Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРАЗНИК РАДА ЗАПАЛИО ЦЕО СВЕТ: Горело од Француске до Индонезије, 1. мај обележиле страшне сцене (ФОТО/ВИДЕО)

02.05.2021. 08:20
Пише:
Србија Данас/Реутерс
demonstracije
демонстрације / Извор: Фото: Реутерс

Велики сукоби демонстраната и полиције

Међународни празник дана обележен је у целом свету. И док су неки 1. мај прославили у природи са пријатељима и породицом, хиљаде људи изашло је на улице у градовима широм света, а неке демонстрације завршиле су се сукобима са полицијом и хапшењем учесника. Да ствар буде још гора, све се ово догодило усред корона кризе којој се не назире крај.

ДЕВОЈЧИЦЕ ХЕРОЈИ! Три тинејџера (15) ГУРНУЛА У РЕКУ СТАРЦА (74), а оне се дале у акцију спашавања!

ДЕВОЈЧИЦЕ ХЕРОЈИ! Три тинејџера (15) ГУРНУЛА У РЕКУ СТАРЦА (74), а оне се дале у акцију спашавања!

ВАТРЕНИ ОКРШАЈ У КАЗИНУ: Полиција принуђена да хитно реагује, има повређених (ВИДЕО)

ВАТРЕНИ ОКРШАЈ У КАЗИНУ: Полиција принуђена да хитно реагује, има повређених (ВИДЕО)

УКРАЈИНСКЕ СНАГЕ НАПАЛЕ ДОНБАС! Минобацачима гранатирали Русе уочи најрадоснијег хришћанског празника

УКРАЈИНСКЕ СНАГЕ НАПАЛЕ ДОНБАС! Минобацачима гранатирали Русе уочи најрадоснијег хришћанског празника

Упркос мерама уведених због пандемије корона вируса, а које подразумевају забрану окупљања, социјалну дистанцу, ношење маски па чак и полицијски час у неким земљама, хиљаде људи је међународни празник рада прославило протестујући на улицама.

Турска привела више од 200 демонстраната

Турска полиција привела је 212 демонстраната након избијања нереда на првомајским маршевима у време полицијског часа, саопштено је из кабинета гувернера Истанбула.

Полиција за нереде и полицајци у цивилу сукобили су се са синдикалним лидерима и другим демонстрантима и бацили неке на земљу пре него што су их привели на десетине у близини истанбулског трга Таксим, јавља Ројтерс.

Гувернерова канцеларија је саопштила да је неким синдикатима дозвољено да обележе празник, док су други, који су се "илегално окупили" кршећи мере закључавања и игноришући позиве да се разиђу, били ухапшени.

Државна агенција Анадолија саопштила је да је 20 демонстраната такође приведено у Измиру, на западу земље.

Сукоби са полицијом у Француској

Хиљаде људи придружиле су се данас традиционалним првомајским протестима широм Француске, окупљајући се упркос противпандемијским ограничењима, тражећи социјалну и економску правду и изражавајући своје противљење владиним плановима за промену накнада за незапослене.

Око 300 скупова поводом 1. маја, Међународног дана рада, било је организовано у Паризу и другим градовима, укључујући Лион, Нант, Лил и Тулуз, наводи Ројтерс.

У Паризу је ухапшено 17 особа, а на улицама је распоређено 5.000 полицајаца, речено је Ројтерсу из париске префектуре.

demonstracije
демонстрације / Извор: Фото: Реутерс

Неколико демонстраната с капуљачама сукобило се с полицијом или бацали камење и канте за смеће. Полиција је саопштила да је спречила анархисте "Црног блока" да формирају групу.

Протест левичара у Бечу обележен инцидентима

У Бечу су данас касно после подне одржане демонстрације левичара поводом 1. маја, а окупљање обележили су напади на полицију.

Платформа "радикална левица" позвала је на велике демонстрације против последица кризне политике.

Према полицији, до вечери се окупило до 1.000 људи, који су из 16. бечког округа "прошетали" до 9. општине испред цркве Вотивкирхе, где је дошло до напада на полицију.

Учесници протеста покушали су да се попну на скелу око цркве како би поставили један транспарент.

Да би то спречила, полиција је демонстранте потиснула пар метара, а учесници протеста бацали су лименке и флаше на полицајце.

Да би успоставили контролу над ситуацијом полиција је употребила бибер-спреј, а током "гуркања" и интервенције чувара реда "закачени" су и пролазници.

Полиција је поднела бројне пријаве и ухапсила 11 особа.

У инциденту, како је саопштено, повређено је седам полицајаца.

Сукоби у Берлину

Демонстранти у Берлину бацали су флаше, камење и петарде на полицију током првомајских маршева у немачкој престоници.

Према подацима полиције, 5.000 људи учествовало је у протесту, док организатори кажу да их је било око 20.000. Полиција је привела неколико демонстраната.

У Шпанији су учесници марша изашли на улице Мадрида и Барселоне тражећи владине пензије и заштиту плата у земљи која је од почетка пандемије изгубила 17% радних места.

У међувремену, у Лондону су демонстранти изашли на улице како би се успротивили закону о новим полицијским овлашћењима који спроводи Конзервативна странка Бориса Џонсона и који ће ограничити право на протест у Великој Британији.

Протести у Азији

У Индонезији, највећој економији југоисточне Азије, хиљаде су изразиле бес због новог закона о радним местима за који критичари страхују да ће смањити отпремнине, ублажити ограничења за стране раднике, док држава жели да привуче више инвестиција.

Демонстранти у главном граду Џакарта положили су лажне гробнице на улицу симболизујући безнађе, а маршеви су се одржавали у око 200 градова.

У филипинској престоници Манили, где је једномесечно закључавање због коронавируса продужено за две недеље због пораста инфекција, полиција је спречила стотине радника да демонстрирају на јавном тргу.

Међутим, демонстранти су се накратко окупили на прометном булевару у Манили, тражећи новчану помоћ за пандемију, субвенције за зараде и вакцине против корона вируса усред растуће незапослености и глади.