Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРОШЛА ЈЕ ГОДИНА! Након регистровања НУЛТОГ ПАЦИЈЕНТА у Вухану уследио је ПАКАО са којим се суочавамо још увек

17.11.2020. 21:02
Пише:
Србија Данас/Блиц
Koronavirus u Kini
Коронавирус у Кини / Извор: Профимедиа

Прошло је тачно годину дана од када је у Кини регистрован први случај корона вируса.

Тада нико није ни претпостављао да ћемо се са "невидљивим непријатељем" борити и 12 месеци касније, да ће он однети више од 1.300.000 живота и заразити преко 55 милиона људи широм света. У међувремену смо о вирусу сазнали много тога, а нова открића сугеришу да је он међу нама дуже него што смо мислили.

Бацамо ли новац на погрешне пробиотике?

Бацамо ли новац на погрешне пробиотике?

ЗВИЖДУЦИ НА УЛИЦАМА ПАРИЗА: Французи устали против закона који може променити све (ФОТО/ВИДЕО)

ЗВИЖДУЦИ НА УЛИЦАМА ПАРИЗА: Французи устали против закона који може променити све (ФОТО/ВИДЕО)

НАЈНОВИЈИ ДЕТАЉИ О ТЕРОРИСТИ КОЈИ ЈЕ У БЕЧУ НАПРАВИО КРВОПРОЛИЋЕ: Живео о државном трошку, радио као обезбеђење

НАЈНОВИЈИ ДЕТАЉИ О ТЕРОРИСТИ КОЈИ ЈЕ У БЕЧУ НАПРАВИО КРВОПРОЛИЋЕ: Живео о државном трошку, радио као обезбеђење

Научници сумњају да је ковид-19 са слепог миша прешао на другу животињу коју је касније конзумирао човек, па је тако почео да се шири међу људима. Нулти пацијент регистрован је 17. новембра 2019. године у кинеској провинцији Хубеи. То је више од месец дана пре него што су лекари регистровали прве случајеве у Вухану.

Бројке су потом почеле вртоглаво да расту, а зараза да прелази кинеску границу. Иако се за годину дана опоравило више од 38 милиона људи, вирус не посустаје и чини се да врхунац тек следи. Данас најмногољуднија земља света, у којој је све почело, бележи неколико случајева дневно, док Америка има и по 150.000 новозаражених, а неке европске земље преко 40.000.

Поређења ради, у Кини је од почетка пандемије заражено нешто више од 86.000 људи, а преминуло је 4.634. Тренутно највише заражених има у САД, Индији, Бразилу, Француској и Русији.

Корона стигла у Европу у септембру прошле године?

Најновија студија Института за туморе у Милану и Универзитета у Сијени, објављено у часопису у часопису "Тумори журнал", показало је да је корона вирус Италијом циркулисао још почетком септембра 2019. године, много пре него што се досад веровало. Први званичан случај у Италији забележен је 19. фебруара.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Серолошким тестирањем узорака крви 959 особа које су учествовале у истраживању рака плућа између септембра прошле и марта ове године код 11,6 одсто испитаника откривена су антитела на корона вирус, а код 14 одсто је откривено да су антитела имали већ у септембру.

Показало се да су четири случаја из прве недеље октобра била позитивна на антитела која неутрализују вирус, што значи да су се заразили у септембру. Како се наводи, у истраживању су учествовале особе старости између 55 и 65 година, а сви су били пушачи. Скоро 60 одсто испитаника били су мушкарци, а 50 одсто њих становници Ломбардије.

Налази крви показују и да је у септембру 2019. вирус потенцијално био присутан у пет италијанских регија, а у укупној анализи узорака од септембра до марта пронађен је барем један позитиван случај у свих 13 региона.

Двоје научника, биолог Енрико Бући са Универзитета Темпле и имунолог Антонела Виола са Универзитета у Падови, скептично је око ове студије и наводе да је оно што је студија открила заправо унакрсна реактивност 10 одсто светске популације која се сусрела са једним од осталих корона вируса, која је развила неки облик заштите од новог корона вируса.

Нулти пацијент из Велике Британије

Сузан Форс (53), која се заразила у јануару током одмора у аустријском скијалишту, сматра се нултом пацијенткињом у Великој Британији. Међутим, у последње време се сугерише да би то могао бити 67-годишњи Брајан Студли, грађевински радник који је оболео од мистериозне болести након породичног путовања у Рим прошлог септембра.

По повратку у британију Студли је хоспитализован са свим симптомима који се данас везују за ковид-19. Имао је отежано дисање, високу температуру и снажан кашаљ због чега је недељама био везан за болнички кревет.

Одмор је провео обилазећи најпознатије туристичке тачке у италијанској престоници где се, какао каже, "мешао" са кинеским посетиоцима. Недељу дана након повратка кући прмљен је у болницу, а лекари су били збуњени његовим симптомима, који су се касније испољили и код његове деце и унука.

Цела породица је била тестирана на разне болести и вирусе, али су сви резултати били негативни, због чега су доктори били додано збуњени.

- Нисам могао да дишем, био сам потпуно без енергије. Лекари нису могли да схвате шта није у реду са мном. Ни данас нисам добио дијагнозу - рекао је Студли, који верује да у септембру 2019. прележао ковид-19.

Прошле јесени је у Ломбардији, првом корона жаришту ван кинеског тла, пријављен неуобичајено велики број упала плућа, због чега научници сумњају да су ти случајеви повезани са корона вирусом.