Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПО ЧЕМУ ЋЕМО ПАМТИТИ ОВУ ГОДИНУ? Шест догађаја који су обележили свет у 2020. - немају везе са короном

28.12.2020. 17:32
Пише:
Србија Данас/РТС
svet
свет / Извор: Фото: Профимедиа

Убиства, протести, ратови не знају за пандемију. Свет јесте стао ове 2020. због коронавируса, али превирања је било широм планете.

Неке догађаје, поготово с почетка године, готово да смо заборавили због ковида. Зато вас подсећамо на неке од најзначајнијих тренутака који су обележили 2020. и променили токове историје.

"ЛЕЖЕРНИ" АДОЛФ ХИТЛЕР ИЗАЗВАО СКАНДАЛ: Јеврејска заједница бесна, захтева казну за одговорне (ФОТО)

"ЛЕЖЕРНИ" АДОЛФ ХИТЛЕР ИЗАЗВАО СКАНДАЛ: Јеврејска заједница бесна, захтева казну за одговорне (ФОТО)

БЛИЖИ НАМ СЕ КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ? Руски академик објавио добру и лошу вест

БЛИЖИ НАМ СЕ КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ? Руски академик објавио добру и лошу вест

НОВО ИСПИТИВАЊЕ: Русија најавила могућност лека против короне на бази антитела

НОВО ИСПИТИВАЊЕ: Русија најавила могућност лека против короне на бази антитела

Убиство генерала Касема Солејманија, јануар

Почетком године амерички дронови извели су напад на аеродром у Багдаду и погодили колону аутомобила. Међу петоро жртава био је и ирански генерал Касем Солејмани, командант јединица за специјалне операције.

У моменту врло повишених тензија између Ирана и САД, убиство, међу Иранцима врло поштованог генерала, довело је свет на ивицу новог блискоисточног рата. Док је амерички председник Доналд Трамп наводио да је Солејмани одговоран за смрт много Американаца, званични Техеран претио је осветом, оптужујући Вашингтон за тероризам. 

Kasem Solejmani
Касем Солејмани / Извор: Профимедиа/илустрација

Касем Солејмани важио је за блиског сарадника иранског верског вође, ајатолаха Алија Хамнеија и сматран је за могућег будућег иранског лидера. Иако није завршио војне школе непријатељи су га поштовали као врхунског стратега. Без религијског образовања за врховног иранског ајатолаха био је "живи мученик" Исламске револуције.

Хари и Меган одступили са краљевских дужности, јануар

Вест која је одјекнула светом попут бомбе и оставила у чуду читаву јавност. Принц Хари и војвоткиња од Сасекса Меган Маркл одлучили су да одступе са свих краљевских дужности и започну самосталан живот. У историји британске круне слична ствар се никада није догодила, па је иступ младог брачног пара довео читаву породицу у незавидну ситуацију.

Спекулисало се да је Меган систематично удаљавала Харија од породице, а јавност је практично сву кривицу свалила на бившу глумицу. Међутим, многи су их и бранили. И сам принц Хари је својим стилом живота одувек одскакао од уобичајеног формалног понашања краљевића и често подсећао да су медији и притисци довели до смрти његове мајке Дајане.

Најважнија реакција данима се чекала, реакција 93-годишње краљице Елизабете. Напослетну, она је подржала унука и младу снају, поручивши да разуме њихове мотиве за тако радикалан потез. Хари и Меган изгубили су титулу "њихово височанство", новац из јавних фондова за своје дужности и престали да представљају краљицу.

Антирасистички протести у САД, мај

Крајем маја Сједињене Државе устале су на ноге због још једног у низу убиства Афроамериканца од стране белог полицајца. Џорџ Флојд, 46-годишњи Афроамериканац, је преминуо у болници у Минаеполису након што му је један од полицајаца током привођења коленом притиснуо врат. У видеу који је објављен на друштвеним мрежама, чује се како је он узвикује "Молим вас, не могу да дишем", пре него што је престао да се помера. 

