Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ПОМОЛУ ДРУГИ КРУГ ИЗБОРА У ТУРСКОЈ: Ердогана у Анкари дочекала окупљена маса, Киличдароглу му све БЛИЖИ (ФОТО/ВИДЕО)

14.05.2023. 17:58
Пише:
Србија Данас
Turska
Турска / Извор: Фото: Танјуг/АП

Биралишта су затворена у 17 часова по локалном, односно у 16 сати по нашем времену

У Турској су одржани парламентарни и председнички избори. Грађани су бирали председника између актуелног шефа државе Реџепа Тајипа Ердогана, главног опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа и Синана Огана.

Резултати на основу 96 одсто обрађених гласова

На основу 96,15 одсто обрађених гласова и даље води актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган. Ово је број гласова по кандидатима:

Реџеп Тајип Ердоган: 49,44 односно 26.076.350 гласова

Кемал Киличдароглу: 44,86, односно 23.661.335 гласова

Синан Оган: 5,26, илити 2.776.11 гласова

Мухарем Инче: 0,44 или 231.744 гласова

Ердоган стигао у Анкару

Ердоган је стигао у Анкару, где се налази седиште његове странке. На службеном Твитер налогу странке објављен је снимак страначких присталица који машу заставама испред странке уз поруку: "Балкон је спреман, нација чека свог вођу".

Киличдароглу: Наша земља нема стрпљења за нестабилност

Лидер опозиције Кемал Килиџдароглу обратио се јавности док се пребројавање гласова ближило крају. У врло кратком говору, рекао је да владајућа странка блокира систем подношењем приговора на резултате у којима је Килиџдароглу имао већи број гласова:

- Немојте да блокирате вољу нације. Нека резултати дођу и нека сви знају резултате. Земља нема више стрпљења за нестабилност. Не можете управљати ситуацијом манипулацијом, немојте се бојати воље народа - рекао је он.

Опозиционар је затим поручио да неће отићи док се не преброје сви гласови.

Kemal Kiličdaroglu
Кемал Киличдароглу / Извор: Профимедиа

Све извеснији други круг избора

На основу 95,5 одсто пребројаних гласова Реџеп Тајип Ердоган има 49,3 одсто гласова, док опозициони кандидат Кемал Килиџдароглу има 45 одсто гласова. На трећем месту је Синан Оган са 5,3 одсто, док је на четвртом Мухарем Инче са 0,4 одсто гласова, пише Milliyet.

Резултати агенције Анка - обрађено више од 95,5 % гласова

Реџеп Тајип Ердоган - 49,3 % гласова

Кемал Киличдароглу - 45 % гласова

Синан Оган - 5,3 % гласова

Обрађено више од 95 одсто гласова - Турска нација подељена: Ердоган 49,63%, Киличдароглу 44,63%

На основу обрађених 93,67 одсто бирачких места, турски председник Реџеп Тајип Ердоган освојио је 49,63 одсто гласова, док је главни кандидат опозиције Кемал Киличдароглу освојио 44,63 процената гласова, јавља Си-Ен-Ен Турк, позивајући се на податке агенције Анадолија.

Трећи кандидат на председничким изборима Синан Оган освојио је 5,29 одсто гласова. На парламентарним изборима, Ердоганова коалиција има 49,86 одсто, док опозиција има 34,88 процената. 

Ердоганова Странка правде и развоја (АКП) освојила је 35,72 одсто гласова, док је Киличдароглуова Републиканска народна странка (CHP) освојила 24,91 процената гласова.

Turska
Турска / Извор: Профимедиа

"Ни под којим условима не напуштајте гласачке кутије"

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је на Твитеру присталице да остану близу гласачких кутија до званичног објављивања резултата општих избора у Турској 14. маја.

Турски предсеник је поручио својим присталицама:

"Чињеница да су избори 14. маја одржани у атмосфери великог демократског славља, мира и спокоја израз је демократске зрелости Турске", навео је Ердоган у саопштењу на Твитеру.

Актуелни председник Турске је напоменуо да су избори одржани у "позитивној и демократској атмосфери“. Истовремено је нагласио да би брзоплето објављивање њихових резултата била "узурпација националне воље“.

Пребројано 90 одсто гласова

На основу 90 одсто пребројаних гласова, актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган сада има 49,86%, следи његов опозициони ривал са левог центра Кемал Киличдароглу са 44,38%, а националиста Синан Оган има 5,30%. 

Ердоган: Крађа народне воље

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је вечерас да је журба да се објаве резултати док траје пребројавање уствари представља "крађу народне воље", док је његов главни ривал, кандидат опозиције Кемал Киличдароглу упозорио власти да треба да евидентира резултате из целе земље.

- Док су избори одржани у позитивној и демократској атмосфери, а пребројавање и даље траје, покушавање да се на брзину објаве резултати значи узурпацију народне воље - навео је Ердоган на Твитеру, пренео је Ројтерс. 

