Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(УЖИВО) ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У ИТАЛИЈИ: Познати ПРВИ резултати, "Покрет 5 звездица" ВОДИ

04.03.2018. 07:34 00:08
Пише:
Танјуг
Italija
Италија / Извор: Реутерс

Изборну кампању обележиле су теме као што су миграције, улога Италије у Европи и тржиште рада

На парламентарним изборима у Италији јутрос су отворена гласачка места, право гласа има око 50,7 милиона Италијана, а биралишта ће бити отворена вечерас до 23 сата.

Први резултати избора у Италији

Популистички покрет "Пет звездица" води на данашњим изборима у Италији, али неће имати довољно мандата да сам формира владу, показале су излазне анкете државне телевизије РАИ.

Како преноси АП, према анкетама које је обавила агенција за истраживање јавног мњења Пиеполи, Покрет "Пет звездица" освојио је између 29,5 и 32,5 одсто гласова, а иза њега је Деморкатска странка са 20 до 23 одсто гласова.

Странка "Форца Италија" бившег премијера Силвија Берлусконија и анти-имигрантска Лига за Север освојиле су свака између 12,5 и 15,5 одсто.  Маргина грешке излазних анкета је три процента.

Умешаност Русије у италијанске изборе?!

Идеја да се Русија може мешати у изборне процесе у западним земљама је "смешна", изјавио је у интервјуу лидер италијанске десничарске странке "Италијанска браћа" (Fratelli д'Италиа).

- Цела прича са мешањем Русије у италијанске изборе започела је са изјавом бившег америчког потпредседника Џозефа Бајдена, коју су наше специјалне службе категорички одбацивале. Западне демократије су компликоване друштвене структуре и идеју да на њих могу утицати неке земље или хакерске групе је смешна - рекла је Ђорђа Мелони.

"Италијанска браћа" су један од учесника на општим изборима одржаним у Италији ове недеље. Изборна места се затварају у 22 часа по локалном времену.

 Гласачи враћени на биралишта јер су заокруживали погрешне листиће

 Гласање у области Париоли у изборној јединици Рим 2 оглашено је неважећим након што је откривено да је 36 бирача добило гласачке листиће са именима кандидата из изборне јединице Рим 1.

- Јутрос су нам достављени бирачки листићи за Доњи дом са именима кандидата за изборну јединицу Рим 1 уместо за Рим 2, тако да су гласачи добили погрешне листиће. Људи су гласали, али су позвани да се врате. Двоје од њих се већ вратило да гласа поново - испричала је Ђована Седаиу, кандидаткиња партије Слобода и једнакост (ЛеУ).

Italija
Италија / Извор: Реутерс

Она је додала да су погрешни листићи склоњени са изборног места и запечаћени у посебне коверте, али су, како пише “Ла република”, касније поново додати.

- Захваљујући саобраћајцима, остали бирачи су позвани су и замољени да се врате на бирачко место поново - испричала је кандидаткиња Слободе и једнакости за “Коријере дела сера”.

Italija
Италија / Извор: Реутерс

Трамп грли Берлусконија

На друштвеној мрежи Твитер појавила се и фотографија графита са једне зграде у Италији на којој је Берлускони представљен заједно са Трампом. Трамп га грли и заједно позирају пред посматрачима. Обојица су представљени као Марвелови супер хероји. 

 Гласао и актуелни италијански премијер Паоло Ђентилони

Паоло Ђентилони је италијански политичар, дипломата и новинар који од 2016. врши дужност премијера Италије. Ђентилони, који је у студентским данима био близак радикалној левици, је 2001. први пут изабран у парламент, а следеће године је био међу оснивачима леве демокршћанске странке Тратинчица. Од 2006. до 2008. је вршио министарску дужност у влади Романа Продија, а 2007. се заједно са својом странком спојио са бившом комунистичком Партијом демократске левице (ПДС) након чега је створена данашња Демократска странка.

Paolo Đentiloni
Паоло Ђентилони / Извор: Реутерс

Године 2013. је био један од најватренијих присталица Матеа Ренција на страначким изборима, а након Ренцијевог доласка на место премијера је од 2014. до 2016. служио као министар спољних послова. Место премијера је преузео након Ренцијеве оставке изазване поразом референдума о уставним реформама.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Огласио се и Стив Банон - бивши стратег Доналда Трампа 

Општи избори у Италији су покушај грађана да поврате суверенитет своје земље замућен чланством у Европској унији, изјавио је у интервјуу за novine "Corriere Della Serra" бивши главни стратег америчког председника Доналда Трампа - Стив Банон.

