Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Пронађен први тип молекула у универзуму! Научници дуго трагали како би га пронашли! (ВИДЕО)

17.04.2019. 22:09
Пише:
Србија Данас/НАСА.гов
Kosmos
Космос / Извор: Профимедиа

Први молекул икада формиран у универзуму пронађен је у простору по први пут, после вишедеценијске потраге!

Научници су открили његов потпис у нашој галаксији користећи највећу светску ваздухопловну обсерваторију, НАС-ину Стратосферску обсерваторију за инфрацрвену астрономију или СОФИА, док је авион летео високо изнад Земљине површине и усмеравао њене осетљиве површине у космос. 

Када је универзум био јако млад, постојало је само неколико врста атома. Научници верују да се око 100.000 година пре великог праска, хелијум и хидроген комбиновано да би направио молекул под називом хелијум хидрид по први пут. Хелијум хидрид би требао бити приказан у неким деловима модерног универзума, али никада није детектован у простору - до сада.

Svemir
Свемир / Извор: Профимедиа

СОФИА је пронашла модерни хелијум хидрид у планетарној Небјули (маглици), остатку некадашње звезде налик Сунцу. Смештена на удаљености од 3.000 светлосних година у близини сазвежђа Cygnus, планетарна маглица звана НГЦ 7027 има услове да се мистериозни молекул формира.

Откриће служи као доказ да хелијум хидрид уствари, може постојати у универзуму. Ово потврђује кључни део основног разумевања хемије и раног универзума и како се он развијао милионима година у комплексну хемију данашњице.Резултати су објављени  у овонедељном броју часописа "Натуре".

НАУЧНИЦИ НАСА ОТКРИЛИ: Сатурн губи прстенове, нестају један по један! (ВИДЕО)

НАУЧНИЦИ НАСА ОТКРИЛИ: Сатурн губи прстенове, нестају један по један! (ВИДЕО)

Научници имају објашњење зашто још увек нисмо срели ВАНЗЕМАЉЦЕ!

Научници имају објашњење зашто још увек нисмо срели ВАНЗЕМАЉЦЕ!

Погледајте како је настао УНИВЕРЗУМ! Од ВЕЛИКОГ ПРАСКА до данас! (ВИДЕО)

Погледајте како је настао УНИВЕРЗУМ! Од ВЕЛИКОГ ПРАСКА до данас! (ВИДЕО)

Овај је молекул вребао тамо, али су нам били потребни прави инструменти који су давали запажања у правом положају и СОФИА је то могла да уради савршено, рекао је Харолд Ироке, директор СОФИА научног центра у Калифорнијској силиконској долини. 

Данас је универзум испуњен великим сложеним структурама као што су , звезде, планете и галаксије. Али пре више од 13 милијарди година, пратећи велики прасак, рани универзум је био врео, а све што је постојао било је неколико типова атома, углавном хелијума и водоника.

Како се атоми спајају у прве молекуле, свемир је коначно успео да се охлади и почео да се обликује. Научници су закључили да је хелиумов хидрид био први, примордијални молекул.

Када је хлађење почело, атоми водоника су могли да ступају у интеракцију са хелијум хидридом, што је довело до стварања молекуларног водоника - молекула који је примарно одговоран за формирање првих звезда. Звезде су наставиле да фалсификују све елементе који чине наш богати, хемијски космос данашњице. Проблем је, међутим, што научници нису могли пронаћи хелиум хидрид у свемиру. Овај први корак у рађању хемије био је недоказан, до сада.

 - Недостатак доказа о самом постојању хелијум хидрида у међузвезданом простору био је дилема за астрономију деценијама - рекао је Ролф Гуестен са Института за радио астрономију Макс Планк, у Бону, у Немачкој, и главни аутор рада.

Хелијум хидрид је фини молекул. Хелиум је сам по себи племенити гас, што га чини мало вероватно да ће се комбиновати са било којом другом врстом атома. Али 1925. године, научници су успели да створе молекул у лабораторији тако што су наговорили хелијум да дели један од његових електрона са водоничним јоном.

НАЈВЕЋА ЕКСПЛОЗИЈА У ИСТОРИЈИ УНИВЕРЗУМА: Забележена у толикој близини да смо могли ДВОГЛЕДОМ да је видимо

НАЈВЕЋА ЕКСПЛОЗИЈА У ИСТОРИЈИ УНИВЕРЗУМА: Забележена у толикој близини да смо могли ДВОГЛЕДОМ да је видимо

ЈЕСМО ЛИ САМИ У УНИВЕРЗУМУ?! Черчил 1939.године, пред вихором рата својим ЕСЕЈОМ шокирао свет!

ЈЕСМО ЛИ САМИ У УНИВЕРЗУМУ?! Черчил 1939.године, пред вихором рата својим ЕСЕЈОМ шокирао свет!

Свако ко не верује да ванземаљци постоје мора да види ОВО! (ВИДЕО)

Свако ко не верује да ванземаљци постоје мора да види ОВО! (ВИДЕО)

Затим, у касним 1970-им, научници који су проучавали планетарну маглицу названу НГЦ 7027 мислили су да би ово окружење могло бити само право да формира хелијум хидрид. Ултраљубичасто зрачење и топлота старења стварају услове погодне за формирање хелијум хидрида. Али њихова запажања су била неуверљива. Накнадни напори су наговестили да би то могло бити тамо, али тајанствени молекул је наставио да избегава детекцију. Коришћени свемирски телескопи нису имали специфичну технологију да изаберу сигнал хелијум хидрида из мешавине других молекула у маглици.

Током 2016. године научници су се обратили СОФИЈИ за помоћ. Летећи до 45.000 стопа, СОФИА врши запажања изнад ометајућих слојева Земљине атмосфере. Али он има користи од свемирских телескопа - враћа се после сваког лета.

- У могућности смо да мењамо инструменте и инсталирамо најновију технологију - рекао је заменик научника пројекта Насеем Рангвала СОФИА. "Ова флексибилност нам омогућава да побољшамо запажања и одговоримо на најхитнија питања на која научници желе да одговоре".

Недавна надоградња на један од СОФИЈСКИХ инструмената названих немачки пријемник на Терахертзовим фреквенцијама, или ВЕЛИКА, додала је специфичан канал за хелијум хидрид који претходни телескопи нису имали. Инструмент ради као радио пријемник. Научници се прилагођавају фреквенцији молекула који траже, слично као што је ФМ радио до праве станице. Када је СОФИА кренула на ноћно небо, жељни научници су на броду читали податке из инструмента у реалном времену. Сигнал хелијум хидрида напокон је дошао гласно и јасно.

 - Било је тако узбудљиво бити тамо, први пут сам у подацима видео хелијум хидрид -  рекао је Гуестен. „Ово доводи до дугог трагања за срећним завршетком и елиминише сумње у наше разумевање основне хемије раног универзума" .