Redžep Erdogan
Реџеп Ердоган / Извор: Фото: Танјуг/Умит Бектас/Поол Пхото виа АП

Киличдароглу: Нема спавања, народе

Према раније објављеним резултатима након пребројаних мање од 30 одсто гласова, Ердоган је имао већу предност са 55,03 одсто гласова, док је главни кандидат опозиције Киличдароглу освојио 39 процената гласова, пренео је раније CNN позивајући се на Анадолију. А први резултати су Ердогану давали чак 60 одсто гласова. Међутим, та се предност топила са новим пристиглим резултатима.

- Фикција, која је почела са 60%, сада је пала испод 50% - написао је Киличдароглу на Твитеру.

- Посматрачи на гласачким местима и званичници бирачких одбора никада не би требало да напуштају своја места. Нећемо спавати вечерас, људи моји. Упозоравам ИСК [изборну комисију], морате да дате податке из покрајина.

Други круг све ближи

Како јављају турске агенције, до сада је пребројано око 82% гласова.

Актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган сада има 50,30%, следи његов опозициони ривал са левог центра Кемал Киличдароглу са 43,91%, а националиста Синан Оган има 5,31%.

Ројтерс наводи да извори и из владајуће странке АКП председника Rrdogana и CHP његовог опозиционог ривала Киличдароглуа кажу да на основу досадашњих резултата, ни један од њих вероватно неће прећи праг од 50 одсто потребан за потпуну победу, па се очекује одржавање другог круга.

Јаз између кандидата се смањује

Са око 61% пребројаних гласова, према државној новинској агенцији Анадолија јаз између два водећа председничка кандидата се смањује.

Актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган сада има 51,56%, следи његов опозициони ривал са левог центра Кемал Киличдароглу са 42,61%, а националиста Синан Оган има 5,32%.

Опозиција тврди: "Водимо"

Опозиција оптужује Анадолу да је прво емитовала пребројане гласове АКП у искривљеној слици укупног резултата и каже да су они у предности.

Највећа опозициона партија, Републиканска народна партија (CHP) води паралелно пребројавање тако што поставља своје посматраче код сваке гласачке кутије и фотографише сваки гласачки листић док се пребројава.

- Према нашим резултатима, са 23,87 одсто пребројаних гласова, испред је Кемал Кıлıцдароглу - рекао је Мансур Јаваш, који је и градоначелник Анкаре, додајући: "Ови подаци долазе из целе Турске и могу рећи да смо у вођству у Истанбулу и Анкари".

Кıлıчдароглу је кратко твитовао: "Ми водимо". 

Киличдароглу води у Истанбулу

Главна опозициона Републиканска народна партија (CHP) саопштила је да рани резултати изгледају позитивно за Киличдароглуа.

Фаик Озтрак, портпарол странке, рекао је у телевизијском говору: - Према подацима које смо до сада добили, на табелу гледамо веома позитивно. Када број отворених гласачких кутија достигне значајну цифру, почећемо да објављујемо број гласова.

Шеф CHP странке у Истанбулу и водећа опозициона личност Џанан Кафтанџıоглу је објавио прве резултате из тог града и они предност ипак дају Киличдароглуу.

Са 15% гласачких кутија унетих у систем у Истанбулу, ситуација је таква да је Киличдароглу у вођству са 51,33% гласова, а Ердоган има 43,94, док Синан Оган има 4,45%.

Чини се да је овај потез осмишљен да смири забринуте опозиционе бираче док се пребројавање наставља.

У међувремену, већ је почело да се говори о опасности од намештених избора.

- Никада не остављајте гласачке кутије без надзора, ни на тренутак, без обзира на све - рекао је Киличдароглу, главни Ердоганов противник на Твитеру.

- Желим да позовем наше хероје демократије. Никада не остављајте гласачке кутије док се не достави коначни потписани извештај о гласачким кутијама - написао је он. 

Обраћено више од 32 одсто гласачких листића

Пребројана је готово трећина гласова после избора у Турској, тачније 32,26 одсто! Киличдароглу смањио је предност Ердогана.

Међутим, Ердоган и даље има вођство и према последњим подацима за њега је гласало 53,37 одсто изашилх бирача

Киличдароглу се попео на 40,68, а Оган је сада на 5,39 посто.

Ако не дође до дарастичних промена, Ердоган и даље има више од 50 посто што значи да ће већ вечерас ће имати нови председнички мандат.

21,3 одсто гласачких листића

Након 21,3 посто обрађених гласачкиих листића Едроган води са око 18 посто гласова више од Киличдароглуа. Када то мпретворимо у постотке, подаци показују да Ердоган има 56,0, а Киличдароглу 38,1 посто гласова. Оган је тренутно на 5,4 посто.

Ердоган засад има подршку 58 провинција, а Киличдароглу 23. 

Девет одсто пребројаних гласачких листића

Реџеп Тајип Ердоган на изборима за председника Турске има 59,47 одсто гласова, а Кемал Киличардоглу 34,79 одсто гласова, показују резултати више од девет одсто пребројаних гласачких листића, преноси телевизијски канал Хабер.

Председник централне изборне комисије Турске Ахмет Енер саопштио је да није било значајнијих неправилности на изборима.

Кандидату је потребно више од 50 посто гласова у првом кругу да би победио. Ако нико не пређе границу од 50 посто, два најбоља кандидата снаге ће одмерити у другом кругу за две седмице.