Ови избори су пресудни за популистичке покрете широм света, а резултати анкета јавног мњења у Италији показују да ће популисти уживати око 65 одсто народне подршке, што значи да готово две трећине земље подржавају поруку против постојања популистичких група, нагласио је Банон.

Модни ГИГАНТ "Гучи" на УДАРУ италијанске полиције: Годинама избегавали плаћање пореза!

 Овако је гласао Матео Салвини у Милану
Редови за гласање

Ситуација на бирачком месту од 12 часова. За гласање се чекало у редовима и по 45 минута. 

Огласио се и Матео Салвани из "Лиге за север" 

Матео Салвини поставио твит:  Сунце, љуљашка и ... гласајте за Лигу. Напишите у коментарима где сте гласали или где ћете гласати! Имајте на уму да ставите само "x" на симбол "Лига" и ништа друго на гласачком листићу. Ако сви будемо одани, победићемо. 

"Не постоји на свету бољи однос међу државама": Лукашенко о јачању Евроазијског економског савеза

Одзив од 58 одсто до 19 часова

До 19 часова по средњоевропском времену одзив бирача на парламентарним изборима износио је нешто више од 58 одсто.

Берлускони се ВРАЋА: Жели да се кандидује за премијера Италије

Највећу излазност забилежиле су регије Марке - 70,2 одсто, Умбрија - 66,51 одсто и Ломбардија - 63,38 одсто. Нека бирачка места на Сицилији се нису отварала на време. Разлог за кашњење у отварању бирачких места био је тај што су власти Палерма морале да поново штампају 200.000 листића због грешке на њима.

НАТО поставио своје циљеве: Црногорци су у једном већ премашили Хрвате

Горуће теме: Економија, незапосленост, масовна имиграција из Африке у Италију

Италијани су до сада демонстрирали висок степен учешћа на изборима како би гласали након кампања обележених дубоким незадовољством због економије, незапослености и масовне имиграције из Африке.

Анкете показују да ће централна десна партија бившег премијера Силвија Берлусконија "Форза Италиа" (ФИ) и његова крајње десничарска савезница "Лига за север" (Лега Норд) направити највећи блок у парламенту, али су шансе за добијање већине слабе.

Враћа се Берлускони! Његова коалиција убедљиво води у предизборним анкетама

"Покрет 5 звездица" је против успостављања водеће коалиције и они су највећа неидеолошка странка, која указује на огромно незадовољство због корупције и сиромаштва, док се владајући левичарски блок који предводи "Демократска странка" (ПД) налази на трећем месту.

Потонуо чамац кријумчара у Средоземљу, десетине мртвих: Преживели сведоци на Сицилији

Избори су протекли у сенци испада активисткиње "Фемена", која је напала Силвија Берлусконија, док је намеравао да убаци у кутију гласачки листић. Вриштала је и викала на Берлусконија, терајући га кући јер је престар за политички живот и вођење земље.

УХАПШЕНО 200 припадника најопасније италијанске МАФИЈЕ, а то није Коза Ностра: Пали и многи званичници

Светски медији помно прате италијанске изборе

На главним гласачким местима широм Италије присутни су и бројни светски медији који помно прате изборни дан у Италији. Један од њих је наравно и незаобилазни британски BBC чија се новинарка похвалила фотографијама на друштвеној мрежи Твитер. 

По свему судећи у Италији пада киша, па је новинарка BBC-ja пронашла уточиште у возилу своје новинске куће, пре специјалног укључења.

Забринуте присталице левице

Појединци су забринути због могуће победе Берлусконија на изборима и због евентуалне коалиције коју би он могао да направи са неком од странака са крајње деснице.

НИШТА од "ПОМПЕ": Италијани РАЗОЧАРАНИ у своју старлету која им је МНОГО тога ОБЕЋАЛА (ФОТО)

 За кога су све гласали становници Милана?

После гласања их је новинарка питала коме су дали глас, а одговори су били различити. Неки су подржали Берлусконија, неки Покрет 5 звездица, поједини Северну лигу, итд.. Погледајте и сами.

