Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРОШИРЕНА "ЗОНА ОПАСНОСТИ" Црне слутње због броја земљотреса на Исланду! Да ли је ово знак да је ВУЛКАН СПРЕМАН ЗА ЕРУПЦИЈУ?!

25.11.2023. 08:11
Пише:
Србија Данас
Island
Исланд / Извор: Профимедиа

Исланд се и даље припрема за неминовну ерупцију вулкана, јер овонедељно смањење потреса указује на то да ће ускоро експлодирати уз само 30-минутно упозорење.

Скоро 4.000 људи евакуисано је овог месеца из приобалног града Гриндавик јер се земља тресла, путеви попуцали и зграде претрпеле структурална оштећења од хиљада потреса, а научници се плаше да би растопљени камен могао да се подигне на површину земље.

У уторак је Исландска метеоролошка организација (ИМО)- која верује да би земљотрес могао да се деси са само 30-минутним упозорењем - објавила да је "зона опасности" за вулкан проширена.

ПРВИ ПУТИНОВ ПРЕМИЈЕР СТАВЉЕН НА ЦРНУ ЛИСТУ: Михаил Касјанов додат у регистар "страних агената"Foto: Shutterstock

ПРВИ ПУТИНОВ ПРЕМИЈЕР СТАВЉЕН НА ЦРНУ ЛИСТУ: Михаил Касјанов додат у регистар "страних агената"

УБИЦА ЏОРЏА ФЛОЈДА ИЗБОДЕН У ЗАТВОРУ: Хладна освета у Тусону за Дерека ШовинаDerek Å ovin

УБИЦА ЏОРЏА ФЛОЈДА ИЗБОДЕН У ЗАТВОРУ: Хладна освета у Тусону за Дерека Шовина

ХОРОР У ШКОЛИ ТОКОМ ЧАСА! Дечак пушком упуцао друга, малишан погинуо на лицу места!horor

ХОРОР У ШКОЛИ ТОКОМ ЧАСА! Дечак пушком упуцао друга, малишан погинуо на лицу места!

Ово саопштење долази пошто је CNN објавио нове снимке дроном како приказују унутар масивног кратера, пошто мање потреса ове недеље значи да ће вероватно ускоро еруптирати, након недеља велике сеизмичке активности.

Стручњаци верују да би вулкан могао да буде спреман за ерупцију, јер, док је претпрошле недеље било на хиљаде потреса, од поноћи у понедељак, забележено је само 165 земљотреса.

Међутим, олујни временски услови у региону су можда „утицали и на осетљивост детекције земљотреса и ГПС праћење у реалном времену“, наводи исландска метеоролошка канцеларија.

- Без обзира на то, смањење броја земљотреса је у прошлости виђено као знак да се магма приближава земљиној површини - рекла је за "Индепендент" Кристин Јонсдотир из ИМО-а. 

Сличне индикације су дошле пре ерупције 2021.

Видљива оштећења могу се видети у околини града Гриндавик од земљотреса у четвртак, а путеви су подељени на пола.

Ulica u Grindaviku na Islandu
Улица у Гриндавику на Исланду / Извор: Профимедиа

Органи цивилне заштите рекли су да чак и ако вулкан не еруптира, вероватно ће проћи месеци пре него што буде безбедно да се становници врате кућама.

Смештен између Евроазијске и Северноамеричке тектонске плоче, Исланд је вишегодишње сеизмичко жариште, али директне вулканске претње насељеним подручјима су и даље ретке.

Власти се сада спремају да изграде одбрамбене зидове око геотермалне електране за коју се надају да ће је заштитити преусмеравањем токова лаве.

Маргарет Хартли, виши предавач наука о Земљи, рекла је раније ове недеље да ће се ерупција сигурно догодити.

- Тај процес је помало као мућкање лименке газираног пића - чим се отвори пукотина на врху лименке, пиће излази са пуно пене. Мислим да ће се ерупција догодити, али велико је питање када. У овим ситуацијама, ствари се могу врло брзо променити. Ако дође до ерупције, она би могла да се догоди чак и пре него што можемо да је предвидимо – рекла је она.

Геофизичар Бенедикт Офеигсон рекао је да постоје јасни знаци да се огромни коридор магме испод полуострва Рејкјанес шири, при чему је исландска метеоролошка служба забележила више од 1.000 земљотреса прошлог петка.

Подручје се припрема за оно што би могла бити ерупција самог вулкана или једне од пукотина које су се отвориле у близини, са огромним понорима који разбијају куће и путеве у напуштеном граду Гриндавик.

Евакуисани становници свакодневно су се враћали у град да покупе ствари, али су морали да побегну 14. новембра након што је метеоролошка служба саопштила да су њени мерачи детектовали сумпор-диоксид.

Island
Исланд / Извор: Профимедиа

Затим, 16. новембра, магматски гас је откривен у бушотини у Свартсенги – око 4 километара северно од Гриндавика - за шта стручњаци кажу да је сигнал да је ерупција неизбежна.

- Ово је највероватнији сценарио - рекла је за радио станицу РУВ прошлог петка шефица одељења за вулкане у метеоролошкој служби Кристин Јонсдотир.

Вулканолог Харалдур Сигурсон рекао је да очекује да би ерупција могла да избије у море, ако би дошло до ерупције, и каже да Гриндавик треба да се „реорганизује“.

- Забринут сам и за луку. Није потребно много да се уништи ова лука, напуни се лавом - рекао је Харалдур за исландски лист Моргунблаðиð (МБЛ).

Ерупције на полуострву Рејкјанес поново су почеле 2021. године након 800 година паузе, а хиљаде људи је до сада евакуисано.

На најновијим снимцима су видљиве пукотине које се појављују у земљи, а очекују се даља оштећења на зградама и путевима.

Западни делови Гриндавика су такође утонули у земљу.

Свет се брине да би нова ерупција могла да донесе хаос попут оног који је избио 2010. године.