Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРОНАЂЕН НУТЛИ ПАЦИЈЕНТ КОРОНЕ? Доктори објавили шокантне тврдње - откривено како је пандемија почела (ВИДЕО)

18.11.2021. 22:56
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Korona virus
Корона вирус / Извор: Фото: СД/илустрација/Профимедиа

Научник који проучава јавне извештаје о раним случајевима короне у Кини известио је у четвртак да је ранија истрага Светске здравствене организације вероватно направила грешку у раној хронологији пандемије.

Нова анализа сугерише да је први познати пацијент са корона вирусом био продавац на великој животињској пијаци у Вухану, а не рачуновођа који је живео стотинама миља далеко, пише Њујорк тајмс, који преноси ову вест као ексклузивну.

Извештај објављен у четвртак у престижном часопису Сајенс ће поново оживети, иако се сигурно неће решити, дебату о томе да ли је пандемија почела ширењем вируса са дивљих животиња које се продају на тржишту на људе, што је цурење из виролошке лабораторије у Вухан или на други начин.

АМЕРИЧКИ ВЕТЕРАН ОТКРИВА МАЛО ПОЗНАТЕ ДЕТАЉЕ ПАДА АВГАНИСТАНА ПОД ТАЛИБАНЕ: Амбасада САД пала на испиту људскости!

АМЕРИЧКИ ВЕТЕРАН ОТКРИВА МАЛО ПОЗНАТЕ ДЕТАЉЕ ПАДА АВГАНИСТАНА ПОД ТАЛИБАНЕ: Амбасада САД пала на испиту људскости!

"ЈЕСИ ЛИ НОРМАЛНА?" Жена оставила бебу насред улице због клађења! Снимак изазвао бес грађана (ВИДЕО)

"ЈЕСИ ЛИ НОРМАЛНА?" Жена оставила бебу насред улице због клађења! Снимак изазвао бес грађана (ВИДЕО)

ЗАПАЛИО СЕ ПАРЛАМЕНТ! Из гласачке кутије почео да куља дим, прекинута седница, посланици се избезумљени дали у бег (ВИДЕО)

ЗАПАЛИО СЕ ПАРЛАМЕНТ! Из гласачке кутије почео да куља дим, прекинута седница, посланици се избезумљени дали у бег (ВИДЕО)

Потрага за пореклом највеће катастрофе јавног здравља века изазвала је геополитичке битке, а последњих месеци појавило се неколико нових чињеница које се баве овим питањем.

Мајкл Вороби, научник и водећи стручњак за праћење еволуције вируса на Универзитету у Аризони, открио је временске разлике копајући по свему што је раније објављено у медицинским часописима, као и видео интервјуима у кинеским новинама са двоје људи за које се верује да су први документована лица са короном.

Др Вороби тврди да везе добављача са тржишта плодова мора Хуанан, као и нова анализа веза првих хоспитализованих пацијената са тржишта, снажно указују на то да је пандемија почела управо тамо.

- У овом граду од 11 милиона људи, половина раних случајева односи се на место које је величине фудбалског терена - рекао је др Воробеи.

- Постаје веома тешко објаснити тај образац ако епидемија није почела на пијаци.

Неколико стручњака, укључујући једног од истраживача пандемије које је одабрала СЗО, рекао је др. Вороби је урадио одличан „детективски посао“ и да је први познати случај короне највероватније био продавац морских плодова.

Али неки су рекли да још увек нема довољно доказа да се децидно одговори на питање како и где је пандемија заправо почела. Они су сугерисали да је вирус вероватно заразио "нулту особу" негде пре овог случаја продавца морских плодова, а затим утицао на критичну масу да би се потом проширио на тржиште.

Студије промена у геному вируса, укључујући и ону коју је направио др Воробеи, сугеришу да се прва инфекција догодила средином новембра 2019. године, недељама пре него што се дотични продавац разболео.

- Није да се не слажем са анализом - рекао је Џеси Блум, виролог у Центру за истраживање рака Фред Хачинсон, и наставио:

- Али не слажем се да је било који од података довољно јак или потпун да би било шта врло поуздано рекао, осим да је тржиште морских плодова Хуанан очигледно било супер-хотспот.

Др Блум такође истиче да ово није први пут да извештај СЗО, рађен у сарадњи са кинеским истраживачима, открива грешке које укључују потенцијалне везе раних пацијената са тржиштем.

- Просто је невероватно да у свим овим случајевима постоје сталне недоследности о томе када се то догодило - рекао је он.

