Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈМАЊЕ 58 ПОГИНУЛИХ: Поплаве Европу бациле на колена, људи чекају спасиоце на крововима (ФОТО/ВИДЕО)

16.07.2021. 07:52
Пише:
Србија Данас/Независне
poplave
поплаве / Извор: Реутерс

За десетинама људи још се трага

У немачким савезним покрајинама Порајње Фалачка и Северна Рајна-Вестфалија ситуација, након обилних киша које су прошле ноћи узроковале изливање многих река, још увек није под надзором. Погинуло је најмање 58 особа, а за десетинама се још трага.

ПРОНАЂЕНА ТЕЛА У НЕКАДАШЊОЈ ВИЛИ ЧУВЕНОГ ДИЗАЈНЕРА: Чека се коначан узрок смрти, све открила собарица

ПРОНАЂЕНА ТЕЛА У НЕКАДАШЊОЈ ВИЛИ ЧУВЕНОГ ДИЗАЈНЕРА: Чека се коначан узрок смрти, све открила собарица

ИЗРАЕЛЦИ ПОЧЕЛИ ДА ПУЦАЈУ ПО СВОЈИМА: "Гвоздена купола" умало направила фаталну грешку

ИЗРАЕЛЦИ ПОЧЕЛИ ДА ПУЦАЈУ ПО СВОЈИМА: "Гвоздена купола" умало направила фаталну грешку

ПРВА ДАМА ХАИТИЈА СЕ ОГЛАСИЛА НАКОН ПОКУШАЈА АТЕНТАТА: Послала срцепарајућу поруку из болнице (ФОТО)

ПРВА ДАМА ХАИТИЈА СЕ ОГЛАСИЛА НАКОН ПОКУШАЈА АТЕНТАТА: Послала срцепарајућу поруку из болнице (ФОТО)

- Има мртвих људи, има несталих, многи су у опасности. Нисмо никад досад видели овакву катастрофу - рекла је премијерка савезне покрајине Порајње-Фалачка Малу Дрејер. Још се не зна колико људи чека спасиоце на крововима кућа.

Бројни људи морали су напустити своје куће, а у Леверкузену је евакуисана болница у којој је било 468 пацијената након што је нестало струје за више од 200.000 корисника на том подручју. Вода је у општини Сулд однела више од шест кућа.

 

Одсечени од света

У многим су местима становници одсечени од остатка света. У суседној покрајини Северна Рајна-Вестфалија током интервенције и покушаја спашавања грађана од водених маса погинула су два полицајца.

Премијер те савезне покрајине и кандидат Демохришћанске уније ЦДУ/ЦСУ за канцелара Армин Лашет упутио се према граду Хаген, који је међу најтеже погођеним местима у тој савезној покрајини.

У граду Хагену, кроз који протичу четири реке, многи су делови града одсечени од остатка света. У овом граду на рубу Рурске области су у помоћ оклопним возилима пристигли и припадници Бундесвера. Министар обране Анегрет Крамп-Каренбауер говори о преко 3.000 припадника. Оближни историјски градић Алтена је и даље одсечен од света.

Железнички промет на читавом западу земље је колабирао, а власти апелују на грађане да не путују без изричите потребе.

Железнички саобраћај је прекинут и према суседној Белгији и Холандији, где су поједина подручја такође погођена поплавама.

Катастрофалне поплавама погодиле су и Белгију у којој је у протекла два дана шест особа изгубило живот, а у Лијежу градске власти позивају становнике да напусте центар града. Киша која готово непрестано пада последња два дана довела је до изливања река, посебно реке Мезе.

У четвртак су спасилачке службе пронашле четири жртве поплава у околици града Вервиера на истоку Белгије, а још две особе су пронађене у два друга места, јављају белгијски медији.

Најтеже је погођена франкофона регија Валонија, на југу и истоку Белгије те делови Фландрије.

У Лијежу, који лежи на реци Мези, очекује се даљи раст водостаја до метар и по. Градске власти позивају све који су тамо послом или из других разлога да напусте град, а становницима да се попну на више спратове. Полиција је нешто иза 15 сати позвала становнике да напусте и центар Лијежа.

Према белгијским медијима, толики водостај реке Мезе није забележен од 1926. године. Ситуација је критична у целој Валонији, нарочито у градовима који леже на реци Мези и њезиним притокама.

С поплавама се бори и најјужнија холандска покрајина Лимбург. За тај је део земље објављен црвени аларм јер метеоролози предвиђају да ће пасти већа количина оборина. У граду Валкенбургу, недалеко од Мастрихта, 433 куће су остале без струје, а штићеници дома за старије и немоћне су евакуисани. На терен је изашла и војска како би се покушала умањити штета која прети од поплава.

 

ЕУ нуди помоћ

Европска унија је Немачкој и земљама Бенелукса понудила помоћ погођеним подручјима.

- ЕУ је спремна помоћи - поручила је преко Твитера председница Европске комисије Урсула вон дер Лејен.

Влада савезне покрајине Порајње-Фалачка је одржала изванредну седницу на којој су договорени даљњи кораци у борби против водене стихије.

Метеоролошке службе за остатак дана најављују даљње падавине, али у мањим количинама него до сада.

 

У готово свим деловима западне Немачке су последњих дана забележене рекордне количине оборина.

Њемачки Црвени крст, који учествује у акцијама спашавања на погођеним подручјима, саопштио је како се Њемачка мора боље припремити за катастрофе овакве врсте које би у будућности могле постати учесталије.

 

Ризик од поплаве у Француској

На североистоку Француске такође пада обилна киша, а у деловима државе је проглашена узбуна од поплаве.

МетеоФранце је објавио да би данас на североистоку државе могло пасти до 90 милилитара по метру квадратном кише, што је количина која би иначе пала у три до четири недеље. Тло је већ засићено водом, а могући су одрони, упозоравају.

poplave
поплаве / Извор: Реутерс

 

Швајцарска језера у опасности 

У Швајцарској су обилне кише заситиле тло и узроковале одроне и активацију клизишта.

Власти у Женеви препоручују грађанима да избјегавају подручја уз реке, а забрињава их и растући ниво Женевског језера.

Ризик од поплаве био је велик на обалама ријеке Лимат, а власти су такође позвале људе да не одлазе у шуме због јаких олуја и удара вјетра који прелазе 100 км/х.

MeteoSchweiz упозорава да постоји велики ризик од плављења језера и реке Ројс. 

Неколико планинских превоја и тунела затворено је, а железнички саобраћај поремећен је у неколико делова земље, објавиле су швајцарске железнице.

}