Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПУТИН ЗАПАЊИО СТРАНЕ НОВИНАРЕ! "ОДЕСА ЈЕ РУСКИ ГРАД": Открива ко једино може да реши сукоб на Блиском истоку? (ВИДЕО)

14.12.2023. 10:36
Пише:
Србија Данас
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko/Pool

Важан дан за Русију

Председник Русије Владимир Путин одржава велику годишњу конференцију за медије, која ће, како је најављено, ове године бити у комбинацији са директном линијом како би председник Русије одговарао на питања грађана.

"ХОЋУ ДА УБИЈЕМ НЕКОГ" Језиве речи девојчице (12) која је ножем напала наставницу! Ђаци бежали, она их помахнитало јурила Francuska policija

"ХОЋУ ДА УБИЈЕМ НЕКОГ" Језиве речи девојчице (12) која је ножем напала наставницу! Ђаци бежали, она их помахнитало јурила

ВЕЛИКИ ДАН ЗА РУСИЈУ: Путин се тачно у 10 часова обраћа нацији, стигло му ДВА МИЛИОНА питања!Vladimir Putin

ВЕЛИКИ ДАН ЗА РУСИЈУ: Путин се тачно у 10 часова обраћа нацији, стигло му ДВА МИЛИОНА питања!

ЦЕО СВЕТ КЉУЧА Блиски исток у пламену, Русија и Белорусија спремне за одговор НАТО-у (ФОТО)rusija

ЦЕО СВЕТ КЉУЧА Блиски исток у пламену, Русија и Белорусија спремне за одговор НАТО-у (ФОТО)

"Треба веровати у велики руски народ", саопштио је на крају руски предедндик! 

Животна правила и савети Путина

Председник мирно подноси стрес захваљујући осећају дужности. Путин је истакао да је научио да иде ка циљу, не обазирући се на ситнице.

Треба дочекати Нову годину са својим најмилијима, заједно се нечим бавите, укључујући спортом.

Путин је рекао и да је недавно позвао неименованог младића да играју шах и на питање да ли ће победити, добио је одговор "тешко".

Путин је такође приметио да многи људи на Западу верују да Русија све ради како треба, посебно у погледу заштите традиционалних вредности. 

Путин о Молдавији

Све наше интеграционе планове градимо на основу добровољности свих учесника у процесу и обостраној користи. Трговински промет између земаља Евроазијског економског савеза, имамо предности у погледу инфраструктуре и транспортног наслеђа.

Ако Молдавија не жели да нам се придружи, то је њихова ствар. Недавно су били најсиромашнија земља у Европи, а сада су их претекли и Украјинци. Ако желе да плате гас 30% скупље него раније - то је њихова ствар.

Где ће Молдављани са својим пољопривредним производима (ако не у Русију)? За нас присуство Молдавије у ЗНД није од велике вредности. Ако желе, ми смо срећни. Не, то је њихова ствар.

Путин о Карабаху

Нисмо ми напустили Карабах, већ власти Јерменије. Чак ни о овој одлуци нисмо били посебно обавештени. Не мислим да је у интересу Јерменије да прекине чланство у Евроазијској економској заједници, ОДКБ и ЗНД.

Руски председник о специјалној војној операцији: "Победићемо!"

- Не треба говорити о карактеру оних који живе у Донбасу, укључујући оне у Луганској Народној Републици. Борили су се толико година, нису одустајали и побеђују. Сигуран сам да ће победа бити наша - рекао је Путин.

Он је такође захвалио свима који живе у Донбасу и пожелео им пуно успеха. Велика годишња конференција за штампу руског председника ове године је комбинована са директном линијом.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko/Pool

Путин: Погледи Русије и Републике Српске се потпуно подударају

Будућност Босне и Херцеговине и Републике Српске треба да одређују људи који тамо живе, без обзира на то каква решења покушавају да им наметну, поручио је руски председник Владимир Путин на годишњој конференцији за новинаре.

- Позната нам је ситуација у РС и БиХ и оцене те ситуације, наше и вашег политичког руководства, потпуно се подударају. Што се тиче будућности БиХ и РС, њу треба да одређују људи који живе на тој територији и ма каква решења из прошлости да им се намећу, ако желимо да живимо у уравнотеженом свету, на крају треба узети у обзир планове и тежње људи који тамо живе. Управо на тим принципима градићемо будућност наших односа са РС и БиХ - рекао је Путин одговарајући на питање новинарке бањалучке АТВ. 

Путин разговарао са АИ двојником

Током конференције грађани су имали прилике да виде како изгледа када Путин разговара са својим "двојником". Наиме, емитован је видео АИ генерисаног Владимира Путина који је правом председнику Русије постављао питања.

