Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКИ ПОВРАТАК ДОНАЛДА ТУСКА! Парламент одлучио, Пољска добила новог премијера

11.12.2023. 19:43
Пише:
Србија Данас/Телеграф
tusk
туск / Извор: Фото: Профимедиа

Влада пољског премијера Матеуша Моравјецког изгубила је гласање о поверењу у парламенту раније у понедељак, окончавши владавину његове националне конзервативне странке после осам година на власти.

Влада пољског премијера Матеуша Моравјецког изгубила је у понедељак поверење на гласању у парламенту, окончавши владавину његове националне конзервативне странке после осам година на власти, јавља "Euronews".

ПАД ВЛАДЕ У ПОЉСКОЈ Губитак поверења у Моравјецког, Доналд Туск на путу ка фотељиPoljska

ПАД ВЛАДЕ У ПОЉСКОЈ Губитак поверења у Моравјецког, Доналд Туск на путу ка фотељи

"БИЛА ЈЕ ТО ЈЕДНА ОД НАЈСТРАШНИЈИХ НОЋИ" Израелски ТЕНКОВИ надиру, пробили се до срца Кан Јуниса, али и до стратешког путаIzraelska vojska

"БИЛА ЈЕ ТО ЈЕДНА ОД НАЈСТРАШНИЈИХ НОЋИ" Израелски ТЕНКОВИ надиру, пробили се до срца Кан Јуниса, али и до стратешког пута

НАЈЗАД УХАПШЕН УБИЦА ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ: Прве информације откривају да је постојала веза са жртвама (ФОТО)policija

НАЈЗАД УХАПШЕН УБИЦА ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ: Прве информације откривају да је постојала веза са жртвама (ФОТО)

 Неколико сати касније, парламент је лидера центристичке партије Доналда Туска изабрао за премијера, отварајући пут новој проевропској влади после осам година бурне национално конзервативне владавине Партије права и правде (ПиС).

Туск постаје премијер скоро два месеца након националних избора на којима је победила коалиција партија од левичарских до умерено конзервативних. Странке су се кандидовале на одвојеним изборима, али су обећале да ће радити заједно под Тусковим вођством на обнављању демократских стандарда и побољшању веза са савезницима.

Влада пољског премијера Матеуша Моравјецког изгубила је гласање о поверењу у парламенту раније у понедељак, окончавши владавину његове националне конзервативне странке после осам година на власти.

Гласање је отворило пут већини у парламенту да изабере Доналда Туска, центристу, за премијера, улогу коју је имао већ од 2007-2014.

Транзицију је неколико недеља одложио пољски председник Анџеј Дуда, који је одлучио да своје политичке савезнике задржи на функцији што је дуже могуће.

tusk
туск / Извор: Фото: Реутерс

Колективни гнев против владајућег ПиС-а довео је до рекордног одзива у тој централноевропској земљи, при чему су десничарски популисти оптужени да су дуго нагризали демократију у земљи и репродуктивна права жена док су циљали на пољску ЛГБТ заједницу.

Очекивања су, међутим, од долазеће владе огромна. Плус популистички националисти ће остати моћна опозициона снага и наставити да контролишу неколико државних институција.

- Нова влада ће морати да се бори сваки дан јер ПиС... неће одустати и наставиће да се бори - рекао је политички аналитичар Јарослав Куис за новинску агенцију АФП.

- Биће то баража пре него брза промена, тврди он, јер је ПиС широм државе именовао савезнике у правосуђу иу политичким телима која аналитичари називају "пауковом мрежом".

Председник Дуда - чији председнички мандат траје до 2025. године - може да искористи своје право вета на законе које је усвојио парламент. Он је савезник ПиС-а.

Промена власти има импликације и на Украјину и ЕУ.

Очекује се да ће Туск, бивши лидер ЕУ, побољшати положај Варшаве у Бриселу. Његово вођство ће ојачати центристичке, про-ЕУ снаге у време када евроскептици, као што је Герт Вилдерс у Холандији, јачају.

Одлазећа националистичка влада Пољске је у почетку била један од најјачих савезника Кијева након што је Русија напала Украјину прошле године. Међутим, везе су се погоршале јер је економска конкуренција украјинских произвођача хране и камионџија разбеснела Пољаке који кажу да им је живот угрожен.

Блокада пољских камионџија на граници са Украјином убраја се у многе проблеме са којима ће Туск морати одмах да се позабави.

Наредни дани биће препуни политичких корака које диктира Устав.

Алијанса предвођена Туском освојила је јасну већину места на изборима 15. октобра, али је председник Дуда дао садашњем премијеру Матеушу Моравјецком прву шансу да формира владу, што се широко сматра тактиком одлагања.

ПиС је искористила ова два додатна месеца власти "да се ојача институционално и финансијски", рекао је аналитичар Куис.

Десничари су поставили своје представнике на чело различитих институција, са често неопозивим мандатима, уз национално тужилаштво и око 150 нових судија.

Моравјецки је у понедељак Сејму, пољском парламенту, представио нову владу, након чега је уследило гласање о поверењу које је изгубио.

Састављена од Грађанске коалиције (центриста), Трећег пута (Демохришћана) и Левице, Тускова коалиција има 248 посланика, у поређењу са 194 из ПиС-а и 18 других из Конфедерације (крајње десно).

Након интензивних преговора између потенцијалних коалиционих партнера, кабинет је већ договорен.

Туск намерава да може да представља своју земљу на следећем европском самиту, у четвртак и петак у Бриселу.