Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У БЕЧУ: Убијено најмање седам особа, пуцало се на шест локација у граду! Војска на улицама - потрага траје (ФОТО/ВИДЕО)

02.11.2020. 20:50 02:26
Пише:
Србија Данас
Austrija
Аустрија / Извор: Фото: Реутерс

Најмање седам особа је убијено, а више је повређено у терористичком нападу у центру Беча.

Како јављају аустријски медији, терористички напад су у близини синагоге починила најмање два мушкарца са аутоматским оружјем, о чему сведоче шокантни снимци које су забележили грађани из својих станова у близини места злочина. 

Очевици су рекли како су нападачи имали аутоматске пушке и да су чули најмање 50 хитаца.

Како је саопштило министарство унутарњих послова, један од нападача је мртав, а други је према информацијама у бекству, док поједини медији јављају да је ухапшен. "Кронен цајтунг" спомиње да се један од њих разнео активирањем експлозивног појаса.

У међувремену је "Кронен цајтунг" известио о талачкој кризи у једном ресторану око два километра удаљеном од синагоге, али је полиција убрзо по доласку на место догађаја објавила да је реч о лажној узбуни. Исти лист је навео да је дошло до пуцњаве у бечком метроу, али о томе засад нема детаљних информација.

Аустријска полиција је потврдила да су напади истовремено извршени на шест локација и да су ухапшена четворица терориста. Војска је преузела заштиту објеката у главном граду.

Џихадисти: Напад због учешћа Аустрије у америчкој коалицији?

Након терористичког напада у центру Беча, на америчком сајту специјализованом за надгледање исламистичких сајтова појавила се објава једног џихадисте који тврди да су напади извршени због учешћа Аустрије у коалицији коју предводе САД.

Поред те објаве постављена је и слика из центра Беча.

Иначе, САД су формирале међународну коалицију против ДАЕШ-а, а Аустрија је њен члан, који, међутим, не пружа војни допринос.

Аустријски министар унутрашњих послова каже да је најмање један нападач још увек у бекству
Деца у уторак не морају у школу

Министар унутарњих послова Карл Нехамер одржао је ванредну конференцију за медије на којој је рекао како има још мртвих и повређених, као и да је најмање један нападач и даље у бекству.

- Ово је један од најстрашнијих дана које је Аустрија икад доживела. Деца сутра не морају да иду у школу, то ће им бити оправдано. Ако то радне могућности допуштају, одрасли би такође требало да остану код куће и раде одатле. И даље треба избегавати центар града - рекао је Нехамер.

Он је терористима поручио да "мора бити јасно - ко нападне једног од нас, напада све нас".

Амбасадор Србије у Аустрији: Био сам с породицом у шетњи свега километар и по од места хорора

Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић испричао је да је у тренутку терористичког напада био с породицом у шетњи, свега километар и по од места хорора.

- Ово је шок и нешто што је свима било незамисливо да може да се деси у Бечу који је годинама најпожељнији и најсигурнији град. Све се десило нешто после 21 сат. Шетао сам са породицом и одједанпут је на улицама било мноштво кола. Знали смо да се нешто десило, а кад су изнад нас пролетели хеликоптери, прибојавали смо се да се нешто велико догодило. Сада смо безбедни, у свом дому пратимо ситуацију. За наше држављане још ништа не можемо да проверавамо јер је акција у току. Са својим сарадницима сам одмах предузео све мере које се тичу интегритета амбасаде, а она је адекватно чувана, јер се налази у непосредној близини бечке полицијске академије - испричао је за амбасадор за "Курир".

Он напомиње да је вечерас било необично много људи у ресторанима и на улицама, јер је сутра од 20 часова наређен полицијски час.

Терориста активирао екпслозивни прслук

Како преноси Кроне, један нападач се разнео јер је имао експлозивни прслук. Трага се за другим осумњиченима. Наводно, испуцано је најмање 50 метака.

Мештанима је саветовано да не излазе из својих домова. Верује се да је био планиран напад у коме је требало да буде доста жртава.

metro
метро / Извор: Профимедиа

Отказана ванредна седница парламента

Због терористичких напада вечерас у центру Беча, председник аустријског парламента Волфганг Соботка отказао је ванредну седницу скупштине, која је била заказана за уторак.

Соботка је најавио да ће Председништво разматрати када ће и како седница касније бити одржана. Седница је била заказана на захтев Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) и Слободарске партије (ФПО), а на тему радног права.

Директор "Бечких болница": Од 15 повређених, седморо тешко

У шест болница у главном граду Аустрије примљено је 15 повређених у вечерашњем оружаном нападу, међу којима је седморо теже повређених, саопштио је вечерас директор "Бечких болница" Михаел Биндер.