Путин о Емануелу Макрону

Путин је открио и да нема у плану да се састаје са француским колегом Емануелом Макроном, са којим је више пута разговарао од почетка рата у Украјини.

- Имали смо веома добре пословне односе. Спремни смо да наставимо сарадњу са Француском, али је француски председник у једном тренутку прекинуо све односе са нама. Нисмо ми то зауставили, ја нисам, он јесте. Ако постоји интересовање, спремни смо да то наставимо, ако нема интереса, можемо и без њих - рекао је Путин.

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

"Уверен сам у оно што радим"

Путин је на конференцији рекао и да у многим градовима света "многи мисле да је оно што радимо исправно".

- Број људи који подржавају Русију експоненцијално расте. Уверен сам у оно што радим - рекао је Путин.

Одлазак на Олимпијске игре

Путина су питали о одласку на Олимпијске игре и спорту генерално у Русији. Потом је емитован видео снимак деце са Крима, који моле Путина да имају салу где да тренирају.

- Спорт је свет и створен је да уједини људе, а не раздвоји - рекао је Путин да је комерцијализација спорта убија "олимпијски покрет".

- Спорт би требало да буде ван политике и да уједини људе - рекао је Путин и рекао да спортистима треба дозволити да путују, да се такмиче и тренирају.

- Када ме питате да ли да идемо на ОИ морамо да видимо услове које постављају, застава, химна, итд. Спортисти толико раде да треба да се пусте да се такмиче. Без обзира на заставу сви знају ко су наши спортисти и зато сам подстицао наше да иду на ОИ. Али треба да размотримо услове, ако су политички мотивисани и спречавају наше велике спортисте да се такмиче, они који освајају злато и сребро... Ако спортисти из Динама или нешто не могу да се такмиче јер су наводно повезани са војском, ако је идеја да се отарасе наших асова и да покажу да се наш спорт не развија, то значи да Министарство спорта и ОКР треба да анализирају све и донесу одлуку - рекао је Путин.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Tanjug/Alexander Казаков/Спутник/Кремлин Поол Пхото виа АП

О односима са западом и подршци Украјини

Путин је рекао да нормализација односа са Европском унијом независи само од Русије.

- Они су ти који хоће да нас да изгурају - рекао је Путин. Тврди и да је Русија деценијама покушавала да изгради "нормалне односе" са Украјином. Тренутне односе са Украјином упоредио је са грађанским ратом.

- Нисмо хтели да кваримо односе ни са ким. Москва је покушала да гради односе са Украјином деценијама. У једном тренутку наши противници организовали су државни удар у тој земљи, а трентни и конфликт изгледа као велика трагдијеа. Цео југоисток Украјине је увек био проруски - рекао је Путин.

- У суштини, Руси и Украјинци су један народ. Ово чему сада сведочимо је велика трагедија која личи на грађански рат између браће на супротстављеним странама - рекао је председник Русије. Он је у једном тренутку рекао и да је "Одеса руски град".

- Сви знају за то, а тамо извлаче неке историјске глупости - рекао је Путин.

- Истовремено, после 2014. схваћено је да Москви неће бити дозвољено да изгради нормалне односе са Украјином. Западне земље су потписали као гаранти споразума између Јануковичеве владе и демонстраната, али су после кратког времена организовале и рушење легитимне власти. Све је то довело до трагедије коју сада доживљавамо, а Европа немо стоји и гледа - рекао је Путин.

Путин је рекао и да Виктор Орбан није проруски политичар, већ неко ко шири националне интересе своје земље "за разлику од других лидера у ЕУ". Говорећи о САД рекао је да ће односи бити нормализовани тек када "Америка покаже поштовање и затражи компромис са Русијом, уместо да користи силу и санкције". 

Dmitrij Peskov, Vladimir Putin
Дмитриј Песков, Владимир Путин / Извор: Профимедиа

"Украјина заказала"

Путин је рекао и да су "непријатељске снаге свугде пропале“ у својој контраофанзиви и да су концентрисале артиљеријске ударе у "веома уском" подручју на левој обали Дњепра.

- Они гурају свој народ и ови људи ће бити убијени. Они иду у друге земље тражећи новац, а сада морају да покажу да украјинска војска има бар неке шансе да нешто постигне без размишљања о губицима - рекао је Путин.

Мислећи на председника Украјине Володимира Зеленског, описао је украјинско политичко руководство као "будаласто и неодговорно".

