Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРВИХ МЕСЕЦ ДАНА КОРОНА ВАКЦИНАЦИЈЕ У СВЕТУ: Да ли знате колико милиона људи је примило цепиво и како се држи Србија?

14.01.2021. 10:43
Пише:
Србија Данас
Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

Иако се најзад види светло на крају тунела у борби против ковида-19, забрињава чињеница да огроман број људи нема приступ вакцини

Дуже од годину дана пошаст звана корона вирус хара планетом. На данашњи дан, у тренутку док ово пишемо, бројке говоре да је од почетка пандемије од ковида-19 оболело 92,8 милиона људи, а да је битку са овим вирусом изгубило скоро два милиона становника наше планете... Ипак, у последњих месец дана, иако цифре нису баш сјајне, појавило се светло на крају тунела - почела је вакцинација и родила се нада да ће током 2021. године корона ипак бити зауздана. Не можда потпуно побеђена, али зауздана.

Срећна нова друштвено одговорна година!

Срећна нова друштвено одговорна година!

ХИТАН САСТАНАК СЗО: Нови сојеви вируса забрињавају, на столу неколико горућих тема

ХИТАН САСТАНАК СЗО: Нови сојеви вируса забрињавају, на столу неколико горућих тема

НОВО БРИТАНСКО ИСТРАЖИВАЊЕ НЕ УЛИВА НАДУ: Антитела ипак не трају толико дуго, а једна чињеница још више забрињава

НОВО БРИТАНСКО ИСТРАЖИВАЊЕ НЕ УЛИВА НАДУ: Антитела ипак не трају толико дуго, а једна чињеница још више забрињава

Да би се пандемија завршила, највећи део становништва Земље мора да буде имуна на вирус, а најсигурнији начин да се то постигне је вакцина. Вакцина је тековина човечанства, захваљујући којој је за последњих 100 година искорењен велики број болести, скоро дупло повећан људски век и немерљиво побољшан квалитет живота.

Зато и не чуди да је, од почетка трајања пандемије корона вируса, напор готово свих истраживача и научника на овом пољу био усмерен прављењу безбедне и ефикасне вакцине, што је и резултирало да неколико истраживачких тимова широм света развије цепива којима смо пре месец дана кренули у борбу против короне. Али, сада се јавља и проблем наше човечности - како учинити вакцине доступне људима широм света, јер из дана у дан, на шта упозорава и Светска здравствена организација (СЗО), сазнајемо како богате земље купују све више и више доза цепива, док сиромашнима преостаје да чекају да се богаташи извакцинишу до миле воље, па да евентуално пусте и остале да дођу на ред...

koronavirus, Švedska
коронавирус, Шведска / Извор: Реутерс

Према подацима сајта "Наш свет у подацима" (ourworldindata.org) до 12. јануара укупно је вакцинисано 29,78 милиона људи, али се подвлачи да су се бројале искључиво прве вакцинације - нису, дакле, бројане ревакцинације, којих је извесно било после три недеље од давања првих доза цепива. На пример, и у Србији је управо данас почела и ревакцинација...

На нивоу света било је вакцинисано 0,38 људи на 100 становника планете. Европа (цела, не само ЕУ) има бољи просек од тога, са 0,98 вакцинисаних људи на 100 становника, уз број од укупно 7,33 милиона првих вакцинација.

Кад су у питању појединачне земље, у укупном броју према подацима поменутог сајта, највише првих вакцинација урађено је у Сједињеним Америчким Државама - 10,28 милиона, затим у Кини - 10 милиона и Великој Британији - 3,07 милиона доза.

Ukupan broj prvih kovid vakcinacija po državama
Укупан број првих ковид вакцинација по државама / Извор: Фото: Printscreen/ourworldindata.org

Са друге стране, када је реч о броју вакцинисаних људи на 100 становника, Израел је 12. јануара био неприкосновен са цифром од 22,34, следе га Уједињени Арапски Емирати са 12,90 и Бахреин са 5,75 вакцинисаних људи на 100 становника. 

Што се тиче Србије до 10. јануара, према бројкама "Нашег света у подацима", било је вакцинисано укупно 9.300 особа, односно 0,14 људи на 100 становника.

Срби се у великом броју јављају да приме вакцину

Јутрос у осам сати почео је са радом кол центар где се грађани позивом на број телефона 0800222334 могу пријавити за вакцинацију против вируса корона.

Од понедељка, 11. јануара, траје пријављивање грађана који желе да се вакцинишу преко портала е-Управа, а до јутрос у осам сати електронским путем се пријавило 175.000 људи, речено је у Канцеларији за ИТ и е-Управу.

Имунизација становништва у Србији почела је 24. децембра вакцинама америчко-немачког произвођача "Фајзер-Бионтек", а тада је прву дозу примила и председница Владе Србије Ана Брнабић.

Подаци СЗО су нешто другачији - они у данашњој изјави наводе да је у укупно 46 земаља, "углавном богатијих", дато око 28 милиона доза вакцине против корона вируса. Међу тих 46 земаља је и Србија, а да подсетимо, према подацима Уједињених нација, у данашњем свету постоји 195 суверених држава, од којих су 193 чланице УН-а.

- Мислим да смо досад вакцинисали људе са 28 милиона доза. Коришћено је пет различитих вакцина и платформи. Тренутно се вакцинација спроводи у око 46 земаља на свету, од њих су 38 богате, а само је једна која се може назвати баш сиромашном. Има земаља које желе вакцину и потребна им је, а неће је добити осим ако ми не направимо бољу расподелу. Сви се морамо више потрудити - нагласио је данас представник СЗО Мајк Рајан.