Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРИЧА СЕ ДА ПУТИН НЕЋЕ ДОЖИВЕТИ КРАЈ ГОДИНЕ: Шок тврдње да руски лидер има ВЕЛИКЕ проблеме са здрављем

26.10.2023. 08:05
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Појавили су се и наводни докази о његовим двојницима.

Ако је за веровати разним наводним инсајдерима из Кремља, руски председник Владимир Путин је болестан, умире, има рак, Паркинсонову болест, мењају га његови двојници и шта све не. Али, шта је истина?

СТВАРА СЕ ЈАКО ПАРТНЕРСТВО: Путин све ближи са овом земљом - Запад у страху!Vladimir Putin

СТВАРА СЕ ЈАКО ПАРТНЕРСТВО: Путин све ближи са овом земљом - Запад у страху!

"ПРАВИ ТАЛАС ХАОСА" Путиново упозорење одзвања светом: Крвопролиће се прелива и ван граница Блиског истока?!Putin i Izrael

"ПРАВИ ТАЛАС ХАОСА" Путиново упозорење одзвања светом: Крвопролиће се прелива и ван граница Блиског истока?!

ДОДАЈУ УЉЕ НА ВАТРУ Бајден забринут - оно што ће после уследити...Entoni Albaneze, Džo Bajden

ДОДАЈУ УЉЕ НА ВАТРУ Бајден забринут - оно што ће после уследити...

Још од пре почетка рата Русије и Украјине колале су гласине о лошем здрављу руског председника, као и о томе да се уместо њега на јавним дешавањима појављују његови двојници. Те гласине су сада ескалирале.

Руски председник је у недељу доживео "срчани застој" и срушио се у својој спаваћој соби, известио је британски "Мирор" позивајући се на изјаву Телеграм канала, Генерал СВР - који прати Кремљ.

У њему се наводи да су лекари морали да реанимирају Путина пре него што су га сместили у специјалну установу интензивне неге која се налази у његовој званичној резиденцији.

- Лекари су извршили реанимацију, претходно утврдивши да је председник доживео срчани застој. Помоћ је пружена на време, срце је покренуто и Путин се освестио - наводи канал.

Последњих неколико година било је извештаја да Путин (71) има више здравствених проблема, али је Кремљ демантовао све такве извештаје.

Како се наводи, Путин је премештен у посебно опремљену просторију у својој резиденцији, где је већ била постављена неопходна медицинска опрема за реанимацију. Његово стање је "стабилизовано" и био је "под сталним лекарским надзором".

Овај случај срчаног застоја, додаје се, озбиљно је узнемирио председников ужи круг, упркос чињеници да су присутни лекари већ упозорили да је Путин веома болестан и да је мало вероватно да ће преживети до краја јесени.

У саопштењу се даље наводи да је недавно све званичне састанке и догађаје водио председников двојник.

Након срчаног застоја у недељу, наводи канал, неколико људи блиских Путину контактирало је друге телефоном и договорило се да одрже консултације "у вези са могућим акцијама ако председник умре у наредним данима".

Песков: Са Путином је све у реду

На питање новинара да прокоментарише портпарол Кремља Дмитриј Песков се насмејао.

- С њим је све у реду, ово је апсолутно још један лажњак - рекао је Песков, према Ројтерсу, демантујући даље питање да ли Путин користи било каквог телесног двојника.

- Ово спада у категорију апсурдних информативних подвала о којима са завидном упорношћу расправља читав низ медија. Ово не изазива ништа осим смеха - додао је Песков.

Путин је већи део своје политичке каријере изградио на имиџу активног, мачо „жестоког момка“, а чак је и фотографисан без мајице док јаше коња током пецања и лова.

Очекује се да ће се Путин, стар 71 годину, поново кандидовати за председника 2024. након измена руског устава које му то дозвољавају, иако то још није потврдио.

Рак или Паркинсонова болест?

Много спекулација о Путиновом здрављу до сада је било засновано на видео снимцима на којима се види како седи или се неспретно креће, што неки приписују низу болести као што су рак или Паркинсонова болест.

Неке од гласина поткрепљују други, поузданији извори. Три шефа обавештајних служби изјавила су за "Њузвик" прошлог јула да је Путин био подвргнут лечењу у априлу 2022. и да болује од узнапредовалог рака.

Исте године "Москов тајмс" је цитирао извештај у коме се каже да је Путин био у пратњи лекара, укључујући хирурга за карцином штитне жлезде, на путовањима у своју резиденцију у Сочију од 2016. до 2019. године, као и да је можда имао операцију у новембру 2016. године.