Путин коментарисао сукоб Израела и Хамаса

- Гледам шта се догађа у Појасу Газе. Хоћу да кажем да Ердоган има главну улогу у томе да се нормализује тамо ситуација. Он је један од лидера који гледа како да промени ствари на боље и да створи услове за дугорочан мир и то је јасно и желим му све најбоље. Све што се догађа је катастрофа - рекао је Путин и додао да има додирних тачака са Украјином,

- Хајде сви да видимо шта се догађа у Украјини и Појасу Газе. У Украјини се не догађа оно што се догађа у Гази, тамо је на хиљаде деце и жена. Па и први човек УН је рекао да је Газа највеће гробље на свету - рекао је Путин и додао да "улога УН у том сукобу" није неуобичајена.

- УН је створен да пронађе компромис, ако се не пронађе, онда нема доношења одлука. Ништа ново, одувек је било тако, још од Хладног рата - рекао је Путин.

Истакао је и да постоји план да Руси подигну своју болницу у Појасу Газе и да је о томе разговарао и са Нетањахуом.

Palestina, Izrael
Палестина, Израел / Извор: Shutterstock

Цитирао Бизмарка

Путину је потом постављено питање које је наводно упутио руски војник, који је у Донбасу. Говорећи о томе шта ће ветерани да раде после рата, војник је питао да ли је могуће основати тело које би им омогућило школовање школараца.

- То је веома, веома релевантно у највећем степену и то је апсолутно очигледно током прекретнице у историји коју доживљавамо - каже Путин који је потом цитирао Бизмарка.

- Ратове не добијају генерали, њих добијају учитељи, свештеници - рекао је Путин додајући да је "важно децу васпитавати у патриотизму". 

Економски и технолошки суверенитет будућност су сваке земље

- Многи су изненађени да се наша земља није распала под санкцијама. Хтели су да догурају земљу до распада. Ипак, захваљујући високој консолидацији друштва и стабилности финансијског система земље, Русија се изборила са притиском. Поред тога, улогу је одиграо и развој војне компоненте - рекао је Путин. Он је рекао да је најбољи индикатор раст БДП-а.

- Русија се повратила од великог пада и има велики корак напред - рекао је председник Русије и додао да се развија и индустрија и да ће бити отварања нових радних места. Путин је најавио и раст плата, а потом је истакао да Русија има рекордно низак број незапослених од 2,9%.

- Никад тако није било, ово је одличан параметар - истакао је Путин и додао да се смањује јавни дуг Русије.

Vladimir Putin primanje ambasadora
Владимир Путин примање амбасадора / Извор: Профимедиа

Хоће ли бити нове мобилизације?

Путин је говорио и о другом таласу мобилизације. Истакао је да је у првом таласу регрутовано 300.000 људи и да нема потребе за новом мобилизацијом.

- Ти људи су се добро борили, 14 њих су хероји Русије, 244.000 је у зони борби. Формирани су пукови за одржавање опреме, људи су веома тражени. Отказ је дала 41.000 љуфи због здравствених разлога. Након тога, прешли смо на ангажовање војног особља на основу уговора. До јуче смо успели да регрутујемо 486.000 људи. А прилив људи спремних да бране своју отаџбину се не смањује - додао је Путин.

О рату у Украјини

Председник Русије је потом говорио о рату у Украјини. Упитан о миру Путин је рекао: "Мир ће доћи када ми постигнемо наше циљеве", рекао је Путин.

Он каже да циљеви Русије остају непромењени, понављајући да су то "денацификација и демилитаризација Украјине".

- Говоримо о неутралном статусу Украјине, денацификацији и демилитаризацији. У Кијеву су тврдили да тамо нема нациста, али када начелник кијевске администрације аплаудира бившем SS војнику, није ли то знак нацизације? - питао је Путин.

Путин је рекао да Украјина добија много оружја, али додаје да ће им оружја ускоро понестати.

- Стигло је све што је Запад обећао да ће послати Кијеву, чак и више. Ипак, руска војска успешно уништава то оружје - тврди Путин.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Пристигло је више од милион и по питања

Ове године конференција за медије и директна линија су спојени, па се очекују питања акредитованих представника домаћих и страних медија, али и обичних Руса. Како је раније саопштено, пристигло је више од милион и по питања, а теме о којима би Путин требало да прича су друштвени проблеми и достигнућа, економски показатељи, међународна ситуација...

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће на догађају бити представници страних медија из "пријатељских и непријатељских земаља".

- Сви они који још имају акредитацију у Министарству спољних послова, а за стране новинаре је обавезна, настављају свој посао овде - нагласио је он. Последњи пут је директна линија са Путином одржана 30. јуна 2021. године, а трајала је 3 сата и 40 минута.

Готово четворочасовна конференција за новинаре одржана је 23. децембра те године, подсећа агенција РИА.