Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОКУШАЈ ДРЖАВНОГ УДАРА У ВЕНЕЦУЕЛИ: Бесне сукоби на улицама, ГВАИДО ПОБЕГАО ИЗ КАРАКАСА (ФОТО/ВИДЕО)

01.05.2019. 01:16
Пише:
Србија Данас
Huan Gvaido
Хуан Гваидо / Извор: Реутерс

На улицама Каракаса у току је сукоб војске и присталица опозиционог лидера Хуана Гваида.

Лидер опозиције у Венецуели Хуан Гваидо објавио је данас снимак из војне базе у близини Каракаса у којем је, окружен војницима у униформама и у друштву једног од опозиционих лидера Леополда Лопеза, позвао војни устанак. Убрзо потом појавиле су се информације да је војска изашла на улице, а портпарол Мадурове владе потврдио је да је пуч у току. 

00:59
Крај блога

Овим завршавамо данашње праћење уживо ситуације у Венецуели.

00:51
Лопезова породица ушла у Амбасаду Чилеа

Министарство спољних послова Чилеа саопштило је да је један од лидера опозиције Леополдо Лопез са породицом вечерас ушао у чилеански Конзулат и да су то учинили "као гости".

Такође, они су поновили свој став поводом ситуације у Венецуели.

00:30
САД позива народ Венецуеле

У видео снимку који је објављен на званичном Твитер налогу Беле куће, амерички саветник за националну безнедност Џон Болтон позвао је грађане Венецуеле да "предузму акције да уклоне Мадура и 'клептократичаре' који га окружују" и да "поврате своју слободу": "Ово је критична ставка ваше историје".

00:27
Расте број повређених

Најмање 71 особа повређена је у сукобима у Каракасу и пребачена у болницу, изјавила је Мађа Санти, председница медицинског центра Салуд Качао.

Она је рекла да су 43 особе повређене гуменим мецима, две су задобиле ране од ватреног оружја, а да је 21 особа задобила преломе.

- Три собе су имале проблеме са дисањем, једна особа се онесвестила, а једна задобила повреду руке - рекла је Санти.

23:50
Помпео: Мадуро је хтео да напусти земљу

Амерички државни секретар Мајк Помпео у интервјуу за "Си-Ен-Ен" поручио је да је Вашингтон открио индикације да је Николас Мадуро био спреман да напусти Венецуелу и да се запути за Хавану, али га је Русија одговорила од тога.

23:42
Покушај војног удара или побуна?

Једино што је извесно то је да на улицама главног града Венецуеле Каракаса данас влада хаотична ситуација, након што је самопроглашени лидер Хуан Гваидо позвао на пуч. Док један део медија то назива покушајем војног удара, други говоре о побуни. Самопроглашени председник је саопштио путем Твитера да "нема назад" и да "Мадуро мора пасти", док је Мадуро истакао да је војно руководство верно властима. Како Ројтерс наводи, неки сведоци су изјавили да десетине углавном младих наоружаних мушкараца у војним униформама прате Гваида и да су разменили ватру са војницима Мадура. Агенција међутим, преноси да не изгледа као да је опозиција покушала да силом преузме власт.

23:36
Скуп у Мадриду

Према наводима медија, стотине држављана Венецуеле се окупило у централном делу Мадрида и на тај начин исказало подршку Гваиду. Сумња се да је у питању око 300 људи који машу заставама своје земље и узвикују: "Мадуро уништава Венецуелу".

23:29
Трамп прети Куби ембаргом

Амерички председник Доналд Трамп вечерас је на свом Твитер профилу запретио Куби ембаргом уколико не повуче своју подршку венецуеланском председнику Николасу Мадуру.

- Ако војска и полиција Кубе моментално не прекину са војним и другим операцијама које за циљ имају изазивање смрти и деструкције Уставу Венецуеле, биће суочени са потпуним ембаргом, као и санкцијама највишег нивоа - написао је Трамп.

23:20
ЕУ позива на узџаност у Венецуели

Европска унија позвала је данас на највећу уздржаност у Венецуели како би се избегле жртве и ескалација тензија поручивши да одбацује сваки вид насиља.

- Понављамо да може да постоји само политички, миран и демократски начин да се изађе из вишеструке кризе са којом се земља суочава. Европска унија одбацује сваки облик насиља и позива на крајњу уздржаност да би се избегао губитак живота и ескалација тензија -  речено је из ЕУ.

