Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВАКИ ТРЕЋИ ПЕДОФИЛ ЈЕ СВЕШТЕНИК КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ: Велика истрага у европској држави, испливали језиви детаљи

30.07.2021. 18:22
Пише:
Србија Данас/Јутарњи лист
katolička crkva
католичка црква / Извор: Фото: Shutterstock/Ilustracija

Ватикан био принуђен да се укључи у истрагу

У готово трећини пријављених случајева педофилије од 2017. до 2020. године починиоци су свештеници, саопштила је пољска државна комисија за проучавање педофилије.

Само у Travelland-u промо цене грчких хотела 4*

Само у Travelland-u промо цене грчких хотела 4*

МОНСТРУМ ИСКАСАПИО НОЖЕМ ДЕВЕТ МАЧАКА: Убијао их без кајања, а сада га чека заслужена казна (ВИДЕО)

МОНСТРУМ ИСКАСАПИО НОЖЕМ ДЕВЕТ МАЧАКА: Убијао их без кајања, а сада га чека заслужена казна (ВИДЕО)

ПРШТАЛЕ ВАРНИЦЕ ИЗНАД БАЛТИЧКОГ МОРА: НАТО кренуо да пресретне непознате авионе, а онда схватио да су то Руси

ПРШТАЛЕ ВАРНИЦЕ ИЗНАД БАЛТИЧКОГ МОРА: НАТО кренуо да пресретне непознате авионе, а онда схватио да су то Руси

Истрагу о педофилији у пољској Цркви спроводе Ватикан, пољска Црква и посебна државна комисија, којој је Црква одбила да да документа.

Комисија је проучавала 345 случајева у том периоду. У 100 њих свештеници су наведени као злостављачи деце млађе од 15 година, наводи се у првом извештају пољске државне комисије који је објављен у уторак. Од тих 100 случајева, комисија је државном тужилаштву проследила 55 захтева за истрагу, а 36 се односило на непријављивање педофилије.

У 35 посто случајева починиоци су чланови породице жртве. Државна комисија основана је 2019. године и од тада од Цркве нису добили тражену документацију, жалили су се медијима. Иако су их уверавали у своју спремност за сарадњу, ништа од тога се није остварило, рекао је председник комисије Блажеј Кмициак.

Пољска црква истражује случајеве педофилије у црквеним редовима одвојено од државе, а паралелну истрагу спроводи Ватикан. За годину дана Ватикан је казнио осморицу пољских бискупа зато што су прикривали свештеничку педофилију, између осталог забранивши им обављање црквених обреда.

Под истрагом Ватикана је и пензионисани краковски надбискуп, кардинал Станислав Џивиц, бивши секретар покојног папе Јована Павла ИИ. Краковског кардинала терете да није озбиљно третирао пријаве за педофилију, преноси АП.

Папа Фрања прихватио је оставку бискупа Збигњева Кјерниковског крајем јуна, након ватиканске истраге о бискуповом "немару" у случају свештеника који је злостављао малолетника у бискупији Сиедлце коју је водио од 2002. до 2014. године.

Само неколико дана након што је Ватикан објавио да истражује оптужбе против пензионисаног пољског кардинала Киерниковског, Католичка црква у Пољској објавила је свој извештај да би показала да је озбиљна у борби против сексуалних злочина свештенства. Према другом извештају пољске цркве о педофилији, од 2018. године примили су 368 нових тужби због сексуалног злостављања малолетника, које су од 1958. године починила 292 свештеника. Приближно половина односи се на децу млађу од 15 година.

Одбацили су десет одсто тужби због недостатка кредибилитета, у 50 одсто случајева истрага се наставља, а 39 одсто тужби показало се веродостојним. Тих 39 одсто односи се на 144 случаја које је у почетној фази истраге Ватиканска конгрегација за доктрину вере потврдила као веродостојне.

Извештаје су поднеле жртве, њихове породице, други свештеници и новинари, преноси АП. Најављујући податке о новим извештајима о педофилији у црквеним редовима, поглавар Католичке цркве у Пољској надбискуп Војциц Полак извинио се жртвама и затражио опроштај.

Први извештај објавила је Пољска црква у марту 2019. године, за период од 1990. до 2018. године. Извештава се да је пријављено 382 свештеника због злостављања 625 дечака и девојчица. У оба извештаја наведена су имена 42 починиоца свештеника.

У јуну је поглавар цркве у Пољској, надбискуп Vojciech Полак, затражио опроштај од "повређених и свих оних који су шокирани злом у Цркви", напомињући да бројке саме по себи не изражавају сву дубину драме сексуалног злостављање малолетника од стране неких свештеника.

Објављујући цифре, Пољска црква покушава да ојача свој пољуљани углед у јавности и убеди Ватикан да учини све како би вратио углед Цркви и негира да деценије ћутања о педофилним злочинима значе да су починиоци уживали подршку Цркве.

Заслужујемо поверење јавности, рекао је надбискуп Полак, јер је Пољска црква доказала да њен унутрашњи систем реаговања на понашање на штету малолетника делује.

Случајеви педофилије одјекнули су у Пољској неколико година након што је тема доспела у фокус западних медија, подстакнута болним открићима у САД-у, Ирској, Немачкој и бројним другим земљама. У земљи у којој се 90 одсто становништва идентификује као католици, а Црква ужива изузетан друштвени и политички утицај, само два документарна филма из 2019. и 2020. године са шокантним сведочењима људи који су били жртве сексуалног злостављања свештеника док су деца привлачила пажњу на случајеве педофилије.

Због заташкавања случајева педофилије и подршке строгом закону о побачају, који је сада забрањен чак и у случају тешких малформација плода, многи млади Пољаци окрећу се од католичке цркве, у земљи од 40 милиона. Све већи број Пољака напушта Католичку цркву, преноси Еуроњуз. Колико је њих званично затражило избацивање из Цркве, није објављено, али црква у Пољској каже да многи од оних који су напустили Цркву нису били нарочито религиозни.

То су вероватно одлуке људи који већ дуже време формално нису у Католичкој цркви, каже Пиотр Пиечала, директор Одељења за католичке науке у Варшавско-прашкој бискупији. Било је четири таква случаја у парохији у којој он ради, рекао је.

Међутим, активиста Крзстог Гвиздала каже да их је све више, а Црква њихов број неће да објави јер им то не иде у прилог. Краковски бискуп је рекао да је 2020. године у његовом крају било 450 таквих отпадника.

Али само прошле године, 3.000 људи дало је изјаве на мојој веб страници (www.apostazja.eu) да напуштају краковску бискупију, рекао је Гвиздаłа.

То није једина веб локација у Пољској која нуди обрасце за пријаву за испис из Католичке цркве. Ове године има шест пута више таквих извештаја, каже активиста Гвиздала.