Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО ЈЕ ПАО РУСКИ АВИОН? Круже три теорије, али има питања на које још нема одговора (ВИДЕО)

25.01.2024. 21:19
Пише:
Србија Danas/Kurir.rs/Nova/CNN
avion
авион / Извор: Фото: Printscreen Iks/SkyAboveUkraine

Овај случај већ има знатних политичких импликација.

Пад руског војног транспортног авиона Иљушин Ил-76, који се срушио у Белгородској области у близини границе са Украјином и даље је под велом мистерије, јер је нејасно да ли је до несреће дошло јер је оборен пројектилом или је у питању технички квар. Према руским властима, једно је сигурно - у стравичној несрећи погинуло је свих 74 путника.

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ АМЕРИЧКОГ НОВИНАРА: Откривена понуда Запада Зеленском пред почетак рата, његова реакција говори све (ВИДЕО)Volodimir Zelenski

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ АМЕРИЧКОГ НОВИНАРА: Откривена понуда Запада Зеленском пред почетак рата, његова реакција говори све (ВИДЕО)

УСПЕХ КОЈИ ЋЕ УЋИ У ИСТОРИЈУ: Начин на који Руси упали у Авдејевку изучаваће се у војним уџбеницима (ВИДЕО)Avdijevka

УСПЕХ КОЈИ ЋЕ УЋИ У ИСТОРИЈУ: Начин на који Руси упали у Авдејевку изучаваће се у војним уџбеницима (ВИДЕО)

РУСИ ПРОНАШЛИ ЦРНЕ КУТИЈЕ "ИЉУШИНА": Следи анализа која ће дати одговоре на многа питања!Oboren ruski avion

РУСИ ПРОНАШЛИ ЦРНЕ КУТИЈЕ "ИЉУШИНА": Следи анализа која ће дати одговоре на многа питања!

Прве слике олупине су неуверљиве: један видео приказује последње минуте авиона како пада на земљу пре него што експлодира. Међутим, руске власти су тврдиле да су за несрећу криве украјинске ракете које су довеле до смрти 65 украјинских ратних заробљеника, заједно са шест чланова посаде и три члана особља који су били Руси, пише CNN.

Руско Министарство одбране саопштило је да је авион уништио противваздушни ракетни систем распоређен у украјинској области Харков, око 80 километара од места где је авион пао. Руси су навели како је њихов радар открио лансирање.

Министарство одбране је такође тврдило да је украјинско руководство веома добро знало да ће, према устаљеној пракси, украјинско војно особље бити транспортовано авионима на аеродром Белгород ради размене.

Као одговор, украјинска војна команда није признала да је пуцала на руски транспортни авион. Званичник украјинске одбрамбене обавештајне службе је потврдио да је размена заробљеника требало да се деси у среду, али није признао да зна логистичке детаље руске стране размене. Наведен је још један украјински војни извор који тврди да је авион превозио руске пројектиле, а не заробљенике.

Дакле, поставља се питање да ли су Украјинци заиста били свесни времена и путање авиона. Два регистратора лета у авиону могу дати одговоре. Представник хитне службе рекао је руској државној новинској агенцији РИА Новости да су пронађени уређај за снимање параметара лета и диктафон и да су у добром стању.

Међутим, постоје и друге последице ове катастрофе.

Андреј Картаполов, који је председник Одбора за одбрану Думе у Москви, изнео је значајну тврдњу тврдећи да су испаљене ракете из система Патриот или немачке производње ИРИС-Т које су испоручене Украјини, али није понудио никакве доказе. Украјина се обавезала да неће користити оружје које је добила за напад на руску територију, тако да би то било значајно одступање од договора. У сваком случају, ИРИС-Т не би имао домет да погоди Иљушина. Са друге стране, Патриот распоређен тако близу границе са Русијом, би био у домету авиона.

Поједини посматрачи такође истичу да је руска противракетна одбрана у тој области у среду била у стању приправности и да је украјински дрон оборен непосредно пре пада авиона. Међутим, гувернер Белгорода Вјачеслав Глатков рекао је да се то догодило на локацији западно од града, што је најмање 60 километара од места пада авиона.

Оно што такође уноси забуну у јесте да су, према руској верзији догађаја, украјинске ратне заробљенике чувала само три руска службеника. Бивши украјински ратни заробљеник, Максим Колесников, објавио је на платформи X да је у авиону из Брјанска у Белгород било око 20 војних полицајаца на 50 затвореника.

Дакле, ова катастрофа већ има више политичких елемената и још много питања која су остала без одговора.

- Информациони рат није ништа мање важан од борбе на фронту… Непријатељ је подмукао. Сви знамо које ужасне методе Русија може да употреби да дестабилизује украјинско друштво - рекао је украјински омбудсман за људска права Дмитро Лубинец.

Заиста, руско Министарство одбране у свом саопштењу наводи да је "извршењем овог терористичког напада украјинско руководство показало своје право лице – занемарило је животе својих грађана".

Подсетимо, Русија је тврдила да је Украјина убила своје ратне заробљенике у нападу на камп у Олењивки у Доњецку пре 18 месеци, тврдња која је после опсежне форензичке истраге изгледала крајње сумњива. Тада, као што је највероватније у овом случају, никаква независна анализа на терену није била могућа.

Али велики руски војни авион без противракетне одбране који се приближава Белгороду, који је и сам честа мета украјинских дронова, био би примамљива и вредна мета за Украјину.

Али Украјинци су проширили домет и учесталост својих напада на Русију, користећи беспилотне летелице, ракете и саботаже. Раније овог месеца, украјинска војска је тврдила да је оборила један од најнапреднијих руских авиона – А-50, изнад Азовског мора. Није било визуелних доказа о олупини, а руско Министарство одбране није одговорило на тврдњу. Неки аналитичари верују да су Украјинци за тај напад користили ракету Патриот, али то није утврђено. Ракете Патриот углавном имају домет нешто испод 160 километара.

Истовремено, помиње се опција да су Руси оборили авион који је био пун украјинских заробљеника и жртвовали своје чланове посаде.

Извор: Србија Данас/Kurir.rs/Nova/CNN/M.A.