ЕУ, како се додаје, помно прати најновију ситуацију у Венецуели и стоји чврсто уз народ те земље и његове легитимне демократске тежње:

- Нећемо штедети напоре да се постигне поновно успостављање демократије и владавине праве путем слободних и праведних избора у складу са уставом Венецуеле - поручили су.

 

22:51
Пуцњава близу зграде министарства

Министар одбране Венецуеле Владимир Падрино Лопес је рекао да ће војска користити сва расположива средства да спречи покушај државног удара.

Он је то изјавио пошто је објављено да група присталица самопроглашеног председника Хуана Гваида иде ка резиденцији председника Николаса Мадура.

- Свако ко дође до председничке палате и користи насиље биће спречен насиљем. Ако будемо морали да користимо оружје, користићемо - рекао је Падрино Лопес.

Министар је навео да ће опозиција, коју предводи Гваидо, бити одговорна за сваку смрт на улици, уколико до ње дође и оптужио је противнике режима Мадура да желе крвопролиће.

22:50
Лопез тражи азил

Леополдо Лопез затражио је азил од амбасаде Чилеа у Венецуели. 

21: 25
Гваидо бежи из Каракаса

Како преноси америчка телевизија, вођа опозиције Хуан Гваидо и један од његових кључних људи Леополд Лопез, који је јутрос пуштен из затвора, су на путу, а његов портпарол је навео да иду западно од Каракаса не прецизирајући тачно где.

21:15
Рањен војни пуковник, одговорна опозиција

- Војни пуковник упуцан је данас током сукоба са демонстрантима - изјавио је министар одбране Владимир Падрино.

Он је то написао на Твитеру, наводећи да је до рањавања дошло током сукоба на једном путу, преноси CNN.

- У овом тренутку улази у операциону салу. Сматрам да су вође опозиције одговорне - написао је Падрино.

21:08
Болтон позвао на промену режима у Венецуели

Амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон је позвао на "промену режима" у Каракасу, па оптужио Кубу да контролише тренутну власт Венецуеле.

Он је позвао Мадурове званичнике да промене свој став и да подрже Гваида "ако им то дозволе Кубанци". Такође је оспорио наводе да је у питању покушај војног пуча јер је, како каже, легитимни председник дао наређење војсци:

- Јасно је да ово није пуч. Ми признајемо Гваида као легитимног председника Венецуеле - написао је Болтон.

20:56
Трамп се огласио на Твитеру

Председник САД Доналд Трамп објавио је на Твитеру да помно прати дешавања у Венецуели, као и да Америка стоји уз народ Венецуеле и њихове слободе.

20:55
Жестока размена ватре на улицама Каракаса

 Сукоби су из часа у час све жешћи, па је у последњих неколио минута дошло и до жестоке пуцњаве.

Више о томе можете прочитати кликом ОВДЕ!

19:56
Још две државе подржале Гваида

Министар спољних послова Еквадора Хосе Валенциа објавио је на Твитеру кратко саопштење у ком је навео да је његова земља уз Гваида, а слична порука осванула је и на званичном налогу перуанског Министарства спољних послова.

- Влада Еквадора обнавља своју чврсту подршку председнику Хуану Гваиду током тешких времена за Венецуелу. Надамо се мирној транзицији без проливене крви. Подржавамо све међународне напоре у том домену - навео је Валенција.

Перу је, у донекле оштријој поруци, навео: "Потпуно подржавамо председника Хуана Гваида у његовој борби да поврати демократију у Венецуелу. Мадурова узурпација и диктаторски режим морају да се заврше".

 

19:35
Председник Бразила подржао Гваида

Председник Бразила, Жаир Болсонаро, написао је на Твитеру да помно прати ситуацију у Венецуели и поновио своју подршку "демократској транзицији".

- Бразил је на страни народа Венецуеле, председника Хуан Гваида и ослобођења грађана - навео је.

19:22
Скуп испред Амбасаде Венецуеле у Вашингтону

Група грађана окупила се испред венецуеланске Амбасаде да искаже подршку Гваиду, односно да испољи незадовољство Мадуровом владавином. Могли су да се чују повици да се "борба наставља".