Биндер је за јавни сервис ОРФ указао да се ради о повредама задобијеним од метака, те да су код неколико повређених захтевале и хируршку интервенцију. Он је навео да од 22.10 часова нема нових пријема, те да се нада да неће бити још повређених.

Биндер је пренео да су мобилисани додатни ресурси, односно додатно особље.

Педседник Вучић послао поруку подршке аустријском народу

aleksandar-vucic
александар-вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

Председник Србије Александар Вучић изразио је саучешће породицама жртва напада у Бечу и свим грађанима Аустрије и поручио да Србија стоји уз Аустрију у овим изазовним временима.

Више о томе можете прочитати кликом на овај ЛИНК.

Шест локација на којима су терористи напали
Аустријски медији: Мртав терориста и даље лежи на улици

Убијени терориста и даље лежи на улици јер се сумња да је носио појас са експлозивом. На лису места су деминери.

Teroristi
Терористи / Извор: Реутерс

Британски премијер упутио подршку аустријанцима

Boris Džonson
Борис Џонсон / Извор: Профимедиа

 

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је саучешће народу Аустрије у вези са трагичним догађајима у Бечу.

- Дубоко сам потресен страшним нападима који су се вечерас догодили у Бечу. Велика Британија је у мислима сада са аустријским народом – стојимо раме уз раме са вама у борби против терора - написао је Џонсон на свом Твитер налогу.

Претње на Твитеру бечке полиције

На званичном Твитер налогу бечке полиције која је објавом упозорила грађане на терористички напад који се одвија у аустријској престоници појавиле су се застрашујуће претње неидентификованог исламисте.

- Кунем се Алахом, ово је тек почетак - написао је извесни Абдилмунтаким ал Ираки.

Tviter
Твитер / Извор: Фото: Twitter/Printscreen

Билчик: Тероризму нема места у Европи

Известилац за Србију у Европском парламенту, Владимир Билчик, позвао је на солидарност са Бечом и Аустријом, уз констатацију да је шокиран вестима о насилном нападу који се догодио синћ.

- Ово је неприхватљиво. Тероризму нема места у Европи - поручио је Билчик са Твитер налога.

Чешка увела строге контроле на граници са Аустријом

Чешка полиција саопштила је вечерас да је покренула контролу на граници са Аустријом због напада у Бечу где је учествовало неколико наоружаних мушкараца.

- Полиција контролише возила и путнике на граничним прелазима са Аустријом, а то је превентивна мера после терористичког напада у Бечу", навела је чешка полиција на Твитеру.

Више од хиљаду људи заробљено у згради Опере

Више о хиљаду људи не може да напусти зграду Опере у центру Беча због терористичког напада, рекао је извор у Опери.

- Заиста је страшно. Представа је завршена пре око пола сата. Тамо је остало више од хиљаду људи - навео је тај извор.

Захарова изразила саучешће Аустрији

Marija Zaharova
Марија Захарова / Извор: Профимедиа

Русија изражава саучшеће Аустрији због терористичког напада који се догодио у Бечу, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Марија Захарова.

- Изражавамо саучешће Аустрији - рекла је она.

Она је додала да је руска амбасада у Бечу у контакту са аустријским надлежним властима како би се разјаснило питање држављанства убијених и повређених у терористичком нападу.

 

Огласио се Себастијан Курц

Аустријски канцелар Себастијан Курц осудио је вечерас оружане нападе у центру Беча као "гнусне терористичке нападе".

- Наша полиција ће одлучно деловати против починилаца овог гнусног терористичког напада. Срећан сам што су наши полицајци успели да елиминишу једног нападача. Ми нећемо никада дозволити да нас застраши тероризам и борићемо се одлучно, свим средствима против таквих напада - поручио је Курц.

Он је истакао да је Аустрија суочена са тешким тренутком и захвалио се полицији и хитној помоћи, чији припадници данас ризикују своју безбедност и животе.

Sebastijan Kurc
Себастијан Курц / Извор: Профимедиа

Градоначелник: Атентатори пуцали на људе у локалима

Градоначелник Беча Михаел Лудвиг, после састанка кризног штаба, пренео је да су атентатори у центру Беча пуцали на људе који су седели у кафићима.

- Пуцано је на људе у локалима, посебно на особе које су седеле у баштама - рекао је он.

Лудвиг је казао да је запрепашћен нападом и да постоји тесна сарадња полиције са градским властима и градским организацијама са циљем да се пронађу нападачи. Градоначелник је пренео да је убијен један од атентатора и да се његов идентитет проверава, као и да се проверава и информација да је био опасан бомбашким појасем.

