Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

“ЕНЕРГЕТСКО ОРУЖЈЕ” ИЛИ ПРИРОДНА КАТАСТРОФА?! Бизарне теорије завере о пожару на Хавајима круже мрежама - ово је права истина, а ево и доказа! (ФОТО/ВИДЕО)

16.08.2023. 22:36
Пише:
Србија Данас/Блиц
požar
пожар / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@MattWallace888

Лажне тврдње о смртоносним шумским пожарима који су разорили Хаваје – укључујући оне да су "непознате силе" узроковале катастрофу ласерским зраком – задобиле су пажњу на интернету.

Обмањујући постови долазе из различитих извора и налога, али генерално имплицирају да су “елите” или владине агенције намерно започеле пожаре.

ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА ЛОКАЛНОГ СТАНОВНИШТВА: Омиљена дестинација на УДАРУ стравичних пожара и јаког ветра који их распламсава (ВИДЕО)

ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА ЛОКАЛНОГ СТАНОВНИШТВА: Омиљена дестинација на УДАРУ стравичних пожара и јаког ветра који их распламсава (ВИДЕО)

НОВИ СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС! Заљуљало се жестоко!

НОВИ СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС! Заљуљало се жестоко!

СТРАВИЧНО! Клизиште потерало воду у језеро и заробило рударе - броје се мртви (ВИДЕО)

СТРАВИЧНО! Клизиште потерало воду у језеро и заробило рударе - броје се мртви (ВИДЕО)

Неке од најпопуларнијих теорија су формулисане у питањима о “наративу” и износе тврдње да су алтернативни погледи “цензурисани”, иако су прикупили милионе прегледа.

Иако о Мауију, хавајском острву које је тешко погођено пожарима, круже специфичне гласине, оне се уклапају у општи образац који је више пута виђен након екстремних временских дешавања и природних катастрофа, кад политички мотивисани активисти хоће да умање потенцијални утицај климатских промена, пише BBC.

“Енергетско оружје”

Снимци и слике којима се тврди да шумски пожари нису били природна катастрофа, и да су уместо тога узроковани “оружјем усмерене енергије” или “ласерским зраком” или експлозијиом, задобили су милионе прегледа на друштвеним мрежама.

Један видео прегледан 10 милиона пута тврди да приказује велику експлозију на Мауију непосредно пре пожара.

Али овај снимак је оригинално био вирални клип који се у мају делио на “ТикТоку”, а показује експлозију трансформатора у Чилеу.

Слика запаљене цркве на Хавајима, за коју се тврди да приказује ласерски зрак како је погађа, прегледана је девет милиона пута.

Али, слика је дигитално измењена.

Оригинална слика цркве Вајола у Лахајни, града који је до темеља изгорео у пожару, агенције АП од 8. августа, нема ни “ласерског зрака” нити зрака светлости.

Форбс” пише да је “X”, бивши “Твитер”, последња три дана преплављен лажним сликама и теоретичарима завере који тврде да су катастрофални пожари на Мауију узроковани ласерским зраком из свемира. Можда је најпрегледанија верзија била слика Мета Воласа, десничарског инфлуенсера који често комуницира са новим власником платформе Илоном Маском.

- Да ли сте спремни да се носите са истином? - написао је Волас.

Ватрена кугла и бљескови светлости

И друге лажне слике су задобиле гомилу прегледа.

Једна приказује ватрену куглу и блиставу траку светлости која се уздиже ка ноћном небу, праћену такође тврдњама да пожари нису природни феномен.

- Какви су то бљескови светлости током пожара на Мауију, Хаваји? - упитала је “ТараБул”.

Претрага на интернету за ранијим верзијама ових слика открива фотографију која приказује контролисано сагоревање у нафтној рафинерији у Охају.

Оригинално је објављена у јануару 2018:

Пруга светлости, позната као “светлосни стуб”, је оптичка илузија формирана рефлексојим кристала леда у хладном дану, наводи BBC.

За сличну слику тврди се да приказује огроман сноп светлости на Мауију непосредно пре пожара.

Али, у стварности је у питању лансиранање ракете “фалкон 9” компаније “SpejsX” у мају 2018.

Колико лансирање ракете може да изгледа необично показује овај снимак (прави) испод из октобра 2018.

Ту је и слика која говори о “црвеном ласерском зраку”.

- Кад су Хаваји икад имали шумске пожаре који уништавају куће и топе фарбу са аута… питајте метеоролога - навео је корисник “ГТМЦР”.

Зашто дрвеће стоји?

Постоје тврдње које циркулишу онлајн о снимцима са Мауија на којима се види да неко дрвеће и даље стоји док су куће и возила спаљени, а људи указују на слике као доказ да су пожари намерно подметнути или да се њихов прави узрок скрива од јавности.

- Све је изгорело сем дрвећа, али немојте то истицати иначе сте теоретичар завере - наводи корисник “Панишер” у посту на “X”, који је прегледан више од 24 милиона пута.

- Шокантно је колико су људи глупи. Постоје неки људи који би прогуглали овакве ствари и сазнали о томе како неко дрвеће може да преживи пожар. А онда су ту и они људи који мисе да је влада платила дрвеће да не изгори или тако нешто - иронично је прокоментарисао лажне наводе корисник “Буги2988”

Ипак, очигледно је да снимак јасно приказује спаљену вегетацију, заједно са неким палмама које још увек стоје.

У реакцији на вирални садржај, преко опције “X” платформе “напомене заједнице”, корисници су додали контекст и чињенице, наводећи да су се неке биљке адаптирале да преживе пожаре захваљујући слоју термалне изолације који обезбеђује њихово одумрло лишће, кора или влажно ткиво.

Такве биљке су познате као пирофити.

“Елита отима земљу”

Сем гласина о “оружју усмерене енергије” и дрвећу, у виралним постовима се шире спекулације да су неки од богатих становника острва и власници других кућа намерно започели пожаре да приграбе вредно земљиште у Лахајни.

У једном виралном снимку тврди се да су домаћи земљопоседници на Мауију одбили да продају земљу компанијама за инвестициони менаџмент и локалним богаташима.

Указује се на лажне гласине о енергетском оружју а потом се износе спекулације да има нечега у томе јер су медији назвали те гласине “теоријама завере”.

Други вирални пост прегледан је 10 милиона пута на налогу на “X-u” који често шири лажне информације које оповргавају корисници преко “напомена заједнице”.

Он укључује листу богаташа који наводно поседују имовину на Мауију, снимак Лахајне из ваздуха и тврдње да је образац деструкције сумњив.

Из “X-a” још нису коментарисали ове наведене случајеве.

Узрок пожара на Мауију још није познат, али још се није појавио конкретан доказ који би указао да су они намерно подметнути са циљем отимања земље.

Ипак, поднета је тужба против главног снабдевача електричном енергијом на Хавајима.

Тврди се да су далеководи које је пренео ураган Дора довели до ширења пожара у Лахајни.