Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРВИ ПУТ БАЧЕНО НА КОСОВО, А САДА ЋЕ УКРАЈИНА КОРИСТИТИ ОВО АМЕРИЧКО ОРУЖЈЕ! Ево шта је ЈДАМ и зашто су САД досад чекале да ово дају Кијеву (ФОТО)

28.12.2022. 22:50
JDAM
ЈДАМ / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Military Channel Ј

Америчко оружје које су први пут избацили стелт бомбардери на Косово 1999. а потом током борби у ратовима после терористичког напада на Сједињене Државе 11. септембра 2001, ускоро ће користити украјински пилоти који, иронично, управљају авионима руске производње.

САД по први пут дају своје сателитски навођене бомбе Украјини, у оквиру новог пакета војне помоћи вредног 1,85 милијарди долара. Оружје, звано "заједничка муниција за директни напад" (ЈДАМ; џејдем), састоји се од комплета који претвара јефтину, невођену бомбу, у високо прецизно оружје навођено ГПС-ом.

УДАРНО! ИЗРАЕЛСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ НАЈАВИО: Нападамо Иран за две, три године!

УДАРНО! ИЗРАЕЛСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ НАЈАВИО: Нападамо Иран за две, три године!

БИВШИ ПАПА БЕНЕДИКТ XVI ТЕШКО БОЛЕСТАН! Папа Фрања није могао да издржи, верницима саопштио важну ствар

БИВШИ ПАПА БЕНЕДИКТ XVI ТЕШКО БОЛЕСТАН! Папа Фрања није могао да издржи, верницима саопштио важну ствар

"ВРЕМЕ ЈЕ ДА ЕУ ПРЕИСПИТА САНКЦИЈЕ РУСИЈИ" Орбан јасно ставио до знања - У овом рату, Мађари су на страни само једне земље!

"ВРЕМЕ ЈЕ ДА ЕУ ПРЕИСПИТА САНКЦИЈЕ РУСИЈИ" Орбан јасно ставио до знања - У овом рату, Мађари су на страни само једне земље!

Администрација Џоа Бајдена објавила је ове недеље да ће оружје бити део новог пакета војне помоћи, дајући Кијеву могућност прецизно навођеног бомбардовања какву никада пре није имао. Кад се испусти са већих висина, бомба може да путује 25 километара до своје мете пре него што експлодира. Са правом врстом опреме, украјински авиони потенцијално би могли да носе више ЈДАМ-ова у једној мисији, баш како то раде амерички и НАТО ратни авиони.

Шта је ЈДАМ?

Из техничког угла, то је комплет који је причвршћен на бомбу америчке војске опште намене "марк-80" и претвара је у оружје вођено ГПС-ом.

Бојева глава "марк-80", развијена убрзо након Другог светског рата, дизајнирана је да се може лако опремити разним позадинским додацима и спорогорећим штапинима, за употребу у различитим ситуацијама. Током деценија постављани су различити додаци - за бомбардовање ниског нивоа и за претварање у копнене и морске мине, те коначно у различите врсте навођеног оружја. Обично долази у три величине, од 225 до 900 килограма. Који ће модел или модели бити обезбеђени Украјини - није познато.

"Тајмс" наводи да су од своје прве борбене употребе крајем деведесетих на Косову ЈДАМ-ови побољшани и да су им придодате нове способности. Могу да раде са различитим спорогорећим штапинима који контролишу да ли ће експлодирати изнад тла, на површини или након закопавања у земљу. Један ажурирани комплет додаје пар “крила” која се отварају по испуштању бомбе, омогућавајући јој да лети више од 65 км до мете.

Такође су, према рачуници Пентагона, релативно јефтини. Подаци морнарице ажурирани 2021. наводе да је основна цена комплета ЈДАМ нешто преко 24.000 долара по комаду.

JDAM
ЈДАМ / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Military Channel Ј

Зашто су САД чекале досад да дају Кијеву те бомбе?

За разлику од неких оружја које САД обезбеђују, проблем нису дужина обуке или трошкови одржавања. Морало се решити више проблема јер ЈДАМ комплети нису дизајнирани да се користе са украјинским бомбама руске производње, а њени ратни авиони – такође руске производње - не могу да носе америчке бомбе. Такође, руски компјутери у авиону не могу да комуницирају електронски са америчком навођеном муницијом.

Откако је Пољска, бивша сателитска држава Совјетског савеза, ушла у НАТО, неки од њених руских ратних авиона Миг-29 су конвертовани да носе западну муницију, али то је захтевало замену њихових совјетски дизајнираних компјутерских система и инсталацију западне опреме. За Украјину је био потребан бржи приступ, истиче да је Пентагон мало рекао о томе како је успео да то уради.

Колико има комплета ЈДАМ?

"Тајмс" указује да је ово значајно повећање капацитета украјинске прецизно навођене муниције.

- Ово је веома важно - подвукао је Андриј Загородњук, бивши украјински министар одбране и саветник владе.

JDAM
ЈДАМ / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Military Channel Ј

У пакету и "патриот" који захтева дугу обуку

Украјински председник Володимир Зеленски отишао је прошле среде у Вашингтон, где се састао са Бајденом и обратио америчком Конгресу. Нови пакет помоћи Украјини који је тада објављен укључиваће и противваздушни ракетни систем "патриот". Очекује се да ће САД испоручити "патриот" у веома кратком року и да ће се Украјинци обучити да их користе у бази америчке војске у Немачкој. За разлику од мањих ПВО система, батерија “патриота” захтевају десетине обучених војника да би се њима правилно управљало и обука обично траје месецима.

- Ово ће бити најизазовнији комад опреме који је Украјина до сада примила. Да су Украјинци имали годину-две да апсорбују “патриот”, не би било проблема. Претпостављам да је Пентагон веома нервозан због овог - рекао је раније Марк Кансијан из Центра за стратешке и међународне студије ЦСИС).

Два званичника америчког Министарства одбране САД рекла су прошлог петка "Политику" да Пентагон разматра да обуку украјинске војске за коришћење "патриота" спроведе у војној бази у САД, или у некој трећој земљи, односно у некој од америчких војних база у Европи.