Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРОГЛАШЕНА НОВА ЛИСТА НАЈСИГУРНИЈИХ ЗЕМАЉА СВЕТА: На њој НЕМА Финске! Од укупно 15, чак 11 их је са Старог континента

08.01.2023. 20:27
Пише:
Србија Danas/Klix.ba
Njujork
Њујорк / Извор: Профимедиа

Погледајте које су то државе изван Европе

Америчка компанија Берксхире Hathaway Травел Протецтион представила је листу најсигурнијих земаља за путовање у 2023. години. Од укупно 15 представљених њих 11 је с подручја Европе те је прво место заузела Холандија.

СПАСЕНИ ТЕК ПОСЛЕ 60 САТИ: Одрон закопао рударе

СПАСЕНИ ТЕК ПОСЛЕ 60 САТИ: Одрон закопао рударе

ЖЕНА НАЈВЕЋЕГ ДИКТАТОРА НА СВЕТУ ПРЕ УДАЈЕ БИЛА ПЕВАЧИЦА?! Свет стрепи од лидера Северне Кореје, а ево ко је ПРВА ДАМА - ретко се појављује у јавности, а догађаји из њеног живота су велика МИСТЕРИЈА

ЖЕНА НАЈВЕЋЕГ ДИКТАТОРА НА СВЕТУ ПРЕ УДАЈЕ БИЛА ПЕВАЧИЦА?! Свет стрепи од лидера Северне Кореје, а ево ко је ПРВА ДАМА - ретко се појављује у јавности, а догађаји из њеног живота су велика МИСТЕРИЈА

БЕБА УМРЛА У ТЕШКИМ МУКАМА: Беживотно тело нађено у ШУПИ - родитељи лагали на суду, а онда је отркивена СТРАШНА ИСТИНА

БЕБА УМРЛА У ТЕШКИМ МУКАМА: Беживотно тело нађено у ШУПИ - родитељи лагали на суду, а онда је отркивена СТРАШНА ИСТИНА

Неколико фактора доприноси рангирању, укључујући резултате анкете људи који су посетили дестинације, Глобални индекс мира (ГПИ), најновије савете о путовању америчког Стејт департмента и ГеоСуре Глобал резултате, који комбинују криминал, здравље и путовања упозорења за веће градове. Међутим, неке земље, попут Финске, нису биле укључене у анализу.

Изван Европе, Аустралија, Канада, Нови Зеланд и Уједињени Арапски Емирати су такође били на листи најсигурнијих.

Ово је 11 европских земаља које су се пласирале на ранг листи: Белгија, Велика Британија, Ирска, Шпанија, Швајцарска, Шведска, Немачка, Норвешка, Исланд, Данска и Холандија.

11. Белгија

Белгија је једна од најсигурнијих земаља на свету и заузима 15. место на БХТП листи и 22. на ГПИ. Највећа претња у овој држави може бити унос калорија. Амерички Стејт департмент ову земљу, заједно с многим другим, сврстава у категорију нивоа 2, саветујући путнике да, међутим, буду "опрезни" због могуће претње од тероризма.

10. Велика Британија

Ова земља је на БХТП листи 14. најсигурнија земља на свету, у односу на 18. прошле године, а налази се на 34. месту ГПИ. Опет, амерички Стејт департмент сврстава земљу у категорију 2. нивоа због могуће претње од тероризма.

9. Ирска

Иако је мало пала на лествици, Ирска је на 12. месту међу 15 најбољих дестинација на годишњој БХТП-овој листи најсигурнијих земаља света. Такође заузима треће место на ГПИ и има оцену на нивоу 1 из САД-а.

8. Шпанија

Шпанија је једна од најпопуларнијих светских дестинација за одмор и, на срећу, прилично је сигурна. Налази се на 11. месту на листи најсигурнијих земаља света према БХТП-у и налази се у топ 30 ГПИ. Стејт департмент је такође сврстава у категорију 2. нивоа.

7. Швајцарска

Ова планинска земља је рангирана на девету позицију на БХТП-овој листи, на 11. на ГПИ-у и налази се у најнижој категорији америчког Стејт департмента, ниво 1.

6. Шведска

Шведска је на укупно осмом месту на БХТП-овој ранг-листи, након четвртог места у 2022. Она такође пада на 26. на ГПИ. Међутим, стопа криминала је ниска, а насилни злочини су изузетно неуобичајени и, попут Швајцарске, амерички Стејт департмент је сврстава у најнижу категорију.

5. Немачка

Немачка је на седмом месту на БХТП листи - у односу на девето место прошле године - и 16. на ГПИ. Сједињене Америчке Државе су јој доделиле Ниво 2 због могуће претње од тероризма.

4. Норвешка

Норвешка заузима пето место на БХТП-овој листи и 17. на ГПИ. Такође се може похвалити упозорењем за путовања првог нивоа - најнижем.

3. Исланд

Острвска земља је заузела треће место на БХТП-овој листи најсигурнијих места за путовање у 2023. години, у односу на прво место прошле године. Упркос благом паду, северноевропска земља и даље је рангирана као најмирнија земља на свету према ГПИ. Такође, додељен им је најнижи ниво опасности за путовање из САД-а.

2. Данска

Још једна скандинавска земља се такође налази на листи. На другом месту према БХТП-у, Данска је једна од најсигурнијих земаља света и, као додатни бонус, Копенхаген је на првом месту у Индексу сигурних градова 2021. године. Амерички Стате Департмент ову скандинавску земљу ставља у најнижу категорију, док је ГПИ ставља на четврто место.

1. Холандија

Ова земља је на првом месту на БХТП-овој листи најсигурнијих земаља и 21. на ГПИ. Амерички путници који су били испитани препознали су Амстердам као један од најсигурнијих градова на свету. САД јој додељује ниво 2 саветодавне мере за путовање, опет због претње од тероризма.