Лудвиг је казао да је међу убијеним и један цивил и да има има 15 рањених лица.

Лајен: Пуна солидарност Европе са Аустријом

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да је "шокирана и тужна због бруталног напада" који се дгодио вечерас у Бечу.

- Европа стоји у пуној солидарности са Аустријом. Заједно само јачи од мржње и терора - написала је фон дер Лајен на свом Твитеру.

Она је упутила саучешће фамилијама жртва и аустријском народу.
 

 

Војска контролише улице

Аустријске оружане снаге преузимају на себе заштиту објеката главног града, саопштаају аустријски медији, позивајући се на прес-службу канцелара.

- Након напада у Бечу укључене су и оружане снаге. Војска преузима на себе заштиту објеката у престоници - преносе медији. 

Снимак напада на синагогу

Драматични снимак терористичког напада у Бечу, у којем је један полицајац тешко рањен, у близини синагоге, појавио се на друштвеним мрежама.

Snimak napada
Снимак напада / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/TRintheworld

Снимак напада на синагогу можеде видети кликом на овај ЛИНК 

Макрон осудио напад

Реаговао је и француски председник Емануел Макрон, рекавши да је након Француске нападнута и пријатељска Аустрија и истакао да "непријатељи треба да знају са ким имају посла".

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

- Ми, Французи, делимо шок и тугу Аустријаца након напада у Бечу. После Француске нападнута је и њена пријатељска земља. То је наша Европа. Непријатељи морају да знају са ким имају посла. Нећемо попустити ни у чему - написао је Макрон на свом Твитер налогу.

Предали се нападачи

Како наводе медији у Аустрији четворица терориста су се предала полицији.

На Твитеру се појавио и снимак предаје, чија аутентичност још увек није утврђена.

Beč
Беч / Извор: Фото: Printscreen

Више овоме можете прочитати кликом на овај ЛИНК.

Шокантан снимак пуцњаве

На најновијем снимку се види како терориста пролази поред мушкарца, пуца на њега и одлази.

Снимак можете видети кликом на овај ЛИНК

У болницама 15 људи

У Бечу је у болницама 15 људи, јавља бечки Курир позивајући се на званичне податке. Седморо особа је теже рањено, наводе медији

Огласио се и министар унутрашњих послова

Министар унутрашњих послова Карл Нехамер (ОВП) потврдио је у понедељак увече у Бечу терористички напад са неколико повређених, могуће неколико мртвих. Према министру, напад је и даље у току.

Више овоме можете прочитати кликом на овај ЛИНК.

Звучало је као експлозија

Очевици су за ОРФ рекли како су нападачи имали аутоматске пушке. 

- Звучало је као експлозија, а потом смо схватили да се пуца. Онда смо видели особу која трчи и дивљачки пуца с аутоматским оружјем која је скренула у смеру Шведенплаца. Тамо је наставила дивљачки да пуца. Онда је стигла и полиција и запуцала - рекли су.

Више овоме можете прочитати кликом на овај ЛИНК.

Потврђени напади

Полиција је потврдила да су напади истовремено изведени на шест локација у Бечу 

Нападач се, како пише "Кронен Зеитунг", наводно разнео активирањем експлозивног појаса. Могуће је да су преостали нападачи у бегу, пошто постоје информације да их је било троје.

ПУТИН БЕСАН КАО РИС: Тражи хитна објашњења од својих подређених

ПУТИН БЕСАН КАО РИС: Тражи хитна објашњења од својих подређених

МЕРКЕЛОВА ИМА "ЧОВЕКА ОД ПОВЕРЕЊА" НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Посебно је заинтересована за стање у једној држави

МЕРКЕЛОВА ИМА "ЧОВЕКА ОД ПОВЕРЕЊА" НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Посебно је заинтересована за стање у једној држави

ИЗОПАЧЕНОСТ НЕМА ГРАНИЦУ! Азери снимају искасапљене јерменске лешеве, па се хвале на друштвеним мрежама (УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО)

ИЗОПАЧЕНОСТ НЕМА ГРАНИЦУ! Азери снимају искасапљене јерменске лешеве, па се хвале на друштвеним мрежама (УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО)

Према првим информацијама, такође је рањен полицајац који је чувао зграду и он се налази у животној опасности, јављају аустријски медији.

Полиција за сада није желела да потврди да се ради о нападу на синагогу и једино је потврдила велику интервенцију у центру Беча и замолила грађане да избегавају центар града.

Интерна безбедност јеврејске заједнице у Аустрији позвала је све Јевреје да не напуштају своје станове и куће.

У центру Беча присутне су велике полицијске снаге и више кола хитне помоћи.