19:13
Гутереш тражи максималну уздржаност

Генерални секретар УН Антонио Гутереш затражио је максималну уздржаност у Венецуели како би се избегло насиље, рекао је данас портпарол УН Стефан Дужарик:

- Генерални секретар УН затражио је данас да све стране искажу максималну уздржаност и апеловао да сви избегавају било какав вид насиља, те да покрену хитне кораке ка повратку мира - нагласио је Дужарик, истичући да је Гутереш доступан за посредовање уколико обе стране затраже помоћ. 

19:00
"Делимичан пораз неких војника"

Министар одбране Венецуеле Владимир Падрино изјавио је данас да су поједини припадници оружаних снага те земље "делимично поражени" у исказаном насилном понашању и нагласио да војни врх остаје лојалан Уставу Венецуеле.

Падрино се обратио на државној телевизији након што су се поједини чланови Националне гарде одазвали позиву опозиционог лидера Хуана Гваида да устану против председника Николаса Мадура, преноси Ројтерс.

То је, како наводи, довело до сукоба са снагама лојалним Мадуру испред ваздухопловне базе у Каракасу.

18:40
Руси оптужују опозицију и позивају на преговоре

Руско Министарство спољних послова оптужило је данас опозицију у Венецуели да се окренула насиљу у свом дрском покушају да увуче оружане снаге у сукобе:

- Радикална опозиција у Венецуели поново се вратила насилним методама сукоба. Уместо да на миран начин реше политичке несугласице, кренули су путем ширења сукоба и провоцирају кршењем јавног реда и мира те изазивају сукобе са оружаним снагама. 

У саопштењу је упућен позив опозицији да одустане од насиља и да ступи у преговоре што је, како се истиче, од кључне важности да би се избегло крвопролиће.

18:25
Претње се настављају: "Ово је само почетак"

Гваидов амбасадор у САД Карлос Вецио рекао је медијима да је "ово само почетак", те да се "ситуација управо развија" и да ће се "видети још догађаја у наредним сатима, али и предстојећим данима", док је народ позвао да остане на улицама.

- Ово није војни пуч, ово је уставна криза и води је народ Венецуеле - рекао је, па поручио Мадуру: "Твоје време је прошло. Венецуела је спремна за промену, мораш да омогућиш преказак унутар земље и да грађани поново установе демократски систем. Нико ово неће зауставити". 

18:14
Још један сукоб војске и демонстраната

На снимку који је "Би-Би-Си" кратко приказао у оквиру преноса уживо виде се демонстранти на чијем путу стоје војна возила надомак Ла Каролта ваздухопловне базе.

17:49
Русија позвала медије да не шире лажне вести о Венецуели

Наиме, из Русије је стигао позив медијима широм света у којем се апелује на непристрасно извештавање и упозорава да медији не би требало да послуже као "алат" који шири лашне вести и тиме подстиче и продубљује кризу у Венецуели.

17:33
"САД платиле чувара да ослободи Лопеса из притвора"

Министар спољних послова Венецуеле Хорхе Ареаза изјавио је данас да су САД вероватно платиле стражара како би омогућиле опозиционом активисти Леополду Лопесу да побегне из кућног притвора, све у склопу акције против председника Николаса Мадура и додао да ће устанак ускоро бити окончан.

Ареаза је у телефонском интервјуу за АП рекао да Мадуро пажљиво прати догађаје из централне командне јединице. Он је изјавио и да хиљаде присталица опозиционог лидера Хуана Гваида које су се окупиле у источном Каракасу неће успети да разбију лојалност војске Мадуру. Лопез се појавио заједно са Гваидом и бројним војним побуњеницима у Каракасу и њих двојица су позвали на војни устанак. Амерички званичници послали су изјаве о подршци Гваиду, преноси АП.

17:25
Пенс поручио грађанима Венецуеле да су САД уз њих

Потпредседник САД Мајк Пенс поручио је грађанима Венецуеле који су изашли на улице: "Ми смо са вама!" након што је опозициони лидер Хуан Гваидо позвао војску да устане и избаци социјалистицког лидера Николаса Мадура.

Пенс је у твиту посвећеном Гваиду, националној скупштини и свим људима који воле слободу у Венецуели и који се налазе на улицама данас, поручио да је Америка са њима: "Америка ће бити уз вас док се слобода и демократија не обнове". 

16:47
"Трамп организује пуч!"

Министар спољних послова Венецуеле Хорхе Ареаза оптужио је Трампову администрацију да организује и подржава пуч у Боливарској Републици. 

