Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОСЛЕ НЕМАЊЕ ЈОШ ЈЕДНА ЖРТВА ВЕЛИКЕ БЕЛЕ АЈКУЛЕ: Покидала му артерију и откинула ногу - напади забележени у летовалиштима широм света (ФОТО)

06.01.2022. 22:00
Пише:
Србија Данас/П.С.
Napad ajkule
Напад ајкуле / Извор: Фото: Shutterstock/Twitter Printscreen/@Morana46648438

Мушкарац је изгубио ногу у језивом нападу велике беле ајкуле.

Британац Мајкл Коен (43) изгубио је ногу током напада велике беле ајкуле у Јужној Африци. Његов лекар потврдио је за The Сун да му је требало седам литара крви због повреда које је задобио током напада. Њему је ајкула поцепала форталну артерију и вену, због чега је изгубио десну ногу и део левог стопала. 

Како преноси MailOnline, случајни сведоци бруталног напада, који су у том тренутку покушавали да уоче китове, приметили су ајкулу како се приближава Коену, који је пливао неколико метара од обале у Кејптауну. 

ПОХВАЛИО СЕ СИЛНИМ УБИСТВИМА "Гробље сам напунио сам" ОВОГ ЧОВЕКА јуре још од убиства судије Фалконеа 1993. године (ФОТО/ВИДЕО)

ПОХВАЛИО СЕ СИЛНИМ УБИСТВИМА "Гробље сам напунио сам" ОВОГ ЧОВЕКА јуре још од убиства судије Фалконеа 1993. године (ФОТО/ВИДЕО)

ДВОЈИЦА ЕЛЕКТРИЧАРА БРУТАЛНО УБИЈЕНА! Пошли у село око 11 сати да обаве посао, ни слутили нису шта им се спрема

ДВОЈИЦА ЕЛЕКТРИЧАРА БРУТАЛНО УБИЈЕНА! Пошли у село око 11 сати да обаве посао, ни слутили нису шта им се спрема

НЕЗАПАМЋЕНА ПОРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА: Седмочлана породица погинула када је ауто упао у реку у Пакистану

НЕЗАПАМЋЕНА ПОРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА: Седмочлана породица погинула када је ауто упао у реку у Пакистану

Зауставили су возило и узвикивали повике упозорења, али било је касно. Ајкула је несрећног мушкарца већ напала и одвукла га испод површине воде. 

Док се ајкула спремала да га нападне поново, они су заронили и успели да извуку Коена који је убрзо пребачен у болницу. 

ЦРНА СТАТИСТИКА

Према доступној статистици, током 2020. године уочен је пораст броја напада ајкула. Само у Аустралији, ајкуле су усмртиле седморо људи, сурфера и пливача, што је највећи број смртних случајева од 1934. године, пренео је Гардијан. 

Научници наводе да је могући узрок повећане агресивности ајкула током 2020. године, ниже температуре у централном Пацифику, због чега су траћиле плен у приобалним подручјима. 

Ajkula
Ајкула / Извор: Профимедиа/илустрација

НАПАДИ АЈКУЛА ТОКОМ 2021. ГОДИНЕ

Подсећамо, током ове године, забележено је више случајева напада ајкула. У јуну је ајкула напала Београђанина Немању на једној плажи у Калифорнији, наневши му озбиљне повреде. 

Само два дана после, ајкула је напала девојчицу (7) док је пливала на плажи у Јужној Каролини. Девојчица је пребачена у болницу са повредама које, срећом, нису биле опасне по живот. Сведоци су рекли да је девојчица уједена за лист.

Застрашујући и незапамћени напад ајкуле догодио се раније ове године, у чувеном јорданском летовалишту Акаба на Црвеном мору. Двојица мушкараца су била на падобрану који је био тик изнад воде, док је падобран био прикачен на брод који их је возио. У једном тренутку брод је стао, а они су ногама буквално додиривали површину воде када је из дубине искочила ајкула која је једног од њих двојице зграбила за ноге.

НАЈЈЕЗИВИЈИ НАПАД У ИСТОРИЈИ

Један од најпознатијих напада ајкула догодио се након што је USS Индианаполис потопљен од стране јапанских торпеда у Тихом океану 1945. године. Неколико дана било је потребно спасиоцима да пронађу брог, због тога што је мисија била толико тајна да нико није пријавио нестанак брода. Када је морнарички спасилачки брод стигао, само 317 људи је и даље било живо од скоро 1.000 који су преживели првобитно потапање. Тиграсте ајкуле су криве за већину смрти, преноси Национална Географија.

Замбези ајкула је такође позната по нетипичном понашању за време напада. На енглеском носи назив bull схарк – бик ајкула, због тенденције да упорно напада, ударајући мету, кружећи, ударајући поново и тако нон-стоп. Четрнаестогодишња девојчица које је недавно била жртва фаталног напада ајкуле на Флориди била је ударена од стране ове ајкуле које није желела да јој пусти ногу, чак ни када су се спасиоци појавили. Наставила је да кружи и напада, пробајући да угрози другог спасиоца.

Ajkula
Ајкула / Извор: Профимедиа/илустрација

ЗАШТО НАПАДАЈУ ЉУДЕ?

У већини случајева, ајкула угризе жртву, остане неколико секунди (вероватно вукући жртву кроз воду или испод површине), а потом пусти. Веома је ретко да ајкула начини неколико напада за редом како би се хранила људском жртвом. Ајкула једноставно погреши у процени да је човек нешто што она обично једе. Једном када ајкула осети укус, она схвати да то није њена уобичајена храна и онда пушта.

Ајкулина забуна је лакша за разумевање једном када поченмо да гледамо на ствари из њене перспективе. Многе жртве напада су сурфери или људи који користе буги даске. Ајкула која плива испод види груби овални изглед са рукама и ногама који висе и веслају. То је подсећа на морског лава (главну ловину велике беле ајкуле) или морску корњачу (уобичајену храну за тиграсте ајкуле).