Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПИТАЊЕ ЈЕ ДАНА - ВАКЦИНАЦИЈА МЕДИЦИНАРА У СРБИЈИ ЋЕ БИТИ ОБАВЕЗНА? Једна земља ЕУ пресекла, шта јој то додноси

13.04.2021. 07:42
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vakcinacija
Вакцинација / Извор: Профимедиа

У још неколико земаља се о таквом потезу говорило

И поред пуних ковид болница, и поред десетина умрлих од последица корона вируса сваког дана, бројни здравствени радници у Србији и даље одбијају да се вакцинишу. Струка је решила да се ухвати у коштац са тим проблемом, па је, судећи према најавама, питање дана када ће вакцинација медицинара бити обавезна.

РАДИОАКТИВНА ВОДА ИЗ НУКЛЕАРКЕ ФУКУШИМА БИЋЕ ИСПУШТЕНА У ОКЕАН: Свет шокиран, да ли ће Јапан уништити морски свет?

РАДИОАКТИВНА ВОДА ИЗ НУКЛЕАРКЕ ФУКУШИМА БИЋЕ ИСПУШТЕНА У ОКЕАН: Свет шокиран, да ли ће Јапан уништити морски свет?

ПРЕКИНУТА ПРОСЛАВА РОЂЕНДАНА због три пуцња: Девојчица (9) позвала полицију да ПРИЈАВИ ОЧУХА!

ПРЕКИНУТА ПРОСЛАВА РОЂЕНДАНА због три пуцња: Девојчица (9) позвала полицију да ПРИЈАВИ ОЧУХА!

СИТУАЦИЈА У РУСИЈИ И ДАЉЕ ТЕШКА: Директорка савезне службе открила размере епидемије

СИТУАЦИЈА У РУСИЈИ И ДАЉЕ ТЕШКА: Директорка савезне службе открила размере епидемије

Србија није једина земља која муку мучи са здравственим радницима антиваксерима. Ниједна држава за сада не разматра обавезну вакцинацију за општу популацију, али гласне су расправе о томе треба ли то да буде морална и професионална дужност оних који су положили Хипократову заклетву и којима људи поверавају своје здравље и живот.

Док се здраворазумски део човечанства пита у шта још не верују лекари који не верују у једно од највећих достигнућа медицине и науке уопште, једна земља ЕУ је пресекла и одлучила да вакцина не сме бити ствар личног избора тамо где се то коси са етичким стандардима струке. У још неколико земаља се о таквом потезу говорило.

Италија

Када је 79-годишњи пацијент умро од ковида-19 на одељењу које је наводно изоловано од вируса, огласила се узбуна.

Истрага о његовој смрти 11. марта открила је кластер од 19 случајева међу пацијентима и особљем болнице Сан Мартино у Ђенови, а сумња се да је извор била медицинска сестра која је пре тога одбила да прими вакцину.

Инцидент, праћен са неколико сличних мини-епидемија у италијанским болницама и домовима за негу, истакао је забрињавајући тренд одбијања вакцине од стране здравствених радника.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Влада је поводом тога заузела оштар став, одобривши крајем марта хитан закон којим су вакцине против корона вируса обавезне за све здравствене раднике, укључујући фармацеутско особље у апотекама. Они који ипак одбију цепиво, биће премештени на друго радно место на којем неће доводити пацијенте и колеге у ризик или суспендовани без плате на годину дана.

Влада је рекла да су правила намењена "заштити медицинског особља и оних који се налазе у срединама које су изложеније ризику од заразе".

Они због којих је ова уредба и донета, очекивано су се побунили. Затворена Фејсбук страница посвећена медицинском особљу које се противи вакцинацији, оформљена је 28. марта и већ сада броји 18.000 чланова. Половина чланова се укључила у последњих седам дана, а број стално расте.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

На тој страници лекари, медицинске сестре, психолози и техничко медицинско особље се узајамно саветују како, уз помоћ адвоката или позивањем на "савест", заобићи закон који налаже медицинском особљу обавезну анти-ковид вакцинацију.

Полицију која испитује случај посебно узнемиравају предлози чланова да се масовним изостанком са посла, то јест из болничких одељења, власти принуде да одступе.

Организатори странице на коју приступ имају само чланови, планирају за 21. април велике протесте у Риму под мотом "Само уједињени, побеђујемо".

Велика Британија

Вакцинација против ковида могла би да буде обавезна за здравствене раднике који брину о најстаријим особама, рекао је крајем марта министер здравља Велике Британије Мет Ханкок. Иако вакцине, како је истакао, не би постале обавезне за ширу јавност, могле би да буду обавезна за оне чији је посао да раде са најугроженијима.

Признао је тада да, иако је више од 90 одсто штићеника домова за негу примило цепиво, стопа вакцинације међу особљем била је нижа, око 75 одсто.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Према писању британских медија, нацрт владиног документа укључује детаље о плановима за увођење закона који ће захтевати вакцинацију неговатеља. Ханкок је тада нагласио да "нису донете никакве одлуке", али је признао да владина радна група разматра то питање.

Нешто раније је писано да међу званичницима британске Националне здравствене службе постоји "жустра дебата" о томе треба ли вакцинација да буде професионална обавеза медицинског особља. Шеф те службе Крис Вити отворено је рекао да сматра да је вакцинација "професионална дужност" медицинара и да би они који је одбијају требало да буду суочени са дисциплинским поступком. Његов став је подржало Британско лекарско удружење.

Ирска

Још средином фебруара медији у Ирској су писали да би здравствени радници који одбију да приме вакцину могли да остану без посла.

Повод за то била је изјава извршног директора Ирске здравствене службе Пола Рајда да је "неопростиво" да било који здравствени радник који ради са пацијентима не прими вакцину. Додао је да свако има право да одбије вакцину, али да Закон о здрављу и безбедности дозвољава да запослени буду уклоњени са радног места ако представљају опасност за друге људе.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Након тога је и Таг Дали, директор службе за домове за негу, рекао да би он и његова агенција подржали владу уколико се одлучи да вакцинацију учини обавезном за медицинаре. Како је додао, сматра потпуно неприкладним да један здравствени радник одбије цепиво.

- Лично сматрам то неприкладним. Мислим да бисмо као друштво у неким аспектима морали да имамо нулту толеранцију према одбијању вакцинације, посебно с обзиром на оно кроз шта смо прошли као земља у последњих годину дана - казао је.

Канада

О обавезној вакцинацији за оне који су на првој линији фронта у борби против пандемије говорило се и у Канади. Наиме, откривено је да се до краја марта око 4.000 радника Универзитетске здравствене мреже у Торонту (УХН) и даље није пријавило за вакцину.

Интерна преписка званичника ове установе открила је да је то сматрано "забрињавајућим", а с обзиром на то да се земља налази усред трећег епидемиолошког таласа, покренуле су се дискусије о могућој обавезној вакцинацији.