Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТОМА ФИЛА О СЛУЧАЈУ ЂОКИЋ: Адвокат открива како је пре хапшења знао да је убица РОЂАК

28.10.2021. 12:53
Пише:
Србија Данас/Мондо
toma-fila
тома-фила / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Адвокат Тома Фила први је рекао у јавности да је убица породице Ђокић највероватније рођак. Због чега у Србији најчешће убија "брат брата" и по ћему се ова убиства разликују од осталих?

Убиство трочлане породице Ђокић уздрмало је целу Србију и након тога је одјекнула вест да је осумњичени Горан Џонић, близак рођак. Он је убрзо приведен заједно са својим синовима, за које се такође претпоставља да су умешани у језиво убиство, а да је мотив био новац. 

Због чега су у Србији честа убиства међу родбином, како се она разликују од других злочина, шта су најчешћи мотиви и разлози за тако нешто и на који начин полиција открива да се ради о рођаку, открили су Марко Ницовић, адвокат и бивши начелник полиције града Београда и адвокат Тома Фила. 

ЏОНИЋ ПЛАНИРАО БЕКСТВО НА СВЕТО СРПСКО МЕСТО: Сковао паклени план у који је покушао да увуче ДВА ПРИЈАТЕЉА

ЏОНИЋ ПЛАНИРАО БЕКСТВО НА СВЕТО СРПСКО МЕСТО: Сковао паклени план у који је покушао да увуче ДВА ПРИЈАТЕЉА

ИЗВЕШТАЈИ ИЗ МЕДИЈА РАЗОТКРИЛИ ЏОНИЋА: Позвао се на једну ствар која нема везе са убиством Ђокића

ИЗВЕШТАЈИ ИЗ МЕДИЈА РАЗОТКРИЛИ ЏОНИЋА: Позвао се на једну ствар која нема везе са убиством Ђокића

Алексић данас први пут на суду ЗБОГ ЧЕТИРИ СИЛОВАЊА: Долази са наногицом из кућног притвора, познато колика затворска казна га очекује

Алексић данас први пут на суду ЗБОГ ЧЕТИРИ СИЛОВАЊА: Долази са наногицом из кућног притвора, познато колика затворска казна га очекује

УБИСТВА ЗВЕРСКИЈА ОД ОСТАЛИХ

Након убиства веома често се испостави да је починилац неко из најближе околине, најчешће породице или уже родбине, каже Марко Ницовић. 

- То су најчешће убиства због имовине, наследства, новца. Често је случај да постоје дуговања или да једна од страна није задовољна поделом имовине. Око 50 одсто убиства међу рођацима настаје из материјалних разлога - објашњава Марко Ницовић.

ПОРОДИЧНА РАЗБОЈНИЧКА ПЉАЧКА

У убиствима међу родбином и ближим члановима породице у Србији често постоји и додатни мотив осим новца, који може да "превагне". 

- Није реткост да све то прати осећање неравноправности или изопштености из породице. Често се дешавају у афекту и специфичном расположењу, пошто постоји патолошка мржња и велике емоције. Познат је случај убиства код Младеновца где је син искасапио оца, зато што је оставио ћерки имовину. Зато је најважније прво проверити са киме је убијени човек живео, какви су карактери тих људи, да ли је био у свађи са неким. Када су у питању Ђокићи, то је породична разбојничка пљачка - каже Ницовић.

ТОМА ФИЛА "ПРЕДВИДЕО" ДА СЕ РАДИ О РОЂАКУ

Адвокат Тома Фила је још пре него што је убица породице Ђокић ухапшен, изјавио за медије да кривца треба тражити међу рођацима и пријатељима. 

- Убицу по свему судећи треба тражити међу Ђокићевим рођацима и познаницима. Убице су тачно знале које навике има Горан, где иде, колико се задржава, коме највише верује и од кога страхује. Постоји неколико теорије да је Ђокића те ноћи зауставио човек који је био маскиран у полицајца, па је из тог разога њему стао или рођак или познаник кога није могао да одбије - рекао је за медије адвокат Тома Фила пре хапшења Џонића.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

УБИЦУ ЛАКШЕ ОТКРИВА НОВАЦ НЕГО ОСВЕТА

На питање како је погодио да је у питању убиство међу рођацима, рекао је да је у питању дугогодишње искуство и судска пракса, где је било много сличних случајева. 

