Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈГОРЕ ТЕК ДОЛАЗИ?! Бајден се задовољно смешка, али први знаци КАТАКЛИЗМЕ демократа на изборима се већ назиру

10.11.2022. 19:59
Пише:
Србија Данас/Блиц
Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Док се многи гласови још броје, делује да протекли амерички међуизбори иду наруку демократа Џоа Бајдена, упркос свим прогнозама које су фаворизовале републиканце Доналда Трампа. Али, већ сада се помаљају први знакови да најгоре по "плаве" тек долази.

Иако су демократе надмашиле сва очекивања, што анкетних што лекција из историје (која говори да странка на власти обично губи места у Конгресу на међуизборима), разлога за велико славље баш и немају. Штавише, први могући знакови њихове катаклизме већ се назиру.

Мислили су да је извршила самоубиство, али је истина МНОГО ЈЕЗИВИЈА: Муж који је "пронашао Христа" је НАСМРТ ПРЕТУКАО француским кључем док је спавала

Мислили су да је извршила самоубиство, али је истина МНОГО ЈЕЗИВИЈА: Муж који је "пронашао Христа" је НАСМРТ ПРЕТУКАО француским кључем док је спавала

БЕЛА КУЋА ПОТВРДИЛА: Састају се Бајден и Си Ђинпинг, познат датум

БЕЛА КУЋА ПОТВРДИЛА: Састају се Бајден и Си Ђинпинг, познат датум

"РУСИЈА ОТВОРЕНА ДА РАЗГОВАРА СА ЕУ" Да ли Захарова најављује попуштање Москве?

"РУСИЈА ОТВОРЕНА ДА РАЗГОВАРА СА ЕУ" Да ли Захарова најављује попуштање Москве?

1. Опуштање након резултата

Иако је расположење у плавим редовима скочило након што их очекивани црвени талас није преплавио, не треба превише да се опуштају. Јер гласови се још броје у многим местима а њихова већина у Сенату је танка.

Ове године на улогу су била 35 од 100 места у Сенату, а три државе у којима ће резултати избора 8. новембра бити пресудни су Аризона, Џорџија и Невада, где је тренутно веома тесно. Због продуженог бројања гласова, могло би да прође неколико дана или чак недеља док се не буде знао финални резултат у неколико кључних трка.

У Аризони, демократа Марк Кели води са 51,4 одсто над 46,4 процената републиканца Блејка Мастерса, Џорџија ће ићи у други круг избора у децембру са демократом Рафаелом Ворноком који има 49,2 одсто спрам 48,7 Хершела Вокера, док у Невади са 49,4 одсто води републиканац Адам Лаксалт спрам 47,6 процената Кетрин Кортез Масто.

Док су до јуче демократе предводиле борбу за Сенат, сада републиканци имају 49 места спрам плавих 48, према подацима "Њурок тајмса" и CNN-a. Републиканцима је потребно још два места да поврате контролу над Сенатом, након што су изгубили у Пенсилванији. У Представничком дому, где је свих 435 места било на улогу, демократе тренутно имају 191, а републиканци 209 места. CNN наводи да републиканцима треба седам места да поврате контролу над доњим домом Конгреса и делује да су на путу да га освоје.

Нису у питању само тесни резултати. Америка је партијски дубоко подељена, протекле изборе обележили су инфлација и криминал - укључујући политичко насиље - па ће се било која странка која оствари контролу у Сенату морати да одговори на бројне изазове.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

2. Промашена тема: О абортусу се неће причати заувек

Демократе су се у кампањи фокусирале на теме попут климатских промена и абортуса. Поништавање одлуке која је гарантовала Американкама право на прекид трудноће од стране Врховног суда у јуну подигло је прашину у земљи, али то није била једина – а како су показали протекли избори ни најважнија – брига америчких гласача.

Ове године гласачи су били оптерећени тешким питањима - од инфлације и права на абортус, до безбедности и криминала.

Док су се демократе освестиле да не могу вечно играти на карту забране абортуса, преусмериле су своју поруку последњих недеља кампање са абортуса на економију, те социјалну и здравствени заштиту. Неки званичници, попут демократског сенатора из Вермонта Бернија Сандерса, чак су упозорили своје партијске колеге демократе да се превише ослањају на право на абортус као питање које ће покренути бираче.

3. Лоши кандидати и расцеп између умереног и екстремно-прогресивног крила

Демократе, у суштини, немају јаког кандидата и заглавили су негде између (пожељно) умерених и прогресивних трендова. Најбоље можда говори то што су изборе "преживели" бројни умерени кандидати плавих, попут Абигејл Спенбергер у Вирџинији за Представнички дом и Меги Хасан за Сенат и Криса Папаса за доњи дом у Њу Хемпширу, те Џахане Хејс у Конектикату, Џареда Голдена у Мејну, Вили Никл у Северној Каролини и других.

Прогресивније демократе нису оствариле савршене резултате, јер су неки од њихових преферираних кандидата изгубили од републиканаца. Кандидат за доњи дом Мишел Валеџо изгубила је у Тексасу а демократска нада за Сенат Мандела Барнс изгубио је у Висконсину.

