Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОГЛЕДАЈТЕ САНАТОРИЈУМ ЗА БОГАТАШЕ: Ко је ушао имао је стравичну смрт (ВИДЕО)

08.02.2017. 18:03
Пише:
Телеграф
ukleta kuća
уклета кућа / Извор: Фото: Youtube/ ALL4DOGS ТРАИНИНГ & РЕХАБИЛИТАТИОН/Принтсцреен

Језиво

Неколико километара изван градића Бејкона, смештеног у савезној држави Њујорк, налази се празна викторијанска вила. Саграђена је 1859. године у готик стилу за Џосефа Ховланда, генерала у Грађанском рату, који јој је доделио име Тиоранда. Вила се налази у шуми са погледом на реку Хадсон, а 1915. претворена је у прву америчку лиценцирану приватну психијатријску болницу. Елитна психијатријска болница била је окружена са више од 24 хектара земље на којој су се налазили базен, теретана и терен за голф.

Некад резервисан за богаташе, овај је санаторијум пре 16 година затворио врата и од тада кућа, у којој су се лечиле бројне познате особе, стоји празна. Међу осталима, у вилу је у потрази за излечењем своју вољену супругу Зелду сместио и познати амерички писац Френсис Скот Фицџералд. Клиренс Слокум био је шкотски лекар који се специјализовао за прогресивне третмане лечења менталних болести.

МАЈКА МОНСТРУМ: Хтела да прикрије рођење, па лешеве својих шест беба крила у магацину

ukleta kuca
уклета куца / Извор: Фото: Youtube/ ALL4DOGS ТРАИНИНГ & РЕХАБИЛИТАТИОН/Принтсцреен

Зграду је преименовао у Крејг хаус, а он и његов син Џонатан веровали су да се пацијенти могу излечити интензивном терапијом причањем, у комбинацији с укусном храном и рекреацијом попут голфа, скијања и сликања. Крејг хаус деценијама је била најпрестижнија рехабилитациона кућа, рај за пацијенте дубоког џепа којима треба излечење. У стварности, то је било место велике туге и очаја.

Франсис Сејмур, супруга славног глумца Хенрија Фонде, и мајка Џејн Фонде, у клиници је 1942. године себи одузела живот, тако што је пререзала врат жилетом. Роземари Кенеди, сестра Џона Ф. Кенедија и најстарија ћерка Џозефа и Роуз Кенеди, након контроверзне лоботомије, која је са 23 године дошла у ментално стање двогодишњакиње, такође је била смештена у Крејг хаусу. Зелда Фицџералд, која је боловала од шизофреније, прво се лечила у клиници Пипс, која је била део познате болнице Џон Хопкинс у Балтимору.

ПСИХИЈАТАР СКРОЗ ОДЛЕПИО: Киднаповао 64 пацијента и 11 лекара па нестао

ukleta kuca
уклета куца / Извор: Фото: Youtube/ ALL4DOGS ТРАИНИНГ & РЕХАБИЛИТАТИОН/Принтсцреен

У време док се Зелда лечила у Пипсу, Ф. Скот Фицџералд завршавао је свој роман “Блага је ноћ” (Тендер ис the Night). Temeljeći причу на стварним писмима своје супруге, Фицџералд је створио лик лепе и проклете Никол Драјвер. Зелда је прочитала први рукопис романа. Била је ван себе, па је због бојазни да ће себи одузети живот стављена под стални надзор. Фицџералд је тада одлучио да је пресели у Крејг Хаус код доктора Слокума. Архива њиховог дописивања и њезног лечења доступна је у библиотеци Универзитета Принстон и врло је тужна.

У једном је писму Фицџералд написао: „Оставио сам простор за наду на малим путевима које воде до Зелдиног санаторијума“. Она би између својих сеанси с доктором Слокумом играла голф и сликала. А Скоту је написала: “На свету је све доступно. Имам малену собу за сликање са прозором који је виши од моје главе, баш онако како ми се свиђа.”

СЕ*С, ДРОГА И СОБА ЗА ЛЕШЕВЕ: Језива исповест радника на КРУЗЕРУ

ukleta kuca
уклета куца / Извор: Фото: Youtube/ ALL4DOGS ТРАИНИНГ & РЕХАБИЛИТАТИОН/Принтсцреен

За Зелду, међутим, није било лека, а месечни трошкови боравка у санаторијуму су износили 750 долара, што је за оно врееме (1934. годину) било јако скупо. Како се њена болест погоршавала, а рачуни постали превисоки за једног писца, Фицџералд је преселио у јефитинији санаторијум: Хајланд, смештен у градићу Ашевил у Северној Каролини. Последње писмо које је Зелда икада написала Скоту било је из Крејг хауса. “Кад будеш спреман да направиш промену, ја ћу бити спремна да одем. Јако ми недостаје дом, упркос лепоти овог места“, написала је она.

Живот златног пара завршио је трагедијом. Зелда и Скот последњи пут су се видели 1938. године. Фицџералд се тада већ био преселио у Холивуд у ком је и умро од алкохолизма 1940. године. Зелда је умрла 1948., након пожара који је избио у кухињи болнице у Ашевилу. Нена смрт је била грозна.Закључана у својој соби чекајући терапију електрошоковима жива је изгорела. Некад ексклузивна болница затворена је 1999. године, али трагедија те куће није завршила њеним затварањем. Године 2003. купио је Роберт Вилсон, менаџер с Вол стрита.

СВЕШТЕНИК НАРКОМАН?! Полиција Мијанмара пронашла више од 4,5 МИЛИОНА ПИЛУЛА метамфетамина

У децембру 2013., тада 87-годишњи Вилсон бацио се, након што је преживео мождани удар, кроз прозор свога стана смештеног на подручју Апер вест сајда. Некадашњи елитни санаторијум данас је тихо и застрашујуће место и чини се да је у потпуности заборављен и занемарен.

Унутрашњост зграде одлично је очувана, изгледа као да су доктор и његови пацијенти тек изашли из соба. Зелда је у својим најгорим тренуцима писала вољеном супругу: “Туга и осећај краја остављајући неко место је добра емоција. Драго ми је да се прича не може променити и још је једно место уклето. Стара туга и на пола заборављена срећа спремљене су тамо где се опет могу ухватити.”