Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТКАД ПЕТАК 13. ДОНОСИ НЕСРЕЋУ? Христова тајна вечера, његово распеће или клетва Темплара са ломаче?

13.08.2021. 14:07
Пише:
Србија Данас/Адванце.хр
Petak 13.
Петак 13. / Извор: Фото: Ilustracija/Shutterstok/Wikipedia

Много теорија постоји о овом фамозном датуму, а ево оне истините

Празноверје је издржљиво, а нека од њих трају вековима, иако су се иницијални разлози због њих већ почели заборављати. Исто вреди и за једну специфичну комбинацију дана и датума - петак 13, који пада баш на данашњи дан.  Зашто се петак 13 сматра тако несрећним даном и како је све почело?

Затворен манастир Светог Нектарија на Егини: Монахиње оболеле од корона вируса

Затворен манастир Светог Нектарија на Егини: Монахиње оболеле од корона вируса

ХОРОР - Пливача на ноћном купању опколило 50 ајкула! Снимак запрепастио јавност (ВИДЕО)

ХОРОР - Пливача на ноћном купању опколило 50 ајкула! Снимак запрепастио јавност (ВИДЕО)

ТАЛИБАНИ ЗАУЗЕЛИ 70% АВГАНИСТАНА: Гувернер провинције бежи ка Кабулу, пала још три града

ТАЛИБАНИ ЗАУЗЕЛИ 70% АВГАНИСТАНА: Гувернер провинције бежи ка Кабулу, пала још три града

Што се тиче "петка 13-ог" кроз историју су се, очекивано, појављивале разне асоцијације које су "обнављале" страх од овог дана. 

Верује се како је све почело с причом из Библије о Последњој вечери. Наиме, на истој је било укупно 13 особа - Исус Христ и његових 12 ученика. Број 13 се стога веже уз једног од присутних, издајника, а то је био Јуда Искариотски који је Исуса продао Фарисејима за свега 30 сребрњака. 

Tajna večera
Тајна вечера / Извор: Фото: Wikipedia/Tajna Вечера

Такође, веерује се како је Исус разапет на крсту у петак. Дан и број су се тако "спојили".

Но, то није једина референца на темељу које је "петак 13" остао запамћен као "јако лош дан". 
Наиме, можда још важнија била је она из 1307. године, 13. октобра (петак), када је француски краљ Филип ИВ ухапсио стотине витезова Темплара - и то по налогу папе Клемента В.

Службеног назива "Ред сиромашних витезова Христа и Соломоновог храма", познати као "Темплари" били су католички витешки ред који је основан 1119. године, а 20 година касније, 1139. папа Иноћентије II додатно их је признао булом (Омне датум оптимум папе).

С којим циљем је основан овај витешки ред, ко га је основао, и у којем временском контексту? 

Ред је основао племић Иг де Пејен, а седиште је било у Јерусалиму, покрај места где је некад стајао јеврејски храм, по чему је ред и добио име. Наиме, основани су годину дана након Првог крсташког рата с намером да помогну новом Јерусалимском краљевству да се одупре нападима муслимана из околине и пруже сигурност великом броју ходочасника који су кренули у Јерусалим након његовог освајања.

Templari
Темплари / Извор: Shutterstock

Дакле, папа Иноћентије Други их је признао и папа Клемент В их је елиминисао неких 200 година касније, а зашто? 
Зато јер су постали моћни и врло утицајни... Кроз та два века њихов број је набујао, а њихови чланови постали су јако богати. Наиме, Темплари су постали врло важни на простору једне кључне области - финансија.

Као што и знамо, разне групе које су постале утицајни финансијери кроз историју су "платили главом" од стране других који су се желели домоћи њиховог богатства и њихове моћи.

Свакако, били су и прави витезови, али тек део њих - са својим препознатљивим белим мантијама с црвеним крстом били су међу најбољим борцима за вријеме Ксташких ратова. 

Почели јесу као војни ред, али ускоро је свега само око 10% њиховог чланства отпадало на искусне борце, осталих 90% бавило се другим стварима - развијали су иновативне технике финансија које ће постати темељ раног банкарства.

Темплари су имали око 1,000 центара и удружења у Европи, а имајући у виду да су се највише бавили финансијама и економијом може се аргументовати како су витезови Темплари били прва мултинационална корпорација!

Templari
Темплари / Извор: Shutterstock

Очекивано, многи су били завидни, нарочито они који нису добро стајали финансијски... а један од њих био је утицајни француски краљ Филип ИВ.

Наиме, он је био дубоко у дуговима које више није могао враћати. Коме је дуговао? Темпларима, наравно!

И тако је одлучио "решити дуговања" на начин да ће елиминисати оне којима је дужан, а то је направио у дослуху с папом Клементом В који се такође бринуо око тога да су Темплари постали премоћни и пребогати.

Наравно, није се могло "тек тако" најпознатији витешки ред елиминисати и похапсити, требало је наћи - или осмислити - ваљани разлог. 

Овде говоримо о почетку 14. столећа- наћи "адекватан разлог" у то вријеме није било толико тешко.

Почеле су се пуштати приче о томе како су Темплари постали "развратна и грешна гомила" која се упуштала у све и свашта... од хомосексуализма до којекаквих антихришћанских обреда, између осталог и пљување по крсту.

Иако и данас о Темпларима круже разне приче (постоји теорија да су њихове праксе касније преузели масони у 18. веку), бројни историчари слажу се да је њихов "највећи грех" био тај што су били богати и што су њихово богатство хтели уграбити други. Примера ради, када је кренуо прогон, на петак 13. октобра 1307., поседи Темплара су одмах "предани" витезовима а Малтешког Реда

На темељу лажних оптужби ухапшено је на стотине Темплара. Многи су мучени те су за време мучења морали дати лажња признања. 

Касније су, као јеретици спаљени на ломачи.

Вођа Темплара, велики мајстор реда, Жак де Моле, спаљен је на ломачи пред паришком катедралом Нотрдам.

Наводно је с ломаче ускликнуо пред смрт: "Бог зна ко је прави грешник. Ускоро ће велика несрећа задесити оне који су нас осудили на смрт!". 

Templari
Темплари / Извор: Shutterstock

Била је то његова клетва, клетва петка 13, иако очигледно, није спаљен на петак 13 већ неколико дана касније.

Све у свему, око петка 13. створио се страх који се одржао до данашњих дана. Чак постоји и стручан назив за особе које се ирационално боје петка 13. - "Параскевидекатриафобија"!

Занимљиво је да није у свим земљама баш "петак 13," тај "страшан дан". На пример у земљама шпанског говорног подручја, као и у Грчкој, то је уторак 13., а у Италији је рецимо то петак 17.

Реч је о потпуном празноверју, као што су црна мачка која некоме пређе преко пута, разбијено огледало, ходање испод мердевина, отварање кишобрана у кући итд.

Но, занимљиво је истражити позадину тих празноверја и откуд долазе, а понекад сежу далеко у прошлост према неким врло важним догађајима.

Елиминација витезова Темплара свакако је био велики догађај на простору читаве Европе, који је трајно променио односе.

Шта је са Темпларима данас? Постоје ли још увек? Иако већина историчара сматра да су нестали пре 700 година, неки верују да ред никада није до краја уништен, да је отишао у "подземље" те да у некој форми егзистира и дан данас. Како смо и споменули, масони су у 18. веку преузели неке симболе, ритуале и традиције од витезова Темплара. Но, неки одбацују идеју да су масони "наследници Темплара" те верују како "оригинални" Темплари још увијек постоје, негде...