Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ШТО ЈЕ МНОГО, МНОГО ЈЕ" Протести широм Америке током Бајденовог говора, ево шта су ДЕМОСТРАНТИ ПОРУЧИЛИ председнику! (ФОТО)

08.03.2024. 07:49
Пише:
Танјуг
Proteti u Americi
Протети у Америци / Извор: Фото: Танјуг/АП/Кевин Wolf

У Бостону 50 ухапшених

Обраћање америчког председника Џозефа Бајдена нацији у четвртак изазвало је мање протесте широм САД, али и хапшења, а демонстранти су захтевали да Бајден тражи трајни прекид ватре у сукобу Израела и палестинског Хамаса, и да се ангажује на смањењу израелских напада на Газу.

АМЕРИКА ПОСТАЈЕ ДИВЉИ ЗАПАД: И у Јужној Каролини дозвољено отворено ношење оружја без дозволеAmerika

АМЕРИКА ПОСТАЈЕ ДИВЉИ ЗАПАД: И у Јужној Каролини дозвољено отворено ношење оружја без дозволе

ЗАХАРОВА МЕЉЕ И НЕМА СТАЈАЊА: Рускиња никад БРУТАЛНИЈА, поткачила Мицотакиса! Marija Zaharova

ЗАХАРОВА МЕЉЕ И НЕМА СТАЈАЊА: Рускиња никад БРУТАЛНИЈА, поткачила Мицотакиса!

АМЕРИКАНЦИМА ЊИХОВ ЧОВЕК ЗАБО НОЖ У ЛЕЂА! Припадник америчке војске оптужен за ЗАВЕРУ: Покушао Кинезима да прода ОСЕТЉИВЕ информације?!Kina

АМЕРИКАНЦИМА ЊИХОВ ЧОВЕК ЗАБО НОЖ У ЛЕЂА! Припадник америчке војске оптужен за ЗАВЕРУ: Покушао Кинезима да прода ОСЕТЉИВЕ информације?!

Демонстранти су зауставили саобраћај у Бостону и Лос Анђелесу, а у Бостону је ухапшено 50 људи, према сведочењу једне групе активиста и локалних медија, пренео је Ројтерс.

Уочи Бајденовог говора, десетине људи окупило се у близини Беле куће, натеравши полицију да блокира оближњу улицу.

- Окупили смо се овде, јер, што је много, много је - рекао је извршни директор америчке Кампање за палестинска права Ахмад Абузнаид.

Савет за америчко-исламске односе саопштио је да је говор Бајдена био "најбоља и вероватно последња шанса" да се објаве кораци којим би се умањила патња Палестинаца у Гази, као и да се задобије назад подршка Арапа, Палестинаца и Американаца који су против рата, разочараних Бајденовом политиком.

Неколико часова пре говора, амерички Капитол је био окружен великом бодљикавом жицом, која се увек ставља уочи годишњег председничког говора у оба дома Конгреса.

Палестинска застава висила је са терасе канцеларије конгресне зграде, а мања група демонстраната викала је "прекид ватре, одмах".

Бајден је, у говору који је трајао 68 минута, подсетио на обраћање бившег председника Френклина Рузвелта Конгресу из јануара 1941., током немачког освајачког рата широм Европе.

Слобода и демократија нападнути су код куће и у иностранству, поручио је амерички председник Џозеф Бајден у говору о стању нације, одржаном у Конгресу

- Налазимо се у до сада незапамћеном тренутку историје Сједињених држава са којим је потребно да се суочимо - рекао је Бајден, преноси Глас Америке.

Помоћ Украјини

Бајден је говорио о значају наставка помоћи Украјини, која се последњих дуже од две године налази на удару руске инвазије.

- Сврха мог обраћања је да пробудим Конгрес и упозорим амерички народ да је демократија угрожена. Ако неко овде мисли да ће руски председник Владимир Путин да се заустави на Украјини - уверавам вас да неће. Моја порука Путину је једноставна: Нећемо отићи. Нећемо одустати. Ја нећу одустати - рекао је Бајден.

Bajden govor naciji
Бајден говор нацији / Извор: Фото: Танјуг/АП/Кевин Wolf

Он је подсетио да је Украјини потребна војна помоћ и оружје како би се одбранила од Русије и да јој нису потребни амерички војници и особље.

- У Украјини нема америчких војника. Одлучан сам да тако и остане - истакао је Бајден.

Критика Трампа

Бајден је критиковао бившег америчког председника Доналда Трампа због коментара којим је, како је рекао, охрабрио Русију да ради шта јој је воља земљама НАТО које не троше довољно новца на одбрану.

- Мислим да је то нечувено, опасно и неприхватљиво - рекао је Бајден.

Бајден Трампа није помињао именом, означавајући га као свог претходника и бившег републиканског председника, али 13 пута употребио речи "мој претходник", наводи АП. 

Председник САД се осврнуо и на насилни упад у Конгрес 6. јануара 2021

- Наслилници нису патриоте. Желели су да прекину миран пренос власти и пониште вољу грађана. Дошао је тренутак истине - не можете волети своју земљу само када побеђујете - рекао је Бајден.

Рат у Гази

Бајден се дотакао и рата у Гази, најавивши да ће америчка војска направити привремену луку на обали Појаса Газе како би се обезбедила нова рута за испоруку хуманитарне помоћи.

Он је, такође, изразио континуирану подршку израелском народу и, како је рекао, њиховом праву да се бране.

Protesti u Amrerici
Протести у Амрерици / Извор: Фото: Танјуг/АП/Кевин Wolf

Међутим, како додаје Вашингтон пост, он је позвао израелске лидере да ураде више на заштити палестинских цивила и да дозволе да више помоћи стигне у Газу, док је говорио о "срцепарајућем" броју убијених Палестинаца услед израелских напада.

Бајден је рекао и да је јаз између количине производа које САД увозе из Кине, у поређењу са производима које извози у Кину, најмањи у више од 10 година.

Бајден се, такође, осврнуо на питање слобода америчких грађана, укључујући и права на абортус.

- Цео живот сам учио да прихватам слободу и демократију. Будућност базирана на суштинским вредностима које су обликовале Америку су поштење, пристојност, достојанство, једнакост, поштовање према свима. Давање фер шансе свакоме - рекао је Бајден. 

Извор: Танјуг