Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕЗИВА ПРЕДСКАЗАЊА, МИСТИЧНИ ПРЕДМЕТИ У САНДУКУ... Свет се опрашта од војводе, а ово су тајне краљевских сахрана

17.04.2021. 14:34
Пише:
Србија Данас/Блиц
sahrana princa Filipa
сахрана принца Филипа / Извор: Реутерс

Принц Филип је прошле недеље преминуо у сну два месеца пре свог 100. рођендана

Сахрана принца Филипа, супруга краљице Елизабете ИИ, по много чему ће бити јединствена у британској краљевској породици.

MOZZART ПРОМО КВОТЕ:‭ ‬Манчестер Сити‭ ‬2,00,‭ ‬Барселона‭ ‬1,75,‭ ‬Бајерн‭ ‬2,02‭!

MOZZART ПРОМО КВОТЕ:‭ ‬Манчестер Сити‭ ‬2,00,‭ ‬Барселона‭ ‬1,75,‭ ‬Бајерн‭ ‬2,02‭!

ИДЕАЛНИ СПОЈ: Прича о упознавању Елизабете и Филипа као из бајке - ставила је његову слику на сто и рекла "ОН ЈЕ ПРАВИ"

ИДЕАЛНИ СПОЈ: Прича о упознавању Елизабете и Филипа као из бајке - ставила је његову слику на сто и рекла "ОН ЈЕ ПРАВИ"

КРАЉИЦА СЕ ОПРАШТА ОД ВОЉЕНОГ ПРИНЦА ФИЛИПА: Поделила је најдражу фотографију са војводом, досад невиђену (ФОТО)

КРАЉИЦА СЕ ОПРАШТА ОД ВОЉЕНОГ ПРИНЦА ФИЛИПА: Поделила је најдражу фотографију са војводом, досад невиђену (ФОТО)

 Филип ће, према сопственој жели, бити испраћен у специјалном моделу "ленд ровера" у чијем је дизајнирању сам учествовао.

Краљица ће током сахране седети сама, а у осмоминутној поворци ће иза ковчега ићи њихов син принц Чарлс и унуци Вилијам и Хари.

Вилијам и Хари, који се нису видели годину дана услед раскола међу њима, неће ходати раме уз раме - између њих ће стајати један њихов рођак.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Само 30 људи може да присуствује служби због енглеских мера против пандемије корона вируса, а краљица ће све време носити маску, чак и испред капеле Светог Ђорђа у замку Виндзор.

Очекује се да ће служба трајати 50 минута. Извори кажу да војвода од Единбурга, који је прошле недеље преминуо у сну два месеца пре свог 100. рођендана, није желео да прави "велику фрку" око своје сахране.

Његова сахрана сигуно ће се упоређивати са осталима из вековима дуге британске монархије, а ово су неке које су кроз историју привлачиле велику пажњу.

Џорџ В - 1936.

После његове смрти у замку Сандрингаму, тело Џорџа В пренето је у Лондон.

Током поворке до Вестминстерске дворане, део Империјалне државне круне пао је са врха ковчега у олук.

Kralj Džordž V
Краљ Џорџ В / Извор: Фото: Wikipedia

Наследник Едвард ВИИИ, који је видео како круна пада, схватио је то као лош знак за своју владавину. Абдицирао је пре краја те године.

Краљица Викторија - 1901.

Након што је владала 64 године, краљица Викторија умрла је у 81. години. Она није желела да њено тело буде изложено како би јавност одала почаст, али је тражила да цела поворка, од коња до ожалошћених, буде облечена у бело. Такође је инсистирала на томе да буде сахрањена са белим велом који је носила венчању са принцом Албертом 1840. године.

Kraljica Viktorija
Краљица Викторија / Извор: Фото: Wikipedia

Краљица је оставила упутства о предметима које је желела да буду стављени у њен ковчег, укључујући гипсани отисак Албертове руке, цвет хедер и једну од Албертових хаљина.

Инсистирала је на томе да буде сахрањена носећи венчани прстен и прстен који јој је поклонио Џон Браун, њен помоћник за кога се верује да је био њен љубавник.

Испраћена је уз двочасовну војну поворку, једну од највећих у историји Британије.

Принцеза Дајана - 1997.

Након што је принцеза Дајана умрла у 36. години у аутомобилској несрећи у Паризу, више од милион људи изашло је на улице Лондона на дан њене сахране.

Још 2,5 милијарде људи гледало је телевизијски пренос сахране широм света.

Окупљени су плакали док је ковчег пролазио на 47-минутном путовању кроз Лондон до Вестминстерске опатије, огрнут краљевском заставом и три бела венца. На њему је било и писмо дванаестогодишњег принца Харија упућено "мами".

У палати Светог Џејмса, принц Филип, принц Чарлс, Вилијам и Хари придружили су се Дајанином брату грофу Спенсеру, док је иза њих било више од 500 представника добротворних организација које је Дајана подржавала.

Гости на сахрани били су многе познате личности, укључујући Клифа Ричарда, Џорџа Мајкла, Марају Кери, Тома Круза и Лучана Паваротија.

Елтон Џон је извео своју песму "Цандле ин the Wind" посвећену вољеној принцези.

После сахране, Дајанино тело је одвезено у Алторп, имање њене породице, где је сахрањена на острву на декоративном језеру.

Њен брат Чарлс касније је открио да је, неколико тренутака пре него што је принцеза сахрањена, уклонио краљевску заставу са ковчега и заменио је породичном заставом Спенсерових, рекавши: "Она је сада Спенсер“.

Краљица Елизабета, краљичина мајка - 2002.

Краљица Елизабета, краљица мајка, умрла је у сну у Краљевској ложи Виндсор парка, са ћерком краљицом Елизабетом II поред њеног кревета.

Њен ковчег је био изложен четири дана током којих је пошту одало више од 200.000 људи. Крај ковчега била је њена круна на чијем врху се налазио кох-и-нур, један од највећих резаних дијаманата на свету.

Последњег дана њена четири унука, Чарлс, Ендрју, Едвард и Линли, одржали су симболично бдење.

Док је звоно на цркви звонило 101 пут - за сваку годину њеног живота - њен ковчег је одвожен у Вестминстерску опатију.

Ковчег је затим одвезен аутомобилом до замка Виндзор, где је сахрањена заједно са супругом Џорџом ВИ, док је пепео њихове ћерке, принцезе Маргарет, покопан са њима.