Смрт Џорџа Флојда покренула је лавину. Протести су почели у Миеаполису, а затим се прелили и на читаву Америку. Стотине хиљада људи марширало је улицама највећих америчких градова истичући да су и "црни животи важни" (Блацк Ливес Matter). У знак подршке Американцима протестовало се широм света – у Лондону, Берлину, Паризу.

Protesti u SAD
Протести у САД / Извор: Профимедиа

На врхунцу незадовољства грађана, полиција је немире додатно распиривала насилним поступцима, што је земљу довело готово до ивице анархије. Ухапшено је више десетина хиљада људи, уништена имовина. Упркос свом незадовољству грађана, и вероватно највећих протестима до сада, решавање проблема расне мржње није помакнуто са мртве тачке и остаје дубоко укорењено у америчком друштву.

Експлозија у Бејруту, август

Тог 4. августа у бејрутској луци ођекнуло је попут атомске бомбе. Амонијум-нитрат, који се најчешће користи као ђубриво, експлодирао је вероватно због небриге током складиштења. Експлозија је потпуно разорила луку либанске престонице, околне зграде, више од 300.000 људи остало је без крова над главом, а погинуло најмање 150 особа.

Bejrut
Бејрут / Извор: Профимедиа

Удар је био толико моћан да се осетио и на Кипру, на удаљености од 240 километара. Грађани широм света слали су поруке подршке због масовног страдања, а фотографије разореног града подсетиле су на сравњену Хирошиму и Нагасаки.

Материјална штета је, према проценама, више од три милијарде долара. Овај догађај извео је на улице грађане Либана, већ незадовољне због економске кризе и нестабилности земље.

Шестонедељни рат у Нагорно-Карабаху, септембар

Вековна тачка спорења Азербејџана и Јерменије, територија под формалном контролом Азера, али већински насељена Јерменима. Разарања, избеглиштво, десетине погинулих војника на обе стране поново су потресли ову територију, око које се преговара чак 28 година уназад. Ратно стање на Кавказу трајало је шест недеља, уз мноштво жртава на обе стране.

Jermenija, Azerbejdžan, rat, Nagorno Karabah, Nikol Pašinjan
Јерменија, Азербејџан, рат, Нагорно Карабах, Никол Пашињан / Извор: Профимедиа

Рат је окончан потписивањем споразума између премијера Јерменије, председника Азербејџана и председника Русије, савезнице Јеревана. Дужност да патролирају и одржавају ред имају руски мировњаци, распоређени дуж линије фронта.

Рат је, де факто, завршен у корист традиционалног савезника Турске, Азербејџана, који је повратио контролу над одређеним територијама Нагорно-Карабаха.

Победа Бајдена на изборима у Америци, новембар

Амерички избори за председника догађај је који уједињује највећу пажњу у односу на све друге изборе. Овогодишњи нису били изузетак, а томе је највише допринео сам актуелни председник САД Доналд Трамп, који је изгубио изборе од демократе Џоа Бајдена, оптуживши га за крађу.

Избори одржани 3. новембра били су врло неизвесни, предност у државама се наизменично мењала, а често је износила и само неколико стотина или хиљада гласова разлике. Крајњи исход гласања сазнали смо 7. новембра када су водећи медији у САД објавили да је Бајден прикупио 279 електорских гласова од неопходних 270, а Трамп 214.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Иако је прошло готово два месеца од избора, Трамп још увек није признао пораз и честитао победу Бајдену, што је својеврсни демократски стандард у САД који најављује мирни пренос власти.

Бајден ће бити 46. и најстарији председник у историји Сједињених Држава, а Камала Харис прва жена потпредседница афричког порекла. Инаугурација Бајдена биће одржана 20. јануара. Пред двојцем Демократа је много посла међу којима и здравствена и економска криза узрокована пандемијом, расне нетрпељивости, али и поларизација земље, која, чини се, никад није била дубља и видљивија.