Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАЛКАНСКИ КАРТЕЛ "ПАО" У ШПАНИЈИ: Заплењена скоро ТОНА кокаина, ухапшен и вођа групе! (ФОТО/ВИДЕО)

18.02.2024. 12:06
Пише:
Србија Данас/Информер
Hapšenje u Španiji
Хапшење у Шпанији / Извор: Фото: Printscreen/PlatformaX/@policia

Полиција 12 месеци радила на откривању банде

Један од најактивнихијих огранака балканског картела разбијен је у Валенсији где је ухапшено 17 особа, међу њима вођа групе и заплењено више од 820 килограма кокаина.

МАРКОВО ТЕЛО ПРОНАЂЕНО У СТУДЕНТСКОМ ДОМУ Ово је разлог смрти сина једне од најмоћнијих жена у ИТ индустријиSuzan Vojicki sa porodicom

МАРКОВО ТЕЛО ПРОНАЂЕНО У СТУДЕНТСКОМ ДОМУ Ово је разлог смрти сина једне од најмоћнијих жена у ИТ индустрији

ОРБАН ПОНОВО ПОПУСТИО! Амерички притисци уродили плодом, КРАЈЕМ МЕСЕЦА Мађарска би могла да ДОНЕСЕ ВАЖНУ ОДЛУКУ!Viktor Orban

ОРБАН ПОНОВО ПОПУСТИО! Амерички притисци уродили плодом, КРАЈЕМ МЕСЕЦА Мађарска би могла да ДОНЕСЕ ВАЖНУ ОДЛУКУ!

ХАГ У ПЛАМЕНУ, СВЕ ГОРИ: Групе напале полицију циглама, сузавци лете на све стране! Језиве сцене са улица (ВИДЕО)Protest

ХАГ У ПЛАМЕНУ, СВЕ ГОРИ: Групе напале полицију циглама, сузавци лете на све стране! Језиве сцене са улица (ВИДЕО)

Наиме, шпанска национална полиција саопштила је јуче да сматрају да су "потпуно разбили" огранак балканског картела који је деловао из провинције Валенсије, руководећи великим пошиљкама кокаина који је дистрибуирао широм медитеранске обале.

- Ово је једна од најактивнијих криминалних организација за трговину дрогом албанског порекла, у којој је заплењено више од 820 килограма кокаина и ухапшено 17 особа, укључујући вођу групе, у три различите фазе - пише Леванте.

Како су навели, у осам извршених претреса одузето је 226.500 евра у готовини, три ГПС уређаја за детекцију електронских уређаја, 13 возила (пет са дуплим дном, иначе скровишта за превоз дроге) и два инхибитора, између осталог.

- Истрага, коју је спровела јединица за дрогу и организовани криминал (УДИЦО) Националне полиције Валенсије уз подршку централног Удицо-а, имала је сарадњу са ХСИ (Интернатионал Сецурити Инвестигатионс), оперативном секцијом америчке агенције која бави се националном безбедношћу те земље - наводи поменути медији.

Zaplena u Španiji
Заплена у Шпанији / Извор: Фото: Printscreen/PlatformaX/@policia

Најпре идентификовали вођу 

Операција Алианза-Цолаборазионе је развијена дванаест месеци и спроведена је у три фазе извршења.

"Истрага је почела почетком 2023. године након сазнања за постојање криминалне организације која је, предвођена албанским држављанима који живе у Валенсији, била посвећена кријумчарењу кокаина великих размера, као и прању новца. Најпре је у потпуности идентификован вођа организације, који је управљао неколико компанија са седиштем у нашој земљи, користећи врхунска возила за своја путовања." навео је извор локалних медија. 

Лоцирана места састанака 

Агенти су идентификовали друге чланове криминалне мреже, што им је омогућило да прецизирају њену структуру, као и откривање неколико луксузних кућа и индустријских складишта у различитим деловима Валенсије које је организација имала.

Поред тога, лоцирали су и аутопраоницу коју је криминална мрежа користила као главно место састајања, пошто су се ту одржавали важни главни састанци ради расподеле функција и давања инструкција члановима групе.

Пронађена возила са дуплим дном

Прошлог јула, истражитељи су открили два возила која припадају криминалној организацији у л'Елијани. По изласку из тог подручја пресретнута су оба возила и утврђено је да су у њима били контејнери у којима се налазило укупно 100 пакета кокаина.

"Агенти су ухапсили двојицу возача, који су обављали функцију "курира" и одлазили у заједницу Мурсија како би испоручили наркотичну супстанцу другим групама за трговину дрогом."наводи шпански портал. 

У септембру прошле године, друго возило криминалне групе пресретнуто је након што је побегло великом брзином и прегазило агента у Мусеросу, а налазило се неколико километара даље од места где је било напуштено са 40 килограма кокаина унутра.

Hapšenje Balkanskog kartela
Хапшење Балканског картела / Извор: Фото: Printscreen/PlatformaX/@policia

Возач комбија ухапшен у потери

Коначно, прошлог јануара, у Беникасиму, инспектори су открили сумњив два комби возила које су повезали са организацијом коју су пратили..

Прво су га одлучили да их прате а потом и да их, при чему је један комби побегао у акцији. уследила је потера која је озбиљно угрозила остале учеснике у саобраћају. На крају полиција је успела да заустави комби, а у њему је порнађено 320 килограма кокаина, који је био сакривен у картонским кутијама.

Претрес на осам локација

У последњој фази полицијске акције извршено је осам претреса кућа и места које користе припадници криминалне мреже. Међу овим акцијама издваја се заплена још 350 килограма кокаина у једној од кућа, као и више од 200.000 евра у готовини у другом од претреса.

Неопходно је истаћи и "висок ниво софистицираности разбијене злочиначке организације", наводи Национална полиција.

У ствари, агенти су запленили различите електронске уређаје као што су напредни ГПС ометачи и микрофони како би избегли уређаје за праћење и слушање.

Осумњичени су приведени правди, а дежурни судови су на захтев Тужилаштва за борбу против дроге наложили свима притвор. Поред тога, истражитељи су ухапсили и чланове организације задужене за обезбеђивање логистике и инфраструктуре неопходне за развој незаконите активности, управљање уговорима о закупу различитих контролисаних некретнина.

Операција је задала тежак ударац источњачким организацијама основаним у Шпанији, приликом чега је постигнута потпуно рабијање групе хапшењем њених 17 чланова за које се сумња да су починили кривична дела: припадност криминалној организацији, трговина дрогом, прање новца и напада на полицијске службенике.

Србија Данас/Информер