари, то је видео са упутствима шта да се ради ако се нуклеарна експлозија догоди изненада, без упозорења, у граду или близу њега.

Истина је да се током читавог рата у Украјини прича о могућем нуклеарном нападу, али панике није било.

Међутим, ствари су у последње време постале интензивније, па је пажњу привукао и снимак њујоршког Одељења за ванредне ситуације – са повећаним бројем кликова.

Упутства за изненадни нуклеарни напад су врло једноставна, а видео садржи детаљније објашњење тих упутстава.

ПРВИ КОРАК: "Улази унутра, брзо. Ви, ваши пријатељи, ваша породица... уђите унутра. Остати у колима није опција. Морате ући у зграду и одмакнути се од прозора."

ДРУГИ КОРАК: "Останите унутра. Затворите сва врата и прозоре. Имате ли подрум? Иди тамо. Ако га немате, идите што даље у средину зграде. Ако сте били напољу након експлозије, одмах се оперите".

ТРЕЋИ КОРАК: "Останите са нама и пратите медије за више информација."

И то је то, из "прве руке".

У медијима се додају нови детаљи: Веб страница ИФЛ Сциенце за популарну науку додаје у другом кораку да сву горњу одећу у овом тренутку треба спремити у вреће како би радиоактивни материјал држао даље од вас и било кога у близини.

Иако није у видеу, препоручујемо да не користите балзам на коси. Као што упозорава савезна влада, регенератор ће "везати радиоактивни материјал за вашу косу, спречавајући је да се испере".

Линк води до чланка из августа 2017. у којем ИФЛ Сциенце извештава да је Гуам – америчка територија којој су недавно претили ракетни напади (из Северне Кореје) – издао низ смерница, љубазношћу Одељења за унутрашњу безбедност.

У том материјалу се, између осталог, каже да "све нуклеарне направе изазивају фаталне последице када експлодирају", као и да "експерти предвиђају да је претња масовног стратешког нуклеарног напада на САД данас мање вероватна, међутим тероризам је по природи непредвидив".

Међу осталим упутствима за такве ситуације, напомиње се да балзам не треба користити јер ће "везати радиоактивни материјал за вашу косу, спречавајући је да се испере". Уместо тога, предлаже се употреба пуно сапуна и воде како би се испрало што више радиоактивних честица.

И други амерички медији пренели су ову занимљиву информацију о регенератору и његовом привлачењу радиоактивних честица.

Шта је то у ствари што га чини тако опасним?

Већина повреда нуклеарних бомби узрокована је притиском експлозије, као и пожарима, срушеним зградама, гелерима и акутним тровањем радијацијом – то јест, оно што се дешава након почетне експлозије. Стављање регенератора значи, међутим, дуготрајно излагање радиоактивним честицама.

Након експлозије ствара се радиоактивна прашина која може контаминирати све на шта падне, укључујући људску косу. Ако преживе експлозију, људи би требало да скину горњи слој одеће, који може да уклони и до 90 одсто радиоактивног материјала, наводи Ready.gov, америчка страница за спремност за катастрофе. А ако има воде, треба се истуширати и опрати сапуном и шампоном.

Коса је сада специфична јер има љуспице (што би се могло упоредити са структуром шишарке), а испод тих љускица могу да дођу радиоактивне честице.

За разлику од шампона, регенератор има одређена једињења - углавном катјонске површински активне материје (као што је цетримонијум хлорид), силикон (као што је диметикон) и катјонске полимере (као што је гуар хидроксипропилтримонијум хлорид) - која повлаче те љуске, заглађујући косу.

Ако радиоактивне честице доспеју испод ових крљушти, када се изгладе – честице остају "заробљене".

Регенератор, поред тога, има лепљива, масна једињења која остају у коси чак и након што се испере. Ова једињења би могла да олакшају лепљење опасној прашини за косу, што би заузврат могло повећати ризик од излагања радиоактивности.

Наиме, у зони изложеној радиоактивној прашини треба избегавати наношење било каквих масних или лепљивих козметичких производа на тело, као што су лосиони за кожу или декоративна козметика - ружеви, сјајеви, сенке...