Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Хтели су да је убију, бори се за девојчице, а изненадиће вас када видите ко је њен отац

19.10.2017. 12:44
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Malala Jusufzai
Малала Јусуфзаи / Извор: Профимедиа

Права истина о најмлађој добитници Нобелове награде за мир

Малала Јусуфзаи је пакистанска активисткиња и борац за образовање девојчица. Године 2014, са 17 година, добила је Нобелову награду за мир, чиме је постала најмлађа особа у историји која је добила ову награду за било коју област. Она је инспирација великом броју људи, а њена животна прича утицала је на многе.

Зашто жене не добијају Нобелову награду: Поражавајући подаци из прошлости откривају горку истину

Уједињене нације ЗАДОВОЉНЕ због доделе Нобелове награде за мир ИЦАН-у

Право на образовање

Рођена је 12. јула 1997. године. Пореклом је из града Мингаоре који се налази у провинцији Хајбер-Пахтунва на северозападу Пакистана. Позната је као борац за право на образовање и права жена, посебно у долини Сват, где су Талибани забранили девојчицама да похађају школу.

Током 2009. године, када јој је било 11–12 година, писала је блог под псеудонимом за Би-Би-Си. У том блогу је описивала свој живот под талибанском влашћу, њихову борбу за превласт над долином Сват и износила је своје ставове о образовању за девојчице.

Исте године Њујорк тајмс је снимио документарац о њој. Своју борбу је наставила давањем бројних интервју за новине и телевизију. Већ тада ју је Дезмонд Туту номиновао за Међународну дечију награду за мир коју је и добила 2013. године.

Malala Jusufzai
Малала Јусуфзаи / Извор: Профимедиа

Атентат

На њу је 9. октобра 2012. године покушан атентат. Атентатор је ушао у школски аутобус приликом њеног повратка из школе и испалио јој два хица у главу и врат. Одговорност за овај напад су преузели талибани.

Након атентата је била у критичном стању, али јој се здравствено стање побољшало па је пребачена у Бирмингем на даље лечење.

Већ 12. октобра педесет исламских верских лидера у Пакистану је изрекло фатву против оних који су били умешани у атентат. И поред тога талибани су и даље намеравали да убију њу и њеног оца.

Атентат на њу је привукао велику пажњу у свету, а чак су били организовани и протести у неколико градова у Пакистану. И сам председник те земље Асиф Али Зардари је осудио овај догађај, назвавши га нападом на цивилизоване људе.

Бројни политичари и познате личности су јавно стали у Малалину одбрану и осудили овај злочин.

У својој аутобиографији, објављеној 2013. године, Малала је писала о претњама смрћу, које је добијала месецима пре напада.

Malala Jusufzai
Малала Јусуфзаи / Извор: Профимедиа

Казна за атентаторе

Суд у Пакистану осудио је десет талибана на доживотне казне затвора због оружаног напада на активисткињу Малалу Јусуфзаи.

У Пакистану је доживотна казна затвора 25 година, а осуђеници имају право на жалбу вишем суду.

Пакистанска војска објавила је у септембру 2014. године да су талибани ухапшени у операцији у којој су, поред војске, учествовале полиција и обавештајне службе.

Портпарол војске Асим Бајва рекао је да је група талибана планирала напад на још 22 особе поред Малале, по налогу талибанског вође Фазлулаха.

Популарност широм света

Овај покушај атентата је покренуо подршку Малали Јусуфзаи широм света. Дојче веле је Малалу у јануару 2013. године представио као најпознатију тинејџерку на свету.

Малала је чак 2013. године добила прилику да упозна тадашњег америчког председника Барака Обаму и његову супругу Мишел, који су је угостили у Овалном кабинету.

Специјални изасланик Уједињених нација за глобално образовање Гордон Браун је покренуо петицију под слоганом „Ја сам Малала“ са циљем да сва деца широм света до краја 2015. године буду у школама.

Петиција је довела до тога да је Пакистан ратификовао прву повељу о праву на образовање.

Часопис Тајм је 29. априла 2013. године на својој насловној страни објавио Малалину фотографију као једне од 100 најутицајних особа на свету.

Malala Jusufzai
Малала Јусуфзаи / Извор: Профимедиа

Награде

У 2013. години била је номинована за Нобелову награду за мир.

И поред тога што је била међу фаворитима за добијање овог признања, награда је додељена Организацији за забрану хемијског оружја.

Тако је постала најмлађа особа номинована за ову награду (16 година) и прва девојчица која је за њу икада номинована.

У седишту Уједињених нација је 12. јула 2013. године одржала говор о праву на образовање, а у септембру исте године је свечано отворила градску библиотеку у Бирмингему.

Малала Јусуфзаи је добитница награде Сахаров за 2013. годину. Влада Канаде јој је доделила почасно држављанство због њене борбе за заштиту људских права.

Године 2014. она је била ко-прималац Нобелове награде за мир, заједно са Каиласхом Satiarthijem, за борбу против сузбијања права деце и младима за образовање.

Тада је постала најмлађа особа која је икада добила Нобелову награду.

Malala Jusufzai
Малала Јусуфзаи / Извор: Профимедиа

Образовање

Мала је од 2013. до 2017. године похађала средњу школу Едгбастон у Бирмингему. Године 2017. примљена је у Лејди Маргарет Хол на Оксфорду. Малала студира филозифију, политику и екномију.

Последњих дана поново је доспела у центар пажње због свог облачења на факултету. На друштвеним мрежама се појавила њена фотографија на којој се види да носи панталоне и чизме са штиклом.

Неки су је критиковали јер је одбацила традиционалну муслиманску одећу, а други су били одушевљени њеним новим изгледном, уз коментар да „коначни личи на нормалну младу жену“.

Malala Jusufzai
Малала Јусуфзаи / Извор: Профимедиа

Отац дипломата

Међутим, оно што је мање познато јесте да је Малалин отац, Зиаудин Јусуфзаи - пакистански дипломата. Ради при УН као Специјални саветник за глобално образовање и као пакистански аташе за образовање при њиховом конзулату у Великој Британији.

Године 2015. примио је почасни докторат из области права на Универзитету Вилфрид Лауриер у Вотерлоу у Канади, за велики допринос миру, као и за своје активности из области образовања девојчица у Пакистану. Поред Малале, Зиаудин има и двојицу синова.

Он се највише бавио образовањем своје ћерке. У једном интервјуу Малала је рекла да је испрва хтела да постане докторка, али да ју је отац инспирасао да се бави политиком.

Зиаудин често о својој ћерки говори као о нечему посебном, а њој је било допуштено да увече остане будне после своје браће и да разговара о политици.

О овој страни приче о Малали као симболу нечег што је требало да буде, мало се пише и зна. многи је називају маркетиншким производом и средством у борби за савим нешто друго него за шта се представља.