Америка издала упозорење због нових ТЕРОРИСТИЧКИХ НАПАДА: На списку и Србија (ФОТО)

Огласио се и феминистички покрет Фемен

После инцидента који се догодио када је бивши италијански премијер Силвио Берлускони дошао на своје гласачко место у Милану и када је активисткиња Фемена у топлесу скоро скочила на њега, огласио се и овај контроверзни покрет путем друштвене мреже Твитер, јављајући се да им још увек није јављено шта се десило са њиховом активисткињом након што су је припадници обезбеђења извукли ван гласачког места и ухапсили.

Тинејџери спалили бескућника, полицији рекли нешто УЖАСНО: Очевици гледали како гори, а био је жив...

 Контроверзни Матео Салвини

Лидер странке деснице - "Северне лиге" Матео Салвини, остао је упамћен и по надимку "Италијански Трамп" јер је током својих политичких говора истицао да ће уколико постане премијер Италије, депортовати из земље око пола милиона илегалних миграната.

ПИТАЊЕ ВЕЋЕ ОД ХРИШЋАНСТВА: Зашто сви хришћани НЕ СЛАВЕ БОЖИЋ ИСТОГ ДАНА?

Странке које учествују на парламентарним изборима у Италији

Да поновимо, странке које се боре за италијански парламент су следеће: Партито Демоцратицо - Демократска странка (ПД) - Матео Ренци (леви центар), Форза Италиа - Напред Италија (ФИ) - Силвио Берлускони (десни центар), Мовименто 5 Stelle - Покрет 5 звездица (М5С) - Луиђи ди Мајо (без идеологије), Еуропа - Више Европе ( Е) - Ема Бонино (центар), Потере ал Пополо - Снага народа (ПаП) - Виола Карофало (комунисти), Лега Норд - Северна Лига (ЛН) - Матео Салвини (десница), Либери е Угуали - Слободни и једнаки (ЛеУ) - Пјетро Грасо (левица), Ил Пополо della Фамиглиа - Покрет за породицу (ПдФ) - Марио Адинолфи (конзервативци), Цивица Пополаре - Листа грађана (ЦП) - Беатрис Лоренцин (леви центар), ЦасаПоунд Италиа (ЦПИ) - Ђанлука Јаноне (крајња desnica),  Fratelli д'Италиа - Италијанско братство (ФдИ) - Ђорђа Мелони (десница).

Листа 10 земаља са НАЈЗГОДНИЈИМ МУШКАРЦИМА: Срби су на ВИСОКОМ трећем месту, захваљујући ОВОМЕ

Да ли је на помолу крај "статусу кво" у политичком животу Италије?

Данашњи избори у Италији су врло важни парламентарни избори због чињенице да би могло доћи до промене статуса кво који у италијанској политици егзистира већ дуги низ година. Посебно је у фокусу странка "Покрет 5 звездица" (М5С) - који су прекјуче одржали последњи велики скуп на коме су пред мноштвом присталица поручили како су на корак до победе.

Италијански и грчки ловци од лета чувају црногорско небо?

Анкете предвиђају како ниједна опција неће бити довољно јака за лако састављање Владе, а прогнозе говоре како ће највећи блок бити алијанса странака десног центра на чијем челу се налази неуништиви Силвио Берлускони.

Тужна судбина жена из Африке: Беже ка бољем животу, а заврше као сексуално робље

Ипак, највећа појединачна странка по броју гласова могла би да постане управо Покрет 5 звездица, а имајући у виду како је у основи реч о анти-естаблишмент покрету, то је свакако преседан. Наравно, многи се питају како би се М5С понашао у случају освајања власти, али можда ћемо ускоро добити и одговоре на та питања.

ДЕТАЉИ ПУЦЊАВЕ У ИТАЛИЈИ: ФАШИСТА пуцао на мигранте, мотив ОСВЕТА за убиство? (ВИДЕО)

Од тренутно владајуће Демократске странке (ПД) левог центра не очекује се добар резултат што донекле прецртава општу ситуацију у Европи.

ДРАМА у Италији - крв на све стране: Пуцао на пролазнике, двоје рањено

- На корак смо до победе - поручио је лидер М5С-а, Луиђи ди Мајо, за време последњег скупа на римској Пјаци дел Пополо. 

НАЈУКЛЕТИЈИ ГРАД У ЕВРОПИ "Вештичје гнездо" у ком се рађају деца са два срца и три плућна крила

 Шта показују анкете?

Објављена је нова мапа Италије на којој се може видети опредељеност Италијана у контексту да ли подржавају леви центар (европејци-зелена боја), десни центар (евроскептици-плава боја) и Покрет пет звездица (популисти -наранџаста).

