Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОХВАЛИО СЕ СИЛНИМ УБИСТВИМА "Гробље сам напунио сам" ОВОГ ЧОВЕКА јуре још од убиства судије Фалконеа 1993. године (ФОТО/ВИДЕО)

02.10.2021. 17:58
Пише:
Србија Данас/Курир
ubica
убица / Извор: Фото: Профимедиа

За Матеом Месином Денаром, познатом и као Дијаболик, тренутно око 150 италијанских специјалаца претражује десетине кућа и локација на Сицилији.

Од петка ујутру је покренута опсежна акција у којој се претресају куће сарадника мафијаша на познатом острву а све и сврху лова на врховног кума Коза Ностре, једне од јавећих мафишашких организација са Сицилије.

НЕЗАПАМЋЕНА ПОРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА: Седмочлана породица погинула када је ауто упао у реку у Пакистану

НЕЗАПАМЋЕНА ПОРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА: Седмочлана породица погинула када је ауто упао у реку у Пакистану

СИСИ ИМА ДА ИХ ГОНИ ПО МИШЈИМ РУПАМА АКО ТРЕБА: ИСИС учинио неопростиво, уследиће казна неслућених размера! (ФОТО)

СИСИ ИМА ДА ИХ ГОНИ ПО МИШЈИМ РУПАМА АКО ТРЕБА: ИСИС учинио неопростиво, уследиће казна неслућених размера! (ФОТО)

ХОРОР У РЕСТОРАНУ! Избо менаџера јер му је рекао да мора да НОСИ МАСКУ

ХОРОР У РЕСТОРАНУ! Избо менаџера јер му је рекао да мора да НОСИ МАСКУ

Капо ди капи је у бекству још од 1993. године након бомбашког напада у којем су убијени чувени тужиоци Ђовани Фалконе и Паоло Борселино (1992.) због чега је већ осуђен у одсуству на доживотну робију јер се сматра једним од идејних твораца ових злодела.

Фалконе, његова супруга и три члана његове полицијске пратње убијени су 23. маја 1992. године када су им аутомобиле дигли у ваздух на ауто-путу док су се возили до Палерма са оближњег аеродрома.

Борселино је, заједно са пет чланова његове пратње, убијен два месеца касније, у експлозији аутомобила бомбе док је прелазио улицу у Палерму испред куће његове мајке.

Надимак Дијаболик је добио по истоименом лику из италијанског стрипа а шира јавност је за њега сазнала након појављивања на насловној страни магазина L'Espresso уз наслов "Ево новог шефа мафије" у априлу 2001. године.

Према магазину Форбс налази се међу 10 најтраженијих криминалаца на свету.

Једним од нових лидера Коса Ностре сматра се дефинитивно од хапшења Бернарда Превенцана у априлу 2006. године, као и Салватореа Ло Пикола у новембру 2007. године. Ипак, као врховни шеф или главни кум, Месина је виђен након смрти Бернарда Превенцана 2016. године и Салватореа Рина 2017. године.

ПОХВАЛИО СЕ: Напунио сам гробље сам

Међутим, Матео је још од најмлађих дана утирао свој мафијашки пут. Рођен је 26. априла 1962. године у Кастелветрану у провинцији Трапани на Сицилији. Његов отац, Франческо Месина Денаро, познат као Дон Сисио био је такође један од шефова мафијашке комисије регије Трапани. Матео је научио да користи пиштољ са 14 година, а своје прво убиство починио је са 18 година. Према неким подацима сматра се да је убио најмање 50 људи, а једном приликом се похвалио: "Сам сам напунио гробље".

ubica
убица / Извор: Фото: YOUTUBE ПРИНТСРЕЕН / L'ESPRESSO

Често је представљен као немилосрдни плејбој мафијаш који вози скуп порше, на руци скупоцени сат познатог бренда и препознатљиве наочаре за сунце. Облачио је упадљива одела познатих италијанских дизајнера а познат је био и као страствени гејмер.

Најпре преузима улогу шефа области Кастелветрана и околних градова након природне смрти свог оца 1998. године,а након хапшења Вићенца Вирге 2001. године преузима вођство мафије читаве провинције Трапани. Процењује се да је руководио "војском" од око 900 људи и био признат од стране 20 мафијашких породица. Иначе Трапани мафија се сматра самим чврстим темељем Коза Ностре и најмоћних поред породица у палерму.

Огромне заплене

Полиција је у јануару 2010. године запленила грађевинске компаније, виле, продавнице и возила у вредности од око 550 милиона евра од грађевинског магната на западној Сицилији, Розарија Касија, за кога се верује да је био један од главних банкара и перача новца за Месина Денара. Такође, 700 милиона евра имовине одузето је од магната супермаркета Ђузепеа Григолија крајем 2008. године и 200 милиона евра од грађевинског тајкуна Франческа Пекоре у новембру 2009. Укупно је заплењено 1,4 милијарде евра, из чега се јасно види колико је дубоку укорењена Дијаболикова финансијска моћ.

У септембру 2010. године полиција је у рекордној заплени одузела имовину вредну 1,5 милијарди евра од сицилијанског бизнисмена Вита Никастра који је оптужен за рад са Месином Денаром. Као један од начина прања новца улагао је у обновљиве изворе енергије сунца и ветра.

Многи његови сарадници су похапшени, заплењена је имовина енормне вредности али италијанске власти не одустају од лова на Месину. Једном приликом описали су стратегију лова на њега као "осушити воду у кпојој плива".