Међутим, недавни извештај да је Путин на ивици смрти, као и планови за његовог наследника, нису подржани од других извора и објављени су без проверљивих доказа.

Сам Путин је негирао да је користио двојнике, али је у интервјуу 2020. за руску новинску агенцију TASS рекао да му је била понуђена прилика да га користи из безбедносних разлога, током другог рата Русије против Чеченије почетком 2000-их, али то није учинио.

- Одбио сам да користим двојника. Било је то у најтеже време борбе против тероризма - рекао је Путин, не износећи више детаља.

Кремљ је више пута одбацивао гласине, којих обично има у изобиљу када се Путин слика мало другачије, на пример, када се чини да има другачији тен или не носи сат.

Тврдње да Путин користи двојнике нису нове и изнели су их и руски извори и шеф украјинске војне обавештајне службе генерал-потпуковник Кирило Буданов.

У априлу је Путинов портпарол Песков поново одбацио тврдње о двојнику рекавши: "Вероватно сте чули да он (Путин) има много двојника који раде уместо њега док он седи у бункеру."

Назвавши то "још једном лажи", Песков је рекао, у коментарима које је објавио TASS, "да је, заправо, увек био и јесте мегаактиван".

- Тешко можемо да га пратимо – они који са њим раде. Његова енергија је завидна и неко може само да пожели да буде здрав као он. Наравно, он не седи ни у једном бункеру. Ово је такође лаж - рекао је Песков.

Вештачка интелигенција: Ово су докази да Путин има двојнике

Међутим, теорије о двојнику настављају да се ређају, а сада се у њих умешала и вештачка интелигенција.

Наиме, јапански истраживачи тврде да Владимир Путин користи неколико различитих телесних двојника за јавне наступе, на основу детаљне анализе вештачке интелигенције.

Њихово истраживање, засновано на препознавању лица побољшаном вештачком интелигенцијом, поређењу гласа и испитивању покрета тела, указује да постоји више Путина, од којих сваки има свој јединствени глас и манире.

Извештај главне јапанске ТВ мреже ТБС претпоставља да је прави Путин био домаћин овогодишње годишње параде на Дан победе на Црвеном тргу 9. маја.

Али софистицирана технологија препознавања лица открила је да се Путин који је прегледао Кримски мост пре десет месеци само 53 одсто поклапао са Путином на Црвеном тргу.

- Стручњаци за препознавање лица би то у већини случајева назвали као "неподударање", што нас наводи на претпоставку да ово може бити двојник - наводи се у коментару.

Још једно Путиново појављивање - на ратном фронту у окупираном Маријупољу у марту - показује само 40 одсто сличности препознавања лица са Путином виђеним на Црвеном тргу, каже се у анализи.

У међувремену, између Путина на Кримском мосту и Путина у Маријупољу било је само 18 одсто сличности препознавања лица

Анализа "стручњака за препознавање лица са вештачком интелигенцијом“ јасно показује велику вероватноћу за најмање два телесна двојника", наводи се у извештају.

Емисија је такође спровела анализу гласа у лабораторији Јапанског института за аудио комуникације, која блиско сарађује са полицијом на кривичним истрагама.

Ова анализа за биометрију гласа концентрисана је на реч "спасибо" – или "хвала" – коју је "Путин" изговорио у различитим приликама.

Утврђено је да се Путин који се обратио Форуму Евроазијске економске уније одржаном у мају 2023. - за кога се претпоставља да је прави Путин - разликује од три друга Путинова појављивања.

ТВ анализа је закључила да се Путинов глас на форуму разликовао од других Путинових на различитим наступима.

За сада све остаје на теоријама, а истина је негде тамо.

Путин неће доживети крај јесени

Генерал СВР, који тврди да има унутрашњи извор, рекао је да су око 21:05 по московском времену службеници обезбеђења руског премијера чули буку и звукове пада који су долазили из председникове спаваће собе, наводи се у извештају.

- Два службеника обезбеђења су одмах ушла у председникову спаваћу собу и угледала Путина како лежи на поду поред кревета и преврнутог стола са храном и пићем. Вероватно је председник када је пао ударио о сто и посуђе и оборио их на под, што је изазвало буку. Путин се грчевито извијао док је лежао на поду, преврћући очима. Лекари који су дежурали у резиденцији и смештени у једној од суседних просторија су одмах позвани - наводи се у саопштењу канала, пренео је "Мирор".

 

}