Цела Европа прижељкује туристе из ове земље

Silvio Berluskoni
Силвио Берлускони / Извор: Реутерс

Присталице Силвија Берлусконија (евроскептици) су углавном на северу и југу италијанске "чизме", док су присталице Матеа Ренција (европејци) јаки углавном у централној Италији (Тоскана и Емилија-Ромања), али и на крајњем северу Италије у Трентину, тј. Јужном Тиролу, који одувек гаји амбиције ка отцепљењу од Италије, због снажне германске струје током историје.

Прича о две Италије: Вечита трка богатог севера и сиромашног југа

Долина Аосте такође нагиње ка левом центру. Лацио (где се налази и главни град) је подељен. Рим је пола-пола, у односу десно-лево, док је покрајина углавном десно оријентисана.

На острву Сардинија, највећу подршку има "Покрет пет звездица" Луиђија ди Мајоа (популисти), као и на самом југу Сицилије. 

Бивши премијер напао мигранте: СВИ су они будући РАЗБОЈНИЦИ

Излазност 19 одсто до 12 сати

Највећа излазност је у регији Емилија-Ромања где је гласало 22.76 одсто италијанских грађана до 12 сати, а најмања излазност је у Трсту. Укупна излазност до 12 сати је 19 одсто. 

Italija
Италија / Извор: Реутерс

Голим грудима на Берлусконија

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони гласао је данас у Милану. Његова коалиција "Напред Италија" је фаворит на овим изборима. Приликом гласања, испред њега је искочила феминисткиња и показала голе груди.

Словачка полиција ухапсила италијанског мафијаша због сумње да је умешан у убиство новинара Куцијака

Обнажена чланица феминистичке групе Фемен упала је данас на гласачко место у Милану, у тренутку када је тамо гласао бивши премијер Силвио Берлускони (81).

Жена, на чијим су обнаженим грудима црним маркером биле исписане речи "Берлускони, истекао ти је рок", скочила је на сто док је Берлускони гласао, после чега је он одмах, у пратњи обезбеђења, напустио просторију, преноси АП.

ИТАЛИЈАНСКИ ИЗБОРИ: Да ли Италија може да постане главни европски савезник Русије?

Медији подсећају да су активисткиње Фемена прекинуле Берлусконија током гласања и на изборима 2013. године.

Србин у трци на изборима

Далибор Цвејић, рођени Београђанин који од 1995. године живи у италијанском граду Пезару, жели да уђе као посланик у паламент те земље. Његова странка се зове Листа народа за одбрану устава, а његова странка се залаже и за поштовање Устава Србије и дела по којем су Косово и Метохија саставни део Србије. Такође се залажу за излазак Италије из НАТО алијансе и за укидање санкција Русији.

Објављена ранг листа НАЈМОЋНИЈИХ ПАСОША НА СВЕТУ: Погледајте који пасош поред свог Срби све чешће користе

Italija
Италија / Извор: Реутерс

Гласао Матео Ренци

Лидер Демократске партије Матео Ренци гласао је јутрос у Фиренци. Његовој странци анкете прогнозирају треће место на овим изборима.

Српска банда ухапшена у Италији: У крађе ишли украденим полицијским колима

 

Поновно штампање листића у Палерму

Власти у Палерму морале су током ноћи, уочи гласања за парламентарне изборе у Италији, поново да штампају око 200.000 гласачких листића, док су се грађани у Риму жалили да не разумеју листиће и да су превише компликовани.

Нови гласачки листићи штампани су ноћас у Палерму зато што су на гласачка места били достављени погрешни листићи, што је довело до одлагања отварања неких бирачких места. 

НЕРЕДИ у Италији: Широм земље протести уочи парламентарних избора (ВИДЕО)

Italija
Италија / Извор: Реутерс

Одлазећи председник италијанског Сената Пјетро Грасо изјавио је да део листића није ни достављен на нека гласачка места, због чега нису ни отворена.

Бивши савез странака десног центра, на чијем челу је некадашњи премијер Силвио Берлускони, могао би да освоји највише посланичких места, али не и парламентарну већину.

Према анкетама, Покрет пет звездица, усмерен против естаблишмента, требало да буде појединачна странка са највише освојених гласова, а владајућој Демократској партији прогнозирано је треће место на овим изборима.