Крајем децембра 2019. године, лекари у неколико болница у Вухану приметили су мистериозне случајеве упале плућа који су се јавили код људи који су радили на пијаци морских плодова Хуанан, влажном и слабо проветреном простору где су се продавали морски плодови, живина, месо и дивљач.

30. децембра, службеници јавног здравља рекли су болницама да пријаве све нове случајеве у вези са тржиштем.

У страху од поновног појављивања САРС-а, који је дошао са кинеских животињских тржишта 2002. године, кинески званичници су наредили да се пијаца Хуанан затвори, а полиција у Вухану да је затвори 1. јануара 2020. Упркос овим мерама, нови случајеви су се брзо проширили Вуханом.

Власти Вухана саопштиле су 11. јануара 2020. да су случајеви почели да се појављују 8. децембра. У фебруару су идентификовали најранијег пацијента као становника Вухана са презименом Чен, који се разболео 8. децембра и није имао никакве везе са пијацом.

Кинески званичници и неки спољни стручњаци сумњали су да је у почетку висок проценат случајева везаних за пијацу могао бити статистички феномен познат као пристрасност идентификације. Они су тврдили да је позив званичника од 30. децембра да пријаве болести повезане са тржиштем можда навео докторе да превиде друге случајеве који нису повезани са тржиштем у Хуанану.

- У почетку смо претпоставили да би тржиште морских плодова могло имати нови коронавирус - рекао је Гао Фу, директор Кинеског центра за коконтролу и превенцију болести, у мају 2020. године, пренела је Кинеска глобална телевизијска мрежа.

Али сада се испоставило да је пијаца само једна од жртава заразе.

До пролећа 2020., виши чланови Трампове администрације гурали су наратив да је вирус побегао са Института за вирусологију у Вухану, који има кампус око 13 километара удаљен од пијаце Хуанан, преко реке Јангце.

У јануару ове године, истраживачи које је одабрала СЗО посетили су Кину и разговарали са рачуновођом код које су се симптоми наводно појавили 8. децембра. Њихов извештај из марта 2021. описује то као први познати случај.

Али Петер Дасзак, еколог болести у EcoHealth Allianceu који је био део тима СЗО, рекао је да је анализа др. Воробеиа их је убедио да нису у праву.

- Тај датум 8. децембра је био погрешан - др Дашак.

- Стручњаци СЗО никада нису питали рачуновођу када је развио прве симптоме. Тим СЗО никада није питао рачуновођу када је развио прве симптоме - додао је он.

- Уместо тога, датум 8. децембар дали су им лекари из болнице Хубеј Синхуа, који су примили друге прве случајеве, али не и Чен. Дакле, грешка - истиче др Дасзак.

За тим стручњака СЗО, каже Дасзак, интервју је био ћорсокак: рачуновођа није имао очигледну везу са животињском пијацом, лабораторијом или масовним окупљањем. Рекао им је да воли да проводи време на мрежи и да трчи, а да није много путовао.

- Било је млако колико може бити - додаје Дашак.

Да је тим стручњака идентификовао продавца морских плодова као први познати случај, рекао је Дашак, он би се агресивније бавио питањима на ком штанду ради и где штанд производи.

Ове године, др. Дашак је био један од најјачих критичара теорије која каже да је вирус процурио из лабораторије у Вухану. Он и његова организација, EcoHealth Alliance, учествовали су у истраживачкој сарадњи са Институтом за вирусологију Вухан. Прошлог месеца, Национални институт за здравље саопштио је да је EcoHealth прекршио правила за расподелу истраживања о коронавирусу код слепих мишева.

Док су лекари у болници Хубеј Синхуа рекли да се рачуновођа разболела 8. децембра, виши лекар у Централној болници Вухан, где се Чен лечио, рекао је кинеској новинској кући да је имао симптоме 16. децембра.

Упитана о случају господина Чена, кинеска Национална здравствена комисија је рекла да се држи коментара Лианга Ваниана, шефа кинеске СЗО и кинеске стране истраге, који је обавио интервју са лекарима у болници Хубеи Синхуа.

Господин Лианг је на конференцији за новинаре у фебруару ове године рекао да је најранији случај короне показао симптоме 8. децембра и да "није повезан" са тржиштем Хуанан.

У свом извештају, стручњаци СЗО су закључили да се вирус највероватније проширио са животиње, али су рекли да не могу да потврде да ли је тржиште Хуанан извор заразе.

Што се тиче теорије о цурењу вируса из лабораторије, рекли су да је то „изузетно мало вероватно“.