Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПАКЛЕНИ ПЛАН ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ПРОТИВ ОРБАНА! Ако блокира помоћ КИЈЕВУ следи му ДРАСТИЧНА КАЗНА

29.01.2024. 15:39
Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Профимедиа

Ево шта Брисел спрема за Мађарску.

Европска унија планира да саботира мађарску економију, ако Будимпешта блокира нову испоруку финансијске помоћи Украјини на самиту лидера ЕУ ове недеље, преноси Фајненшел тајмс позивајући се на поверљиви план који је израдио Брисел.

БЛОКИРАНИ АУТОПУТЕВИ КОД ПАРИЗА! Француски фармери опколили престоницу, настао ТОТАЛНИ ХАОС, Макрон сазвао хитан састанакds

БЛОКИРАНИ АУТОПУТЕВИ КОД ПАРИЗА! Француски фармери опколили престоницу, настао ТОТАЛНИ ХАОС, Макрон сазвао хитан састанак

ПУТИН САОПШТИО ВАЖНУ ВЕСТ: Белорусија постала НУКЛЕАРНА сила!Aleksandar LukaÅ¡enko i Vladimir Putin

ПУТИН САОПШТИО ВАЖНУ ВЕСТ: Белорусија постала НУКЛЕАРНА сила!

ЛОШЕ ПРОГНОЗЕ Рат Израела и Хамаса могао би да траје дуже него што смо мислили: Једна ствар мора да остане главни ПРИОРИТЕТRat Izraela i Hamasa

ЛОШЕ ПРОГНОЗЕ Рат Израела и Хамаса могао би да траје дуже него што смо мислили: Једна ствар мора да остане главни ПРИОРИТЕТ

У документу који су саставили званичници ЕУ, а за који Фајненшал тајмс наводи да је имао увид, Брисел је представио стратегију којом планира да експлицитно циља економске слабости Мађарске, доведе у опасност њену валуту форинту и изазове колапс поверења инвеститора у покушају да нанесе штету радним местима и привредном расту Мађарске, ако Будимпешта не одустане од вета на помоћ ЕУ Украјини.

Мађарски премијер Виктор Орбан обећао је да ће на ванредном самиту лидера ЕУ у четвртак блокирати коришћење буџета ЕУ како би се обезбедила финансијска помоћ Украјини од 50 милијарди евра.

Уколико не одустане од својих намера, додаје се у документу Брисела, други лидери ЕУ требало би да јавно обећају да це Будимпешти трајно укинути сва финансијска средства ЕУ, са намером да "застраше тржишта", изазивајући пад форинте и пораст трошкова у задуживању у форинтама.

- Ово је Европа која говори Виктору Орбану "доста је било": време је да се стане у ред. Можда имате пиштољ, али ми имамо базуку - рекао је директор за Европу консултантске куце "Еурасиа Гроуп" Муџтаба Рахман.

Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Фото: Танјуг/АП

У документу се наводи да би у случају да не буде постигнут договор на самиту 1. фебруара, други шефови држава и влада јавно изјавили да, у светлу, како се наводи, "неконструктивног понашања мађарског премијера", не могу да замисле да би Будимпешти била обезбеђена средства ЕУ.

Како се додаје, без таквог финансирања, "финансијска тржишта и европске и међународне компаније могли би да буду мање заинтересовани за улагања у Мађарску".

Таква казна би, напомиње се, могла брзо да изазове даље повећање трошкова финансирања јавног дефицита и пад мађарске валуте.

У документу, за који ФТ наводи да је израдио званичник у Савету ЕУ, чије име није објављено, излажу се економске рањивости Мађарске, укључујући "веома висок јавни дефицит", "веома високу инфлацију", слабу валуту и највиши ниво отплате дуга у ЕУ сразмерно бруто домаћем производу.

Наводи се да радна места и привредни раст у великој мери зависе од страних финансија које су засноване на високим нивоима финансирања ЕУ.

Многе земље подржале су план Брисела, рекло је троје неименованих дипломата ЕУ за ФТ.

Мађарски министар за ЕУ Јанош Бока навео је за ФТ да Будимпешта није упозната са финансијском претњом ЕУ и поручио да његова земља не подлеже притисцима.

- Мађарска не прави везу између подршке Украјини и приступа фондовима ЕУ и одбацује да друге стране то раде - рекао је он и додао да ће Мађарска наставити да конструктивно учествује у преговорима.

Бока је навео да је Будимпешта у суботу послала нови предлог Бриселу, који подразумева да је Мађарска отворена да се користи буџет ЕУ како би се обезбедио пакет за Украјину и да се изда заједнички дуг за финансирање тог пакета, ако би се додале напомене којима се Будимпешти даје прилика да се касније предомисли.

Он је додао да Будимпешта жели да "истражи могућност конструктивнијег и европског решења" и да је предложила да би могла да подржи план од 50 милијарди евра помоћи Украјини, ако би добила могућност улагања вета на годишњем нивоу на исплате.

Како наводи ФТ, друге земље ЕУ већ су одбиле овај предлог јер страхују да би Орбан покушавао да блокира помоћ Украјини сваке године и да би извукао додатне уступке.

Један од дипломата оценио је да "нема шансе" да Орбан добије вето на финансирање.

Сијарто у Украјини

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто допутовао је у Украјину на разговоре са високорангираним званичницима те земље, неколико дана пре самита ЕУ на којем ће се тражити договор о пакету финансијске помоћи Кијеву који је блокирала Будимпешта.

Сијартови разговори у граду Ужгороду, на западу Украјине, са украјинским министром спољних послова Дмитром Кулебом и шефом председничког кабинета Андријем Јермаком уследиће након што се Мађарска током претходних седмица противила да ЕУ пружи 50 милијарди евра помоћи Кијеву.

(Тањуг)