Ових 5 земаља имају НАЈВЕЋЕ РЕЗЕРВЕ ЗЛАТА у свету

Italija
Италија / Извор: Реутерс

Очекује се да ће медији одмах након затварања гласачких места објавити излазне анкете, а потпуни резултати очекују се много сати касније.

У Италији се данас одржавају парламентарни избори који би могли да донесу повратак добро познатих политичких имена попут бивших премијера Силвија Берлусконија или Матеа Ренција или пак једну нову неизвесност.

Избори у Италији увек су компликована ствар, али ови би могли бити још компликованији.

Берлускони у свом стилу после руковања са новинарком: Немој тако јако да стежеш руку, нећеш се удати! (ВИДЕО)

Silvio Berluskoni
Силвио Берлускони / Извор: Реутерс

Берлускони (81) се вратио у политику и са великом енергијом предводи своју странку десног центра Напред Италија. Удружио се са лидером десничарске и евроскептичне Лиге за Север Матеом Салвинијем (44).

Сам Берлускони који је четири пута био председник владе, не може да обавља јавну функцију до 2019. године због пресуде за утају пореза.

ЊУЈОРК ТАЈМС ПРИЗНАЈЕ: И САД се мешају у изборе у иностранству - РУШИЛИ СУ МИЛОШЕВИЋА!

Уместо тога, кандидат Напред Италије за премијера биће актуелни председник Европског парламента Антонио Тајани који је то и потврдио, преноси Политико. 

На левом центру налази се Матео Ренци (43) лидер Демократске партије, а снажан изазов за обе стране политичког спектра представља лидер Покрета Пет звездица Луиђи ди Мајо (31) који би, ако постигне добар резултат, могао да постане најмлађи европски премијер.

ХАОС у Болоњи: Сукоб полиције са демонстрантима, има повређених (ФОТО)

Silvio Berluskoni
Силвио Берлускони / Извор: Реутерс

Изборну кампању обележиле су теме као што су миграције, улога Италије у Европи и тржиште рада.

Посматрачи оцењују да је исход крајње непредвидив с обзиром на постојеће незадовољство грађана, нов, још нетестиран изборни систем и велики број неодлучних бирача.

Избори се одржавају по новом изборном систему који је комбинација пропорционалног система и једнокружног гласања, такозваног ФПТП система (први узима место) у коме кандидат који добије највише гласова побеђује на изборима. 

Овај систем неће омогућити првопласираној партији или коалицији да добије додатни број места у парламенту, пренео је Ројтерс.

ВЕЛИКА ТАЈНА БЕОГРАДА: Италијан направио споменик КНЕЗУ МИХАИЛУ, а онда је урадио нешто ЈЕЗИВО!

Према резултатима истраживања јавног мњења, победнику ће бити потребно да освоји око 40 одсто гласова да би формирао владу или нешто мањи проценат уколико освоји већи број места по ФПТП систему гласања, пренео је Ројтерс.

На основу резултата, могуће је више сценарија - победа партије Берлусконијеве партије Напред Италијо и Северне лиге, којој предвиђају да ће освојити узмеђу 35 и 38 одсто гласова.

Десетине хиљада миграната живе као бескућници на улицама италијанских градова

Italija
Италија / Извор: Реутерс

Једна од могућности је формирање велике коалиције Берлусконијеве партије и Ренцијеве Демократске странке који су већ разговарали о томе.

Резултати истраживања сугеришу да ове две партије неће освојити довољан број гласова да би формирале владу, навела је британска агенција.

Председник Италије Серђо Матарела има централну арбитражну улогу и једна од могућности је да ће он покушати да помогне у формирању "широке" владе са јасно дефинисаним програмом, коју би предводио технократа.

За антивладин покрет Пет звезда основан октобра 2009, инспирасан од стране италијанског комичара и активисте Бепа Грила, предвиђа се да ће сам освојити највише гласова, око 28 процената.

Ово је листа "најнеобразованијих" земаља, а ево где је Србија

izbori u Italiji, Italija
избори у Италији, Италија / Извор: Реутерс

Уколико не буде формирана нова влада, влада садашњег премијера Паола Ђентилонија обављаће дужности до одржавања нових избора, што је, такође, једна од могућности, наводи Ројтерс. На изборима се гласа за 630 чланова Доњег дома парламента и 315 у Сенату.

Бирачка места оварају се у 7 сати ујутру, а затварају у 23 часа, док се излазне анкете очекују убзро потом, а коначни резултати у понедељак.