 - Трампова администрација очајнички покушава да креира унутрашњи сукоб у Венецуели. Демократске институције Венецуеле ће бити у стању да гарантују мир у земљи - поручио је Ареаза на Твитеру.

16:45
Бачен сузавац у близини ваздухопловне базе у којој је Гваидо

У питању је база код које се Хуан Гваидо са својим присталицама појављује на снимку у којем позива на државни удар. 

Један од сведока је рекао да се сузавац испаљује у правцу Гваида који се у бази окупио са седамдесетак људи у војним униформама. 

16:17
Војска уз свог председника

Председник Венецуеле, Николас Мадуро, огласио се на свом Twitter налогу.

Он је истакао како је разговарао са представницима војске Венецуеле и да су га они уверили у своју "потпуну оданост уставу и домовину".

Мадуро је такође позвао све своје присталице да се мобилишу и уједине у последњем покушају Хуана Гваида да преузме власт у Каракасу. 

15:24
Стижу реакције из света

Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон је након покушаја државног удара у Венецуели изјавио да војска треба да подржи Националну скупштину.

Сједињене Америчке Државе су више пута позивале војску Венецуеле да пређе на страну опозиције.

​Болтон је на свом налогу на Твитеру написао да оружане снаге Венецуеле "морају да штите Устав и венецуелански народ".

- Они морају да подрже Народну скупштину и законске институције против узурпације демократије - рекао је он.​

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да су Путин и сталне чланице руског Савета безбедности разговарали о ситуацији у Венецуели.

- Учесници састанка посветили су доста пажње ситуацији у Венецуели узимајући у обзир вести о покушају пуча - рекао је Песков.

Огласила се и Шпанија, која је нагласила да не подржава "било какав војни пуч у Венецуели", иако сматра Гваида за легитимног лидера те земље, пренео је Ројтерс.

- Ми не сумњамо да решење за Венецуелу мора да иде руку под руку са изборима, Шпанија не подржава никакав војни пуч - рекла је портпаролка шпанске владе Изабел Кела.

Venecuela
Венецуела / Извор: Реутерс

15:15
Пуцњава на протесту Гваидових присталица

На улицама Каракаса су почели сукоби са Боливарском националном гардом, јављају медији. Чак је саопштено да су се чули и пуцњи. Није јасно ко пуца на кога.

Амбасада Венецуеле у Москви објавила је видео на коме је приказана ситуација у близини авио-базе Карлота, где се одржава протест присталица опозиционог лидера Хуана Гваида. На снимку се види да је ситуација у бази мирна. 

 

15:01
"Угушићемо сваки пуч"

Власт Николаса Мадура најавила је да ће угушити сваки покушај државног удара, пренео је Блумберг.

14:30
Трамп прати ситуацију

Амерички председник Доналд Трамп прати ситуацију у Венецуели, саопшено је из Беле куће.

- Председник је обавештен и ми пратимо како се ситауција одвија - саопштила је портпарол Беле куће Сара Сандерс. 

Venecuela
Венецуела / Извор: Реутерс

14:00
Венецуела: Покушан државни удар, војска остаје верна Мадуру

У Венецуели је у току покушај државног удара, али Оружане снаге Венецуеле остају верне влади председника Николаса Мадура.

Министар за комуникације Венецуеле Хорхе Родригез је написао на Твитеру да је у тој земљи у току покушај државног удара. Он је додао да венецуеланским властима отпор пружа "мала група војника издајника".

Министар одбране Боливарске Републике Владимир Падрино Лопез је додао да војска остаје верна Николасу Мадуру.

- Националне оружане снаге Венецуеле настављају чврсто да штите Устав земље и законите органе земље - написао је  Лопез на Твитеру. Више о томе читајте кликом ОВДЕ!

13:41
Затворен прилаз председничкој палати

Војска је затворила цео кварт Каракаса у којем се налази палата председничка палата Мирафлорес.

13:27
ГВАИДО ПОЗВАО на ВОЈНУ ПОБУНУ Венецуеле, а затим ДОБИО ОДГОВОР СУЗАВЦЕМ!

Лидер опозиција Хуан Гваидо позвао је на војну побуну у видео снимку на аеродрому у Каракасу. У видеу га прати велики број војника и заточио је активисту Леополда Лопеза. Више о томе читајте кликом ОВДЕ!