Иако су освојли кључне изборе за Сенат у Пенсилванији, њихов кандидат Џон Фетерман није у фаворизованом умереном делу спектра. Фетерман, који је на предизборима за демократског кандидата за Сенат 2016. био једини из редова плавих који је подржао Сандерса, са њим дели низ прогресивних ставова попут реформе кривичног система, легализације марихуане на савезном нивоу, те веће рестрикције на куповину оружја. Његово здравствено стање је такође упитно, у мају је претрпео мождани удар.

У Калифорнији, прогресивни гувернер Гевин Њусом освојио је реизбор након што је преживео опозив 2021. Он је обећао да ће довршити свој други мандат, инсистирајући да има "нулти интерес" да се кандидује за председника, чак и ако Бајден не буде тражио још један мандат 2024. Међутим, Њусом је такође посветио велики део свог времена и део својих позамашних фондова кампање за изградњу националног имиџа, ​​рекавши да жели да постави пример својој партији агресивне опозиције републиканцима.

Упркос његовом честом порицању председничких амбиција, национални медији и многе личности из Демократске странке претпостављају да он поставља темеље за кампању у Белој кући, било 2024. или 2028.

4. Демократе као екстремна странка

Топ званичници демократа упозорили су да се њихова партија све више виђа као "екстремна". Централнолеви тинк-танк "Трећи пут", којег подржавају нека од највећих имена демократске политике, огласио је аларм уочи избора о њеним дубоко укорењеним манама.

- Ако демократе успеју да се одрже у Представничком дому и Сенату, то ће бити упркос партијском бренду, а не због њега – наведено је у меморандуму "Трећег пута" који је пренео "Аксиос".

- Упркос списку републиканских кандидата који су екстремни по свим стандардима, гласачи виде демократе једнако екстремнима, као и далеко мање забринутима за питања која њих највише брину – додаје се у документу.

Дугогодишње, угледне демократе су уочи избора указивале да ће, ако републиканци освоје изборе, демократе морати да свале кривицу на "много дубље" проблеме од просто "историјског тренда".

- Гласачи се питају да ли партија дели суштинске вредности попут патриотизма и важности напорног рада. Свега 43 одсто гласача кажу да демократе цене напоран рад, у поређењу са 58 процената за републиканце. Чак и у подручјима у којима се демократама највише верује (укључујући образовање), није јасно да гласачи "купују" демократски приступ или способност да ће обавити ствари" – стоји у меморандуму "Трећег пута".

Демократама ће требати велике промене партијског имиџа да избегну друго потенцијално "brisanje# на председничким изборима 2024, наводи "Аксиос".

5. Бајден све старији, рејтинг пада

А лидер демократа Џо Бајден, којег дели десетак дана до 80. рођендана, све мање делује као добар кандидат за изборе 2024. јер ће до тада бити најстарији председник који се икада кандидовао за реизбор.

Демократе такође имају проблем са Бајденовом непопуларношћу, због чега није ни учествовао у кампањи у неким државама. Иако председници нису на листићу на међуизборима у САД, сигурно је да бирачи дају своју оцену њихових досадашњих потеза.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Већина Американаца који су гласали на изборима не желе да се Бајден кандидује за други мандат 2024, пренео је CNN. Више од две трећине гласача противи се Бајденовој кандидатури. Анкете су показале да девет од 10 присталица Републиканске странке и седам од 10 независних гласача не жели да поново види Бајдена као кандидата.

Бајден се сусреће са критикама због начина на који води земљу, чак и међу демократама, додаје АП. Скоро две трећине плавих гласача рекло је да Бајден није јак лидер, а један од пет њих тврди да он нема менталну способност да ефикасно обавља председничке дужности.

Бајденово здравствено стање и способност да одслужи још један мандат, те замуцкивање у говору у среду само су учврстили ту слику. Говорећи о ситуацији о Украјини, Бајден је направио омашку, заменивши Херсон са Фалуџом у Ираку.

- Мислим да је контекст у томе да ли се или не они повлаче из Фалуџе...и, а мислим из...из...Херсона, из града Херсона... - рекао је.

Ипак, изгледа да Бајден не одустаје од кандидатуре за реизбор. На питање новинара везано за то што две трећине гласача не жели да се он поново кандидује, он је одговорио да то не утиче на његову одлуку и поручио.

- Само ме гледајте.

6. Десантис као могући, опаснији ривал

Али, Бајденов ривал на изборима можда неће бити исто тако "популарни" Трамп. Републиканска звезда Рон Десантис поново је изабран за гувернера Флориде, а његова глатка победа и све веће спекулације да ће се он кандидовати за председника 2024. разбеснели су бившег председника.

Док се у Тампи славио Десантисов реизбор, у вили у Палм Бичу ситуација је била нешто мрачнија, јер је изборна ноћ за Трампа отворила питања о његовој будућности у Републиканској партији. Трамп је већ пожурио да упозори Десантиса да се не кандидује 2024, оценивши да би то наштетило Републиканској странци, те запретио изношењем "прљавог веша".

- Знам о њему више него ико, више него његова супруга. Мислим да би, ако се буде кандидовао, могао јако себи да нашкоди - истакао је.