- Човек се са породицом кретао у сред ноћи. Не би имао разлог да стане непознатом човеку, већ само некоме кога познаје. Притом, убиства међу родбином, пријатељима и комшијама у Србији је честа. Скоро увек је мотив новац или освета. Када је новац то се лакше открива и то је човек који је био упућен у посао и зараду оних које је убио. Када је освета то се теже открива, посебно ако се убица ангажује и траг не води директно до рођака - објашњава Тома Фила. 

ЈЕДИНИ СТРАХ БИО ДА ГА НЕ УХВАТЕ

Код овог убиства не постоје показатељи да су била умешана било каква друга осећања осим користољубља, каже Тома Фила. 

- Код рођака имате сујету, завист и убиства која се дешавају импулсивно. У случају Ђокића није у питању импулс, убиство је било планирано, мада не професионално. Код људи који су способни за такав злочин постоји само један страх, да га не ухвате - објашнајва адвокат за МОНДО. 

ПРЕ 14 ГОДИНА СЛИЧНО УБИСТВО

Масакр са потенцијално сличним мотивима као у случају Ђокића, догодио се и пре 14 година, колико полиција већ истражује брутално убиство Драгице, Зорана и Жељка Обрадовића, као и Маје Гостић у београдском насељу Жарково. Злочин који још није решен догодио се 27. октобра, на велики српски празник Свету Петку. Ова стравична четворострука ливидација ни до данас није rasvetlljena.

Убијена је трочлана породица, брачни пар и њихов син, а у погрешно време и на погрешном месту нашла се девојка младића која је такође убијена. Она је у дошла у посету свом момку јер је сутрадан требало сви заједно да путују.

Породица Обрадовић и девојка њиховог сина Маја Гостић убијени су у згради Спасеновићевој улици, а стравичан призор затекао је комшија који је на врата стана покуцао јер му се Зоран није јављао на телефон кобне вечери, а требало је да иду на фудбал. Најпре је, у ходнику стана, угледао Драгичине ноге и тако схватио да се догодио злочин.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

НАЈСУРОВИЈА УБИСТВА РОЂАКА У СРБИЈИ

Божидар Дачић (77) је 2017. године у породичној кући у месту Барич код Голупца убио је хицима из пиштоља сина Мирослава (57), ранио снају Горицу (55), а потом пресудио зету Павлу Живковићу. Трећу жртву, супругу Раду (76), која је покушала да побегне, убио је у кревету сестричининој у кући. Крвави пир, у који је кренуо око осам сати ујутро, завршио је у дворишту сеоске цркве, где је пресудио себи. Дачић се пре злочина, наводно, посвађао са сином око ТВ антене. Мештани Барича су причали да је данима пре злочина био чудан, те да је ишао у село Јабуковац, у коме се десет година раније догодио један од највећих масакра.

Раде Шефер је у мају 2015, јутро након венчања сина Властимира, у селу Ором убио свог таста Јенеа Трачика и ташту Гизелу, а потом убио снаху Наталији, њене родитеље Шандору и Каролини, а затим и своју бившу супругу Рожу. Покушао да убије и сина, али је остао без метака. Крвави пир окончао је Наталијин теча, Емануел Донжон, који је Шефера ударио столицом у главу и убио га. Раде се, како су мештани тврдили, није мирио са тиме да га је жена оставила, а снају није волео.

Љубиша Богдановић је 2013. године починио је најмасовније убиство у Србији у селу Велика Иванча, побивши 13 својих комшија и рођака. Масакр је започео у сопственој кући, где је пресудио сину Бранку и мајци Добрили, а тешко ранио супругу Јаворку. У кући Деспотовића убио је Микаила и Милену, њиховог унука Горана, као и његову супругу Јовану, која је у рукама носила двогодишњег сина Давида. Код Стекића је ликвидирао Драгану и њену свекрву Даницу, у кући Јешића мајку и сина Љубицу и Милоша, а онда и Велимира и Олгу Мијаиловић. У себе је пуцао тек кад је видео полицију, а преминуо је два дана касније у Ургентном центру.